Έκθεση του ΟΗΕ για επιβολή αποτρεπτικών κυρώσεων στο κράτος κατοχής του Ισραήλ

Έκθεση του ΟΗΕ για επιβολή αποτρεπτικών κυρώσεων στο κράτος κατοχής του Ισραήλ

Συγκλονιστικά στοιχεία στην έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) ως αποτέλεσμα της απουσίας διεθνούς βούλησης για επιβολή αποτρεπτικών κυρώσεων στο κράτος κατοχής του Ισραήλ

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστίνης, με ανακοίνωση του,   χαιρετίζει την πρόσφατη έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (OCHA), η οποία “συνοψίζει τις παραβιάσεις και τα εγκλήματα που διαπράττονται από τις δυνάμεις κατοχής, τις πολιτοφυλακές εποίκων και τα οργανωμένα και ένοπλα τρομοκρατικά στοιχεία τους εναντίον των Παλαιστινίων πολιτών, της γης, των σπιτιών, της περιουσίας και των ιερών τόπων τους. Tο έγκλημα της εθνοκάθαρσης κατά των ντόπιων κοινοτήτων στην κατεχόμενη παλαιστινιακή επικράτεια συνεχίζεται. 17 κοινότητες εκτοπίστηκαν και εκδιώχθηκαν, είτε πλήρως είτε εν μέρει, με σκοπό την επίτευξη της ευρύτερης διαδικασίας κατάληψης και προσάρτησης. Η ενοποίηση των ρόλων μεταξύ των δυνάμεων κατοχής και των πολιτοφυλακών εποίκων αντικατροπτίζεται μέσω αυτών των ρατσιστικών μέτρων και διαδικασιών υπέρ των εποίκων”.

Στην ανακοίνωση σημειώνονται και τα ακόλουθα: “Η έκθεση επιβεβαιώνει επίσης ότι περισσότεροι από 1.100 Παλαιστίνιοι πολίτες εκτοπίστηκαν βίαια από αυτές τις κοινότητες λόγω της αύξησης των επιθέσεων των εποίκων και την κατεδάφιση παλαιστινιακών σπιτιών και εγκαταστάσεων, ειδικά με την τρέχουσα ακροδεξιά Ισραηλινή κυβέρνηση. Το κράτος κατοχής περιφρονεί τα Ηνωμένα Έθνη και το διεθνές δίκαιο. Τηρούνται διεθνώς δύο μέτρα και δύο σταθμά που αδικούν το διεθνές δίκαιο και αποδυναμώνουν την αξιοπιστία των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς είναι υπεύθυνο για την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο.

Το Υπουργείο βεβαιώνει ότι ο λαός μας είναι συνεχές θύμα της μακροχρόνιας κατοχής και της διεθνούς επιλεκτικότητας στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι να οδηγηθούμε στην αντικατάσταση του διεθνούς δικαίου με το δίκαιο της ζούγκλας, αντικαθιστώντας το σεβασμό και τη δέσμευση στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματά του με τη λογική της ωμής βίας χωρίς νόμους.

Το Υπουργείο καλεί όλες τις χώρες και τα Ηνωμένα Έθνη να υιοθετήσουν τις εκθέσεις που εκδίδονται από τα θεσμικά όργανα των Ηνωμένων Εθνών και διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καλεί όλα τα μέρη να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την επιβολή σοβαρών κυρώσεων στο κατοχικό κράτος του Ισραήλ για να σταματήσει τα παράνομα μονομερή μέτρα και να το υποχρεωθεί  να τερματίσει την κατοχή της γης του Κράτους της Παλαιστίνης”.

 

Share this post