Ερντογάν: «Επέμβαση των στρατιωτών της Ειρηνευτικής Δύναμης στο κυρίαρχο έδαφος της ΤΔΒΚ».

Ερντογάν: «Επέμβαση των στρατιωτών της Ειρηνευτικής Δύναμης στο κυρίαρχο έδαφος της ΤΔΒΚ».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμενόταν  να εκφράσει αργά  απόψε, σοβαρή ανησυχία για τις ενέργειες της ΤΔΒΚ στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ανταποκριτή του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη, Θανάση Τσίτσα, στο προσχέδιο της ανακοίνωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ετοίμασε η Βρετανία, θα σημειώνεται ότι οι ενέργειες της τουρκοκυπριακής πλευράς στη νεκρή ζώνη αντίκεινται στα ψηφίσματά του.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα καταδικάσουν, επίσης, τις επιθέσεις κατά των ειρηνευτικής δύναμης και τις ζημιές σε οχήματα της. Επιπρόσθετα, θα αναφέρεται ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων μπορεί να συνιστούν εγκλήματα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα καλεί την ΤΔΒΚ  να σταματήσει τα παράνομα κατασκευαστικά έργα και θα τονίζει την ανάγκη αποφυγής μονομερών ή κλιμακούμενων ενεργειών, που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση και να βλάψουν τις προοπτικές διευθέτησης του Κυπριακού.

 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του απόψε, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΩΤΟ:@trpresidency) αναφέρθηκε σε «επέμβαση των στρατιωτών της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο κυρίαρχο έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου ( ΤΔΒΚ) ».

Σύμφωνα με την τουρκική ενημερωτική ιστοσελίδα gazeteduvar.com.tr στην αρχή της τοποθέτησης του ο κ. Ερντογάν σχετικά με τις εξελίξεις στην Πύλα δήλωσε:«Ως Τουρκία, διαδραματίζουμε άλλοτε διαμεσολαβητικό και άλλοτε διευκολυντικό ρόλο σε περιφερειακές και παγκόσμιες κρίσεις. Όπως τονίζουμε πάντα, δεν έχουμε βλέψεις για τη γη, την κυριαρχία ή το πετρέλαιο κανενός. Είμαστε ένα έθνος χωρίς το στίγμα της αποικιοκρατίας στα χιλιάδες χρόνια της ιστορίας του». 

ΦΩΤΟ: gazeteduvar.com.tr

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε  ότι «η φυσική επέμβαση των στρατιωτών της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο κυρίαρχο έδαφος της ΤΔΒΚ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ανθρωπιστικό να εμποδίζονται οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στην Πύλα από το να έχουν πρόσβαση στην πατρίδα τους».

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι «η ειρηνευτική δύναμη, τόσο με τη φυσική της επέμβαση εναντίον των κατοίκων του χωριού όσο και με τις ατυχείς δηλώσεις που έκανε, μετά την επέμβαση, έριξε σκιά στην αμεροληψία της και έβλαψε περαιτέρω την ήδη πληγωμένη φήμη της».

Κατά τον πρόεδρο Ερντογάν  «λόγω αυτών των συμπεριφορών, οι οποίες είναι ασύμβατες με το διεθνές δίκαιο, η ένταση στην περιοχή δυστυχώς κλιμακώθηκε και πάλι. Σίγουρα δεν βρίσκουμε αυτή την παρέμβαση καλόπιστη. Ως εγγυήτρια χώρα, θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι δεν θα συναινέσουμε στην ανομία στο νησί, ιδιαίτερα στη νεκρή ζώνη».

Ο Τούρκος πρόεδρος  είπε ότι «σίγουρα δεν βρίσκουμε αυτή την παρέμβαση καλόπιστη σε μια περίοδο που προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τους γείτονές μας. Η ΤΔΒΚ θα πάρει τη θέση, που της αρμόζει στη διεθνή σκηνή με τα γιγαντιαία έργα που υλοποιούμε».

Ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών, πρόσθεσε, «αγκάλιασε την ΤΔΒΚ με τη συνταγματική της ονομασία στη Σαμαρκάνδη τον περασμένο Νοέμβριο. Υπάρχουν χώρες, που ετοιμάζονται να ανοίξουν γραφεία εκπροσώπησης στην ΤΔΒΚ  Η δήλωση της ΕΕ σχετικά με αυτές τις εξελίξεις είναι πολύ ατυχής. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι να διασφαλιστεί η ισότιμη κυριαρχία και το ισότιμο διεθνές καθεστώς της ».

Share this post