Εποικοδομητικές συναντήσεις Βαρθολομαίου με Μπάιντεν και Μπλίνκεν

Εποικοδομητικές συναντήσεις Βαρθολομαίου με Μπάιντεν και Μπλίνκεν

Σύμφωνα με πληροφορίες Αμερικανός ΥΠΕΞ και Οικουμενικός Πατριάρχης  μίλησαν και για το θέμα της Ουκρανίας και τους κινδύνους που εγκυμονούν οι ρωσικές δραστηριότητες στην περιοχή.

Μια ώρα διάρκεσε η συνάντηση ( άρχισε στις 12. 30 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Κύπρου) του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, o οποίος  και τον συνεχάρη για τα τριάντα χρόνια της ηθικής και της πνευματικής ηγεσίας του ως Οικουμενικού Πατριάρχη.

Επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει:  “Ο Πρόεδρος εξέφρασε ανακούφιση για την ταχεία ανάρρωση του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Συζήτησαν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τα βήματα για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19 και τη σημασία της θρησκευτικής ελευθερίας ως θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος.

Η συνάντησή τους υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι θρησκευτικές κοινότητες στην αντιμετώπιση του φάσματος των παγκόσμιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε όλοι, καθώς και τη δεκαετή φιλία και εταιρική σχέση μεταξύ του Προέδρου Μπάιντεν και της Παναγιότητάς Του του Οικουμενικού Πατριάρχη”.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο κ. Steven Ricchetti, βοηθός και σύμβουλος του Προέδρου Μπάιντεν, η Αμάντα Σλότ, επικεφαλής του Γραφείου Ευρώπης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC), ο John McCarthy, ειδικός σύμβουλος του κ. Μπάιντεν, και ο Kevin Boyd, διευθυντής Ευρώπης και Ασίας στο NSC. Τον Πατριάρχη συνόδευαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος.

Νωρίτεραα ο κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε στο State Department με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν , ο οποίος σε ανάρτηση του στο Twitter, ο έγραψε σχετικά:  “Είχα την τιμή να συναντήσω την Παναγιότητά Του, τον Οικουμενικό Πατριάρχη για να συζητήσουμε τη δέσμευση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την παγκόσμια θρησκευτική ελευθερία. Εκτιμούμε τη συνεργασία μας με την Ορθόδοξη Χριστιανική κοινότητα παγκοσμίως και για τις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία και την περιοχή”.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα hellasjournal.com ο  Αμερικανός υπουργός και ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησαν και για το θέμα της Ουκρανίας και τους κινδύνους που εγκυμονούν οι ρωσικές δραστηριότητες στην περιοχή.

Ο κ. Βαρθολομαίος ενημέρωσε τον κ. Μπλίνκεν για διάφορα θέματα που απασχολούν τους Ορθόδοξους Χριστιανούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο καθώς και για το όραμα και τη διακονία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Ειδικότερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε ανησυχίες για τα δεινά των χριστιανών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, εκφράζοντας την ελπίδα του για σταθερότητα και θρησκευτική ελευθερία στην περιοχή.

Επίσης έθεσε την επείγουσα ανάγκη για άμεση πολιτική δράση ως απάντηση στην κλιματική κρίση, υπογραμμίζοντας την ευθύνη όλων των ηγετών να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, τόνισε τη ζωτική σημασία της διαθρησκευτικής συνεργασίας μεταξύ όλων των θρησκευτικών ηγετών για χάρη της αμοιβαίας ανεκτικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού και του κ.Βαρθολομαίου:

ΥΠΟΥΡΓΟΣ BLINKEN : Καλησπέρα σε όλους. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και ιδιαίτερο προνόμιο να έχουμε μαζί μας σήμερα τον ΑΘΠ Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο State Department . Είχα την ευχαρίστηση να είμαι με τον τότε Αντιπρόεδρο Biden όταν γίναμε δεκτοί από εσάς. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση σήμερα να μπορούμε να σας έχουμε εδώ.

 

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας, και το προασπίζουμε αυτό στην εξωτερική μας πολιτική και φυσικά το προασπίζουμε στην ίδια μας τη χώρα. Η Εκκλησία του Παναγιώτατου εκτείνεται σε όλον τον κόσμο, και εδώ στις ΗΠΑ.

 

Γι’αυτό είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που είναι εδώ. Ξέρω ότι θα δείτε τον Πρόεδρο. Ξέρω πόσο αναμένει να σας δει και να σας υποδεχτεί. Καλώς ήρθατε. Είναι θαυμάσιο να σας έχουμε εδώ.

 

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ. Είναι προνόμιο για εμάς – για μένα προσωπικά και την Αντιπροσωπεία μας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο – να γίνουμε δεκτοί από την εξοχότητά σας. Μεταφέρουμε σε εσάς, στο αμερικανικό έθνος, τις ευλογίες και τους χαιρετισμούς της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, του κέντρου της παγκόσμιας Ορθοδοξίας.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι σε αυτήν την αίθουσα. Ενθυμούμαι τις προηγούμενες επισκέψεις μου. Είχα το προνόμιο να γίνω δεκτός αρκετές φορές από τους προκατόχους σας αλλά και από τους προηγούμενους Προέδρους των ΗΠΑ κάτι που θα γίνει και σήμερα. Αυτό το απόγευμα θα έχουμε την τιμή και το προνόμιο να γίνουμε δεκτοί από τον Πρόεδρο Joe Biden .

Είμαστε ευγνώμονες στην Αμερικανική Διοίκηση, στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για την συνεχή υποστήριξη προς τον Οικουμενικό Θρόνο και τις ιδέες και αξίες του, τις οποίες προσπαθούμε να προστατεύσουμε αγωνιζόμενοι ταυτόχρονα να επιβιώσουμε, στην ιστορική μας έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Σας ευχαριστώ κ. Υπουργέ.

 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ BLINKEN : Σας ευχαριστώ και πάλι. Είναι υπέροχο που είστε εδώ και θα πρέπει να τονίζω πόσο πολύ εκτιμούμε την εξαιρετική ηγεσία του Παναγιωτάτου όσον αφορά την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής καθώς οδεύουμε σε μια αληθινά, αληθινά σημαντική συνάντηση όλου του κόσμου την επόμενη εβδομάδα. Το γεγονός ότι έχετε εστιάσει τόσο πολύ σε αυτό το θέμα, πιστεύω έχει κάνει τη διαφορά και είμαστε ευγνώμονες για αυτό επίσης.

 

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: Ευχαριστώ

 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ BLINKEN : Σας ευχαριστώ όλους.

 

Στο μεταξύ, από το Γραφείο του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ned Price, δόθηκε στη δημοσιότητα η παρακάτω ανακοίνωση:

“Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α’ σήμερα στην Ουάσιγκτον, DC. Συζήτησαν τη δέσμευση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο και τις ευκαιρίες συνεργασίας με την Ορθόδοξη Χριστιανική κοινότητα παγκοσμίως σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και για τις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία και την περιοχή. Ο υπουργός Blinken επιβεβαίωσε ότι η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης παραμένει συνεχής προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Προέδρου Μπάιντεν. Συζήτησαν επίσης την επιτακτική ανάγκη για επείγουσα αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης”.

*Ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής αναφέρει για τις συναντήσεις:

“Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν είχαν μια θερμή και εγκάρδια επίσκεψη στις 25 Οκτωβρίου 2021 στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.  Η συζήτηση περιελάμβανε την κοινή αίσθηση του επείγοντος που δημιούργησε η κλιματική κρίση. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ότι η ανάγκη ανταπόκρισης των πολιτικών αρχηγών είναι ιδιαίτερα επίκαιρη υπό το πρίσμα της επικείμενης συνεδρίασης της COP26 στη Γλασκώβη.

Ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε επίσης τον Πρόεδρο Μπάιντεν για την αποφασιστική του ανταπόκριση στην πανδημία και για την ετοιμότητά του να υποστηρίξει τις αναπτυσσόμενες χώρες στην εξασφάλιση εμβολίων Covid-19 για τους πληθυσμούς τους.

Τέλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ειλικρινή του ελπίδα για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, η οποία έκλεισε αναγκαστικά πριν από πενήντα χρόνια.

Στην ωριαία συνάντηση παρέστησαν ο Γέροντας Μητροπολίτης Χαλκηδόνας Εμμανουήλ, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και ο Γενικός Εφημέριος της Αρχιεπισκοπής π. Αλέξανδρος Καρλούτσος.

Επίσης, παρόντες ήταν ο Steven Ricchetti, Βοηθός του Προέδρου και Σύμβουλος του Προέδρου, η Δρ. Amanda Sloat, Ειδική Βοηθός του Προέδρου και Ανώτερος Διευθυντής για την Ευρώπη, NSC, John McCarthy, Ειδικός Βοηθός του Προέδρου και Ανώτερος Σύμβουλος του Συμβούλου του ο Πρόεδρος και ο κ. Kevin Boyd, Διευθυντής Ευρώπης και Ευρασίας, NSC.

 Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken σήμερα το απόγευμα, 25 Οκτωβρίου 2021, στην αίθουσα συνεδριάσεων James Monroe του State Department. Είναι η πρώτη φορά που ο Οικουμενικός Πατριάρχης συναντάται προσωπικά με τον Υπουργό Εξωτερικών. Παρέστησαν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο Γέροντας Μητροπολίτης Χαλκηδόνας Εμμανουήλ και ανώτερα μέλη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής.

Ο Παναγιώτατος ενημέρωσε τον κ. Blinken για διάφορα θέματα που απασχολούν τους Ορθοδόξους Χριστιανούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο καθώς και για το όραμα και τη διακονία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Ειδικότερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε ανησυχίες για τα δεινά των χριστιανών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, εκφράζοντας την ελπίδα του για σταθερότητα και θρησκευτική ελευθερία στην περιοχή. Αντιμετώπισε επίσης την επείγουσα ανάγκη για άμεση πολιτική δράση ως απάντηση στην κλιματική κρίση, υπογραμμίζοντας την ευθύνη όλων των ηγετών να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, τόνισε τη ζωτική σημασία της διαθρησκευτικής συνεργασίας μεταξύ όλων των θρησκευτικών ηγετών για χάρη της αμοιβαίας ανεκτικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης σε όλο τον κόσμο.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου Αιδ. Δρ. Ιωάννης Χρυσαυγής σημείωσε: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησαν μια εκτεταμένη και παραγωγική συζήτηση για μια σειρά θεμάτων. Ο Παναγιώτατος εξέφρασε ανησυχίες για τα δεινά των χριστιανών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, αναφέρθηκε στην επείγουσα ανάγκη για κατάλληλη πολιτική δράση ως απάντηση στην κλιματική κρίση και τόνισε το ρόλο του διαθρησκευτικού διαλόγου για αμοιβαία ανοχή και ειρηνική συνύπαρξη. ”

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this post