Η Άγκυρα έστειλε σήμερα και γραπτώς την άδεια για την Θ. Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά.

Η Άγκυρα έστειλε σήμερα και γραπτώς την άδεια για την Θ. Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά.

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Δεν μας αφήνουν να χαρούμε τη χαρά της Λειτουργίας στη Σουμελά». – Η Συνθήκη της  Λωζάνη έχει παραβιαστεί στην Ίμβρο και την Τένεδο».

Σήμερα το πρωί, δηλαδή στο “παρά πέντε”, η Άγκυρα έστειλε και γραπτώς στο Φανάρι την άδεια για την τέλεση  Θείας Λειτουργίας στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά (έξω από την Τραπεζούντα του Πόντου), την προσεχή Τρίτη, 15 Αυγοούστου, εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. Της Θείας Λειτουργίας θα προεξάρχει  ο Οκουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ανακοίνωση της Μ. Πρωτοσυγκελλίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρει: “Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται ὅτι τήν πρωΐαν τῆς σήμερον, Παρασκευῆς, 11ης τ.μ. Αὐγούστου, ἐλήφθη εἰς τά Πατριαρχεῖα καί ἡ γραπτή ἄδεια (ἡμερομ. 11 Αὐγούστου) διά τήν τέλεσιν τῆς θείας Λειτουργίας εἰς τήν Παναγίαν Σουμελᾶ, διά τήν ὁποίαν καί ἐκφράζονται θερμαί εὐχαριστίαι πρός τόν ὑπογράφοντα αὐτήν Νομάρχην Τραπεζοῦντος καί εὐρύτερον πρός τάς ἁρμοδίας κυβερνητικάς ἀρχάς”.

Χθες βράδυ ο Οικουμενικός Πατριάρχης, είχε δηλώσει:«Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει περιέλθει στα χέρια μας η γραπτή άδεια. Είναι μόνο προφορικά μηνύματα. Κατόπιν της λήψεως των οποίων βγάλαμε ως Πατριαρχείο πάλι μία ανακοίνωση και είπαμε ότι θα γίνει η λειτουργία και φέτος στην Παναγία Σουμελά».  

 

 

Ο κ. Βαρθολομαίος ,  ο οποίος χοροστάτησε  στην Ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ι. Ναό Παναγίας Κουμαριωτίσσης της Κοινότητος Νεοχωρίου, στο Βόσπορο, στο κήρυγμα του ανέφερε : “Διάβαζα στα αποκόμματα των εφημερίδων για τις αντιδράσεις που προέκυψαν μετά την έκδοση της θετικής άδειας. Ένας Βουλευτής ενός μικρού καινούριου κόμματος κατέθεσε επερώτηση στη Βουλή στην Άγκυρα, αντιδρώντας και διαμαρτυρόμενος για την μετάβασή μου εκεί για τη Λειτουργία που θα κάνω συν Θεώ, εάν θα την κάνω τελικά… Και έλεγε ο κ. Βουλευτής ότι με τη Λειτουργία αυτή, παραβιάζεται η Συνθήκη της Λωζάνης”.

Στο σημείο αυτό ο κ. Βαρθολομαίος αναρωτήθηκε: “Από πού και ως πού;”. Επεσήμανε  ότι, αν υπάρχει παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης, αυτή υπάρχει στην Ίμβρο και την Τένεδο, υπάρχει στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Η οποία Λωζάνη, όπως ξέρετε, πριν από λίγες ημέρες συμπλήρωσε 100 χρόνια, αφότου υπεγράφη στην Ελβετία. Η Συνθήκη της Λωζάνης λέει και άλλα πράγματα. Για την πατρίδα μου την Ίμβρο και ευρύτερα. Για τα καθ’ ημάς και το δικαίωμά μας για τη θεολογική εκπαίδευση. Η Χάλκη παραμένει κλειστή. Η Λωζάνη λέει πράγματα, που  τα στερούμεθα, δεν μας τα έδωσαν έως τώρα”. 
Ένα άλλο δημοσίευμα έλεγε ότι 15 Αυγούστου που θα πάει ο Πατριάρχης εκεί (Μονή Σουμελά) είναι η επέτειος της κατακτήσεως της Τραπεζούντας από τους Οθωμανούς. Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ο Πατριάρχης αποκάλυψε: “Όταν πριν από 13 χρόνια, το 2010, θα πήγαινα για πρώτη φορά να λειτουργήσω εκεί, είχα μία τηλεφωνική επικοινωνία με τον τότε υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας, έναν ευγενέστατο κύριο, ο οποίος μου είπε πολύ ευγενικά ‘γιατί διαλέξατε την 15η Αυγούστου να πάτε να λειτουργήσετε;’ Και είπα ότι είναι η μέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου”.

Ο Πατριάρχης είπε με πικρία «δεν μας αφήνουν να χαρούμε τη χαρά της λειτουργίας στη Σουμελά. Γιατί; Τόσο απλά πράγματα! Για λίγες ώρες θα πάμε να προσευχηθούμε κατά την πίστη μας, κατά τη θρησκεία μας, και θα γυρίσουμε στα σπίτια μας. Ούτε μία μέρα. Λίγες ώρες».

Επίσης, επέκρινε το γεγονός για τα εμπόδια, που τίθενται κατά καιρούς στην άσκηση των λατρευτικών δικαιωμάτων των ορθοδόξων πιστών της μη χορήγησης άδειας για την τέλεση του Εσπερινού, την παραμονή της Κοιμήσεως, σε μία άλλη ορθόδοξη εκκλησία στην Τραπεζούντα.

«Εγώ ζήτησα και πέρυσι και φέτος να κάνουμε και τον Εσπερινό της παραμονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε ένα παλαιό γυναικείο ελληνικό μοναστήρι  της Τραπεζούντας, στη Θεοσκέπαστη, και είπαν ‘όχι, μόνο λειτουργία στην Παναγία Σουμελά’. Κι έτσι τα 2-3 τελευταία χρόνια κάνω τον Εσπερινό της Παναγίας στην Καθολική εκκλησία της Τραπεζούντας, η οποία μας παραχωρείται λίαν ευχαρίστως από τους καθολικούς αδελφούς», ανέφερε.

Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στο πρόσφατο «δυσάρεστο», όπως το χαρακτήρισε, γεγονός της ακύρωσης έκθεσης με θέμα τις απελάσεις στην Ίμβρο το ’64 λόγω πιέσεων που δέχθηκε η Τουρκάλα δημοσιογράφος Μελικέ Τσαπάν, που εμπνεύστηκε και οργάνωσε την εκδήλωση. 

“Αυτές τις μέρες επρόκειτο να γίνει στη γενέτειρά μου, την Ίμβρο, μία έκθεση από  για τα γεγονότα που έγιναν το 1964 και τα οποία έκαναν να αδειάσει η Ίμβρος και η Τένεδος από το ομογενές στοιχείο. Να πω ενδεικτικά ότι η Ίμβρος είχε ενδεικτικά 7-8 χιλιάδες χριστιανούς και με τα γεγονότα του ’64 έμειναν 300. Και σήμερα με την αλλαγή προς το καλύτερο των συνθηκών οι 300 έγιναν 600. Αλλά πού οι 7 χιλιάδες και πού οι 600; Απαγόρευσαν στην κοπέλα αυτή λοιπόν να κάνει την έκθεση σε λίγες μέρες που θα γινόταν, διότι -λέει- δεν μπορούμε να μιλάμε για τα όσα συνέβησαν τη δεκαετία του ’60. Ας μη συνέβαιναν! Ας μη συνέβαιναν! Γιατί να ντρεπόμαστε να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα; Πρέπει να συμφιλιωνόμαστε με την ιστορία μας, με το παρελθόν μας”, ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και τόνισε: “Να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, απευθυνόμενος ιδαίτερα στα μέλη του Πολιτιστικού Σύλλογο Νεοχωρίου Ορεστιάδας, ευχήθηκε να σταματήσουν οι διακρίσεις με βάση τη θρησκεία.

«Να έχουμε καλύτερες μέρες. Και εσείς εκεί στη Θράκη και εμείς εδώ στη Βασιλεύουσα. Να μην έχουμε αυτές τις μικρο-στενοχώριες, αυτές τις διακρίσεις. Είμαστε πολίτες, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες της χώρας αυτής, οι οποίοι έχουν άλλο θρήσκευμα και εμείς άλλο θρήσκευμα. Σεβόμαστε, πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και να ζούμε ειρηνικά, αρμονικά, όμορφα, όπως θα ήθελε ο Θεός, ο οποίος είναι ο Θεός της ειρήνης και της αγάπης», κατέληξε ο κ. Βαρθολομαίος.

*Στο βίντεο οι αναφορές του Πατριάρχη για Παναγία Σουμελά και Συνθήκη Λωζάνης περίπου στο 1:21:17


Φωτογραφίες από την ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ι. Ναό Παναγίας Κουμαριωτίσσης της Κοινότητος Νεοχωρίου: Νίκος Παπαχρήστου-Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Share this post