Φραστική επίθεση της Άγκυρας κατά του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ

Φραστική επίθεση της Άγκυρας κατά του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ

Η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, στην Κύπρο, έκανε, όπως γράφει η ιστοσελίδα hellasjournal.com ” έξω φρενών το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα”.

Έτσι, σύμφωνα με την ιστισελίδα, ” δόθηκε εντολή στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να επιτεθούν στον φιλέλληνα γερουσιαστή δημοσιεύοντας και φωτογραφία με την αρμενικής καταγωγής σύζυγό του. Η εφημερίδα Μιλλιέτ ξεπέρασε και τον χειρότερο εαυτό της”.

Το ζεύγος Μενέντεζ (ΦΩΤΟ:milliyet.com.tr)
Το δημοσίευμα της Milliyet κατά του Μπομπ Μενέντεζ έχει τίτλο:
Βήμα προς βήμα πρόκληση στην Κύπρο! Ορισμός ημερομηνίας αναχώρησης”

Η hellasjournal.com δημοσιεύει ολόκληρο το κείμενο της Milliyet , σημειώνοντας “έτσι για να καταλάβουν κάποιοι ασήμαντοι στην Αθήνα και τη Λευκωσία -και αναφερόμαστε στις Ελίτ των δύο χωρών- πόσο σημαντικός είναι ο Ρόμπερτ Μενέντεζ για τα συμφέροντα του Ελληνισμού”:

“Ο εχθρός των Τούρκων, που τάχθηκε στο πλευρό της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και αντιστάθηκε στην πώληση των F-16, ο οποίος ορκίστηκε με σκανδαλώδη λόγια μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, επισκέπτεται την ελληνική πλευρά, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Μάλιστα, ανακοινώθηκε η ημερομηνία άφιξής του Μπομπ Μενέντεζ στην Κύπρο!

Ειδικά μετά την κρίση που ξέσπασε στην Ανατολική Μεσόγειο το καλοκαίρι του 2020, ο Μπομπ Μενέντεζ, που βρίσκεται πίσω από σχεδόν κάθε βήμα εναντίον της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον, πραγματοποιεί αυτή τη φορά μια προκλητική επίσκεψη -όπως χαρακτηρίζει το ταξίδι του γερουσιαστή στο ημικατεχόμενο νησί..

Ο Ρόπμπερτ Μενέντεζ (ΦΩΤΟ: milliyet.com.tr)

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μενέντεζ ήρθε στο προσκήνιο με τις προσπάθειές του να αφαιρέσει την Άγκυρα από το πρόγραμμα F-35 ή να ανακοινώσει κυρώσεις μετά την αγορά του συστήματος αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία.

Ο Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος αντέδρασε σκληρά εναντίον της Άγκυρας, πήρε το μέρος της Αθήνας στην τουρκοελληνική σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, του απονεμήθηκε το «Τάγμα του Τρίτου Μακαρίου Μεγαλόσταυρου» από τους Έλληνες και είπε ότι ήθελε να δει τον τελευταίο Τούρκο στρατιώτη να φεύγει από την Κύπρο.

Τον Αύγουστο του 2022 επισκέφτηκε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο Βόρειο Αιγαίο, το οποίο οι ΗΠΑ μετέτρεψαν σε ναυτική βάση, η επίμαχη επίσκεψη φυσικά δεν ήταν επίσημη.

Τα ελληνικά ΜΜΕ εξήραν τον Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος επίσης επανέλαβε στην Αλεξανδρούπολη ότι ήταν κατά της πώλησης F-16 στην Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Μενέντεζ και άλλοι ελληνικής καταγωγής πολιτικοί παρουσίασαν ένα νομοσχέδιο στη Γερουσία των ΗΠΑ το 2022, το οποίο περιλάμβανε σκανδαλώδεις όρους όπως «όχι πτήσεις πάνω από την Ελλάδα» μεταξύ των όρων για την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Στο προσχέδιο, η έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μετρήθηκε επίσης μεταξύ των προϋποθέσεων.

Ωστόσο, οι πρόσθετοι όροι που παρουσίασαν ο Μενέντεζ και οι συνεργάτες του αφαιρέθηκαν από τον Νόμο περί Εθνικής Άμυνας για Εξουσιοδότηση (NDAA) πριν από το τέλος του 2022.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αλλαγή στην πώληση των F-16, την οποία υποστήριξε η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν, προκάλεσε βαθιά απογοήτευση στην Αθήνα.

Ωστόσο, ο Μπομπ Μενέντεζ δεν το έβαλε κάτω και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να είναι αντίθετος στην παράδοση αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία.

Στα τέλη του 2022, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων εξέφρασε την περηφάνια του για την υποστήριξη που έδωσε στους Έλληνες και ζήτησε από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο.

Ο Μπομπ Μενέντεζ ανέβηκε για άλλη μια φορά στη σκηνή αφού η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν πάτησε το κουμπί για την παράδοση των F-16 στην Τουρκία τις πρώτες ημέρες του 2023.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Politico επανέλαβε ότι δεν θα εγκρίνει τα πολεμικά αεροσκάφη και ο ελληνικός Τύπος έκανε πρωτοσέλιδα όπως «ο Μενέντεζ ορκίζεται να εμποδίσει την πώληση των F-16 στην Τουρκία».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, ο οποίος έχει δικαίωμα βέτο στις πωλήσεις όπλων, και πάλι τις πρώτες εβδομάδες του τρέχοντος έτους, ζήτησε από την Άγκυρα να ανοίξει την πόρτα του ΝΑΤΟ στη Σουηδία και τη Φινλανδία για την πώληση F-16.

Καθώς μπήκε ο Μάρτιος, ο Μενέντεζ αντιμετώπισε τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη συνεδρίαση της Γερουσίας. Στην ομιλία του διάρκειας 90 δευτερολέπτων, εξέπεμψε μνησικακία εναντίον της Τουρκίας και επανέλαβε ότι δεν θα επέτρεπε να πωληθούν στην Τουρκία πολεμικά αεροσκάφη F-16.


Ο γερουσιαστής Μενέντεζ του Δημοκρατικού Κόμματος, η τελευταία ελπίδα της Ελλάδας να αποτρέψει τις αποστολές F-16, ἀφησε πίσω την αιχμηρή γλώσσα και  είπε στο CNN International ότι ήταν κατά της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών «προς το παρόν»…

Ο Μπομπ Μενέντεζ, που εμφανίστηκε για άλλη μια φορά στη σκηνή στην 49η επέτειο της Κυπριακής Επιχείρησης (εννοεί βεβαίως την άνανδρη εισβολή εναντίον της Κύπρου), έκανε μια σκανδαλώδη πρόταση: «ο Ερντογάν να αποσύρει αμέσως τους περισσότερους από 40 χιλιάδες στρατιώτες από το κυπριακό έδαφος».

Ο Μενέντεζ, που αγνόησε την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και έφερε στην ατζέντα τη φόρμουλα 3+1 και ήθελε οι ΗΠΑ να συνεχίσουν τον δρόμο τους με την Ελλάδα, την Νότια (sic) Κύπρο και το Ισραήλ, επισκέπτεται τη Νότια (sic) Κύπρο στα τέλη αυτού του μήνα.

Τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ ανακοίνωσαν το ταξίδι που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου με τίτλο «Αναμένεται η επίσκεψη του Αμερικανού γερουσιαστή, συμμάχου της Νότιας (sic) Κύπρου και της Ελλάδας».

Ενώ το ταξίδι έχει ήδη χαρακτηριστεί ως «σημείο καμπής» από την ελληνοκυπριακή πλευρά, υπενθύμισαν και τις σκανδαλώδεις δηλώσεις του Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος θα συμμετάσχει στην εκδήλωση της ελληνικής διασποράς στην Κυπριακή Δημοκρατία, εναντίον της τουρκικής εισβολής.

Μάλιστα σε αυτήν θα παρουσιαστεί και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης”, καταλήγει η τουρκική εφημερίδα Milliyet

Πηγή: hellasjournal.com

 

 

 

milliyet.com.tr

Share this post