Ερντογάν σε Μακρόν: Η συνεργασία Τουρκίας-Γαλλίας έχει «πολύ σοβαρή δυναμική»

Ερντογάν σε Μακρόν: Η συνεργασία Τουρκίας-Γαλλίας έχει «πολύ σοβαρή δυναμική»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε απόψε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει «πολύ σοβαρή δυναμική», σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, καθώς οι δύο χώρες, μέλη του ΝΑΤΟ, εργάζονται για την εξομάλυνση των διμερών τους σχέσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ερντογάν δήλωσε κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης στον Μακρόν ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο ηγετών διαδραμάτιζε πάντα έναν σημαντικό ρόλο στις τουρκο-γαλλικές σχέσεις.

Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε: «Εκ μέρους της χώρας μου και του έθνους μου, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στους πολίτες της Γαλλίας που έχασαν τη ζωή τους στην επιδημία». Ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες εμβολιασμού της πολύ εντατικά, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι έχουν αρχίσει να λαμβάνουν ελεγχόμενα μέτρα εξομάλυνσης και ότι έχουν εμβολιάσει περίπου 10 εκατομμύρια πολίτες μέχρι στιγμής.

Ως δυο ισχυροί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, μπορούμε να συμβάλουμε σημαντικά στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην τεράστια γεωγραφία που εκτείνεται από την Ευρώπη μέχρι τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Υπάρχουν επίσης μέτρα που μπορούμε να λάβουμε από κοινού για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων που απειλούν τις χώρες μας, την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών μας. Θέλουμε η Τουρκία και η Γαλλία να ενεργήσουν αλληλέγγυα σε όλα αυτά τα ζητήματα”, προστίθεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Η Άγκυρα ανταλλάσσει επανειλημμένως βέλη με το Παρίσι γύρω από τις πολιτικές για τη Συρία, τη Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο και άλλα ζητήματα, αλλά οι δύο νατοϊκοί σύμμαχοι ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι συνεργάζονται επί ενός οδικού χάρτη για τον εξομάλυνση των διμερών τους σχέσεων.

Share this post