Eλλάδα: Το χρονικό της επέλασης και ο εγκλωβισμός στην «Ελπίδα»

Eλλάδα: Το χρονικό της επέλασης και ο εγκλωβισμός στην «Ελπίδα»

Κριτική αντιπολίτευσης για τα προβλήματα

Παρά τις επίμονες προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων για πρωτοφανείς χιονοπτώσεις και στην Αττική, κρατικός μηχανισμός και υποδομές του λεκανοπεδίου δεν στάθηκαν ικανές να αποτρέψουν τις εικόνες παράδοσης στα καιρικά φαινόμενα, αυτή τη φορά με επίκεντρο την Αττική Οδό και δευτερευόντως και άλλες οδικές αρτηρίες κυρίως στα βόρεια προάστεια των Αθηνών.

Το χρονικό της επιδρομής της κακοκαιρίας «Ελπίδα» έχει μέχρι στιγμής ως εξής:

 • 07:00 πρωί Δευτέρας– Χαρακτηριστικό του φαινομένου ήταν ο μεγάλος όγκος χιονιού και η τάχιστη κλιμάκωσή του. Περίπου στις 7 το πρωί της Δευτέρας ξεκινά να χιονίζει στο Λεκανοπέδιο και στο βόρειο τμήμα του νομού το «έστρωσε» άμεσα. Σημαντικό: Η επέλαση του κυρίου τμήματος της «Ελπίδας» ήρθε αρκετές ώρες νωρίτερα, γεγονός που «εγκλώβισε» πολλούς στις οδικές αρτηρίες.
 • 09:00 – Απαγορεύεται η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στην Εθνική Οδό Aθηνών -Λαμίας στο ρεύμα προς Λαμία από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη και από τον κόμβο Οινοφύτων στο ρεύμα προς Αθήνα, ενώ λίγο μετά τις 12 λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης η κυκλοφορία διακόπηκε μέχρι τα διόδια της Τραγάνας.
 • 10:00 – Ξεκινά η χιονόπτωση και στο κέντρο της Αθήνας. Συνεργεία του Δήμου Αθηναίων αρχίζουν να ρίχνουν αλάτι μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη.
 • 11:00 – Λόγω της πυκνής χιονόπτωσης στην Αττική και των προβλημάτων που δημιουργεί η κακοκαιρία πάρθηκε η απόφαση από τον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη να σχολάσουν νωρίτερα οι δημόσιοι υπάλληλοι. Παράλληλα και αρκετές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα πράττουν το ίδιο. Η μαζική αποδέσμευση από τις εργασίες τους φαίνεται να συνέτεινε στο μπλοκάρισμα κεντρικών οδικών αρτηριών. 
 • 12:00 – Κλείνει η Κατεχάκη στο ύψος της Κοκκινοπούλου λόγω πάγου, ενώ ξεκινούν μεγάλα προβλήματα σε Μεσογείων και Μαραθώνος.
 • Χάος στην Αττική Οδό: Την ίδια ώρα καταγράφεται και το κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στην Αττική Οδό, λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας και τα έντονα φαινόμενα. Τα διόδια ανοίγουν μεν για να διευκολυνθούν οι οδηγοί, ωστόσο η συνεχής χιονόπτωση και η διαφανείσα αδυναμία της εταιρείας να καθαρίσει τον δρόμο προκαλούν χάος. Σταδιακά κλείνουν πολλοι δρόμοι -ειδικά στα βόρεια προάστια- και τα συνεργεία των δήμων, της περιφέρειας και της πολιτικής προστασίας προσπαθούσαν να κρατήσουν ανοιχτούς του μεγάλους οδικούς άξονες. Τα αυτοκίνητα ειδικά στη λεωφόρο Μεσογείων κινούνται αποκλειστικά με πρώτη ταχύτητα.
 • 14:25 – Από το μεσημέρι καταγράφονται διακοπές στην κυκλοφορία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και αποσύρθηκαν στα αμαξοστάσια το σύνολο των Λεωφορείων και Τρόλεϊ σε όλη την Αθήνα. Λίγο αργότερα διεκόπησαν τα δρομολόγια του Τραμ, ενώ οι συρμοί του ΗΣΑΠ είχαν ως τερματικό σταθμό την Ειρήνη.
 • 15:00 – Άρχισαν να παρατηρούνται τα πρώτα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και συγκεκριμένα στην Παλλήνη περί την Λεωφόρο Μαραθώνος, και την Ανθούσα. Οι διακοπές ρεύματος επεκτάθηκαν και σε άλλες περιοχές.
 • 15:45 – Η Αττική Οδός με καθυστέρηση εκδίδει ανακοίνωση για τις ουρές χιλιομέτρων που έχουν ήδη δημιουργηθεί στο δίκτυό της και για την ακινητοποίηση οχημάτων εντός του αυτοκινητοδρόμου. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν «είτε λόγω μηχανικής βλάβης, είτε φόβου και έλλειψης εμπειρίας των οδηγών».
 • 17:00 – Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ.Στυλιανίδης ενημερώνει για την πορεία της κακοκαιρίας και παραδέχεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική Οδό, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία δεν κατάφερε να κρατήσει τον δρόμο ανοικτό παρά τις συσκέψεις που έγιναν. Ο ίδιος αναφέρει ότι πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες στην εταιρεία.
 • 18:00 – Κλείνει -κατά διαστήματα- η λεωφόρος Κηφισίας, η λεωφόρος Μεσογείων, η λεωφόρος Μαραθώνος, η λεωφόρος Κατεχάκη, η Αττική οδός και οι κεντρικοί δρόμοι στο σύνολο των Δήμων της Ανατολικής Αττικής και της Βόρειας Αθήνας καθώς και η Εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας.
 • 18:00 – Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας της Αθήνας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου διατάσσει προκαταρκτική έρευνα για το πιθανό αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών.  
 • 19:30 – Η κυβέρνηση ανακοινώνει γενική αργία σε Αττική, Βοιωτία, Ευβοία, Κυκλάδες, Σποράδες Δωδεκάνησα και Κρήτη, για την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022 στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. 
 • 20:30 – Σε νέα ενημέρωσή του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανέφερε πως ξεκίνησε ο απεγκλωβισμός πολιτών από την Αττική Οδό, με τη συνδρομή της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων. Η συνδρομή του Στρατού απεδείχθη αποφασιστική και παραμένουν ερωτηματικά για τη μη ενεργοποίησή του νωρίτερα 
 • 22:00 – Το υπουργείο Εσωτερικών κηρύσσει σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης της Πολιτικής Προστασίας, περιοχές της επικράτειας που πλήττονται από έντονα καιρικά φαινόμενα.  
 • 23:00 – Περισσότερες από 700 κλήσεις είχε δεχτεί μέχρι εκείνη την ώρα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.
 • 07:15 Τρίτης –  Παραμένουν προβλήματα ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός κατοίκων να μην έχει φωτισμό και κατα περίπτωση θέρμανση 
 • 08:00 – Σχεδόν 24 ώρες μετά την έναρξη των φαινομένων, εκατοντάδες οδηγοί παρέμεναν εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, τουλάχιστον 1.200 οχήματα παρέμεναν ακινητοποιημένα, ενώ ο διευθυντής κυκλοφορίας της Αττικής οδού, Φάνης Παπαδημητρίου, έκανε λόγο για 200 – 300 άτομα σε σημεία του αυτοκινητοδρόμου.

kakokairia-elpida-sto-ypoyrgiko-symvoylio-tis-tetartis-i-apotimisi-ton-lathon-561686026

Κατηγορίες από την αντιπολίτευση

Σε υψηλούς τόνους τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση πως παρά την περυσινή εμπειρία αιφνιδιάστηκε και δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα. «Είναι εντυπωσιακό, αλλά μετά πέντε ημέρες προειδοποιήσεων και υποτιθέμενης προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού, στις πρώτες ώρες χιονόπτωσης έχουν ήδη κλείσει ακόμη και κεντρικές οδικές αρτηρίες εντός της πρωτεύουσας. Προφανώς το δόγμα Μητσοτάκη για την πολιτική προστασία είναι να στέλνει sms στο κινητό των πολιτών. Πέραν τούτου ουδέν και η ευθύνη και πάλι ατομική», τόνιζαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κριτική για τον τρόπο που λειτουργούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς άσκησε και ο τομεάρχης Μεταφορών του κόμματος, Νίκος Παππάς: «Λεωφορεία, υπό το κράτος του επιτελικού πανικού, επέστρεψαν στα αμαξοστάσια Λιοσίων και Ανθούσας χωρίς κανείς να εξετάσει ποιες γραμμές μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα και ποιες όχι».

Ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε πως με προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή και τη διασφάλιση της δημόσιας και κρατικής περιουσίας «ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε πλήρη ανάπτυξη προκειμένου να παρεμβαίνει σε συνεργασία και με την αυτοδιοίκηση, όπου χρειάζεται, για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκαλεί η κακοκαιρία». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως «καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το εθνικό δίκτυο και βασικές οδικές αρτηρίες να παραμείνουν ανοιχτά. Βρίσκεται σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας για τα βαρέα οχήματα. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έχουν μετακινηθεί σε νησιωτικές και σε άλλες περιοχές με δύσκολη πρόσβαση προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα ενδεχόμενα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση».

Από το ΚΙΝΑΛ κατηγόρησαν την κυβέρνηση πως «αφήνει την αυτοδιοίκηση μόνη της, με όσα μέσα διαθέτει, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Χιλιάδες πολίτες ταλαιπωρούνται εγκλωβισμένοι σε κεντρικούς οδικούς άξονες. Δεν είναι η ώρα της απόδοσης ευθυνών, αλλά της ευθύνης. Καλούμε την κυβέρνηση να πράξει τα αυτονόητα και να μην παρακολουθεί άπραγη». «Oσο περισσότερο αποκαλύπτονται οι τεράστιες ελλείψεις του κρατικού σχεδιασμού, της πολιτικής προστασίας και των υποδομών για τις λαϊκές ανάγκες, τόσο περισσότερο τα καιρικά φαινόμενα, όπως οι φυσιολογικές χιονοπτώσεις τον χειμώνα, θα βαφτίζονται “ακραία” και “πρωτόγνωρα”, αλλά και τόσο περισσότερο θα ακούγονται ανέξοδες συστάσεις και επικλήσεις στην “ατομική ευθύνη”», σημείωσε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Από την Ελληνική Λύση ανέφεραν πως «με τη Ν.Δ. στην πρώτη ζέστη “καιγόμαστε”, στην πρώτη βροχή “πνιγόμαστε”, στο πρώτο χιόνι “εγκλωβιζόμαστε”». Το ΜέΡΑ25 έκανε λόγο για «επιτελικό μπάχαλο ακόμα μία φορά στους δρόμους, με τον κρατικό μηχανισμό σε πλήρη αποσύνθεση και τους υπευθύνους να επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλον».

ΠΗΓΗ:

Share this post