Εκοιμήθη ο επίτιμος Πάπας Βενέδικτος 16ος. Ήταν ο πρώτος που επισκέφθηκε την Κύπρο.

Εκοιμήθη ο επίτιμος Πάπας Βενέδικτος 16ος. Ήταν ο πρώτος που επισκέφθηκε την Κύπρο.

Των Ν. Τζωΐτη- Α. Βικέτου

Ο επίτιμος Πάπας Βενέδικτος 16ος , ο οποίος ήταν επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από το 2005-2013, εκοιμήθη σήμερα, 31 Δεκεμβρίου 2022. 

Η κηδεία του Πάπα Βενέδικτου θα τελεστεί την Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού Ματέο Μπρούνι.

Η τελετή θα ξεκινήσει στις 09:30 τοπική ώρα  (10: 30 ώρα Κύπρου), χοροστατούντος του Πάπα Φραγκίσκου. Στην κηδεία θα παραστούν πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες.

Από τις 2 Ιανουαρίου, η σορός του επίτιμου Πάπα Βενέδικτου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Βατικανό.

Ο εκλιπών Πάπας ήταν  ο πρώτος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής  Εκκλησίας, που επισκέφθηκε την Κύπρο  (4-6 Ιουνίου 2010), με πρόσκληση του τότε προέδρου της  Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Είχε γίνει δεκτός από τον  μακαριστό πλέον Αρχιεπίσκοπο κυρό Χρυσόστομο Β΄και την Ιερά Σύνοδο. Σημαντική υπήρξε η συμβολή του στον επαναπατρισμό στην Κύπρο εκκλησιαστικών κειμηλίων, που είχαν εξαχθεί παράνομα από την Κύπρο, μετά την τουρκική εισβολή, και βρίσκονταν στο Μόναχο.

Ο Βενέδικτος 16ος, ο οποίος έγινε το 2013 ο πρώτος Ποντίφικας που παραιτήθηκε έπειτα από 600 χρόνια, λάμβανε θεραπεία σε πρώην μοναστήρι στο Βατικανό,  όπου ζούσε έκτοτε.

Ο Βενέδικτος, ο πρώτος Γερμανός πάπας εδώ και 1.000 χρόνια, εξελέγη στις 19 Απριλίου του 2005 για να διαδεχθεί τον πολύ δημοφιλή πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, που έμεινε στην κεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για 27 χρόνια.

Ο Βενέδικτος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί στις 11 Φεβρουαρίου του 2013. Δήλωσε ότι δεν είχε πια τη σωματική και ψυχική δύναμη να ηγηθεί της Εκκλησίας. Στις 28 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς παραιτήθηκε επίσημα και μετακινήθηκε προσωρινά στη θερινή παπική κατοικία, νότια της Ρώμης, ενώ καρδινάλιοι από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη για να εκλέξουν τον διάδοχό του. Ο Φραγκίσκος, ο πρώτος πάπας από τη Λατινική Αμερική, εξελέγη διάδοχός του στις 13 Μαρτίου του 2013.

 

Βιογραφικό

Ο επίτιμος Πάπας Βενέδικτος, Γιόζεφ Ράτσινγκερ, είχε γεννηθεί στις 27 Απριλίου του 1927 στο Πασάου της Γερμανίας. Ο πατέρας του προερχόταν από οικογένεια αγροτών και ήταν μέλος της τοπικής χωροφυλακής, ενώ η μητέρα του, πριν παντρευτεί, είχε δουλέψει ως μαγείρισσα σε διάφορα ξενοδοχεία.

Ο Ράτσινγκερ πέρασε τα εφηβικά του χρόνια σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Αυστρία, κοντά στο Σάλτζμπουργκ. Όπως είχε πει ο ίδιος, γνώρισε την εχθρική στάση του ναζισμού προς την Καθολική Εκκλησία και ήταν αυτόπτης μάρτυρας την ημέρα που ο ιερέας της ενορίας του ξυλοκοπήθηκε από τους ναζί. Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κατετάγη στις εφεδρικές αντιαεροπορικές δυνάμεις και στην συνέχεια, από το 1946 μέχρι το 1951, σπούδασε θεολογία και φιλοσοφία στο Μόναχο. Στις 29 Ιουνίου του 1951 χειροτονήθηκε ιερέας και άρχισε αμέσως να διδάσκει θεολογία, μαζί με γνωστούς καθηγητές της εποχής, στην Βόννη. Πήρε μέρος, ως ειδήμων, στην Δεύτερη Σύνοδο του Βατικανού , από το 1962 μέχρι το 1965. Το 1977 ο Πάπας Παύλος ο Έκτος τον διόρισε αρχιεπίσκοπο Μονάχου και, την ίδια χρονιά, ορίσθηκε καρδινάλιος από τον ίδιο ποντίφικα.

Το 1981, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Δεύτερος διόρισε τον Γιόζεφ Ράτσινγκερ επικεφαλής του «υπουργείου» του Βατικανού για την ορθότητα της πίστεως και, όπως έχει υπογραμμίσει το ίδιο το Βατικανό, «το συνολικό έργο του, ως συνεργάτη του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Δεύτερου, ήταν διαρκές και πολύτιμο». Λίγο πριν από τον θάνατό του, ο Πολωνός ποντίφικας του ζήτησε να γράψει τους στοχασμούς της Καθολικής Οδού του Μαρτυρίου, (Via Crucis) για το Πάσχα του 2005, στο Κολοσσαίο.

Στις 19 Απριλίου του 2005, ο Βενέδικτος εξελέγη ποντίφικας από το Κονκλάβιο των καρδιναλίων. Κύριο σημείο αναφοράς του, η ανάγκη για επίτευξη της ειρήνης σε όλες τις περιοχές του πλανήτη. Παράλληλα, προσπάθησε να περιορίσει τη γραφειοκρατική ισχύ αρκετών ανώτατων υπηρεσιών του Βατικανού με επικεφαλής κληρικούς και έδωσε έμφαση και στον διαθρησκευτικό διάλογο, ιδίως με τους Ορθόδοξους. Δεν έλειψαν οι αναλυτές που υπογράμμισαν ότι ο Βενέδικτος θέλησε να αναβιώσει κάποια τυπικά στοιχεία της παράδοσης, αρχίζοντας από τα ίδια του τα άμφια: για παράδειγμα, φόρεσε και πάλι κόκκινη κάπα και σκούφο, τα καρμάουρο και ταμπάρο και κόκκινα υποδήματα.

Όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος, ήταν και ο πρώτος ποντίφικας ο οποίος ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα παρενοχλήσεων και σεξουαλικών κακοποιήσεων, για τις οποίες ευθύνονταν κληρικοί. Συνάντησε, δε πολλά από τα θύματα των καταδικαστέων και τραυματικών αυτών συμπεριφορών. Για παράδειγμα, σε ότι αφορά την Ιρλανδία, το 2006 ο Πάπας ζήτησε την παραίτηση επισκόπων της που δεν είχαν καταπολεμήσει με αρκετή αποφασιστικότητα κρούσματα παιδεραστίας μέσα στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Το 2011, όμως, κάποιοι από τους συνδέσμους θυμάτων κακοποιήσεων από κληρικούς προσέφυγαν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατηγορώντας τον Γερμανό Πάπα και άλλους υψηλόβαθμους κληρικούς του Βατικανού για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και συγκάλυψη των σεξουαλικών κακοποιήσεων. Το 2012, η προσφυγή και οι κατηγορίες αποσύρθηκαν από τους ίδιους τους δικηγόρους των συνδέσμων.

Στις 28 Φεβρουαρίου του 2013, ο Βενέδικτος παραιτήθηκε επίσημα από Ποντίφικας, προκαλώντας τεράστια έκπληξη στους πιστούς καθολικούς και όχι μόνο. Αιτία της απόφασής του αυτής, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, τα προβλήματα υγείας του, που είχαν επιδεινωθεί.

FILE – Pope Emeritus Benedict XVI, left, greets Pope Francis in St. Peter’s Basilica at the Vatican, Saturday, Feb. 14, 2015. Pope Francis has said that if and when he ever retires, he wouldn’t live in the Vatican or return to his native Argentina but would like to find a church in Rome where he could continue hearing confessions. “I’m the bishop of Rome, in this case the emeritus Bishop of Rome,” Francis said in an interview broadcast Tuesday, July 12, 2022 with Spanish-language broadcaster Univision. (AP Photo/Andrew Medichini, File)

Μετά την εκλογή του  Φραγκίσκου, ο Βενέδικτος ονομάσθηκε «επίτιμος Ποντίφικας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας».

Διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο του πρώην πάπα Βενέδικτου

Ο πρώην πάπας Βενέδικτος πέθανε σήμερα σε ηλικία 95 ετών. Ακολουθούν αντιδράσεις από διεθνείς προσωπικότητες του πολιτικού και εκκλησιαστικού χώρου:

Ο κόσμος χάνει μια «σημαντική φυσιογνωμία» της Καθολικής Εκκλησίας, δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Ως +Γερμανός+ Πάπας, ο Βενέδικτος XVI ήταν για πολλούς, και όχι μόνο σε αυτή τη χώρα, ένας ιδιαίτερος εκκλησιαστικός ηγέτης», έγραψε ο Σολτς στον λογαριασμό του στο Twitter, αποκαλώντας τον επίσης «μαχητική προσωπικότητα» και «έξυπνο θεολόγο».

“Ο Βενέδικτος XVI ήταν ένας γίγαντας της πίστης και της λογικής. Ένας άνδρας με αγάπη για Τον Κύριο που έθεσε τη ζωή του στην υπηρεσία της Οικουμενικής Εκκλησίας και που μίλησε, και θα συνεχίσει να μιλάει, στις καρδιές και στο μυαλό των ανθρώπων με το πνευματικό και πολιτιστικό βάθος της Αρχής του. Ένας Χριστιανός, ένας πνευματικός ποιμένας, ένας θεολόγος: ένας σπουδαίος άνθρωπος τον οποίο δεν θα ξεχάσει η ιστορία”, δήλωσε η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

“Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τους Καθολικούς στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο, που θρηνούν για τον χαμό της Αγιότητας του Βενέδικτου XVI, ο οποίος εργάστηκε ολόψυχα και πνευματικά για έναν πιο αδελφικό κόσμο”, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

“Θλίβομαι στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του επίτιμου πάπα Βενέδικτου XVI. Ήταν ένας σπουδαίος θεολόγος του οποίου η επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2010 ήταν μια ιστορική στιγμή τόσο για τους Καθολικούς όσο και για τους μη Καθολικούς σε όλη τη χώρα μας. Οι σκέψεις μου είναι σήμερα με τους Καθολικούς στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο”, σχολίασε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ.

 

Ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα χαιρέτισε τη μνήμη του πρώην πάπα Βενέδικτου XVI, ο οποίος ήταν “στενός συνεργάτης του Αγίου Ιωάννη Παύλου Β'”.

«Ο κόσμος έχασε έναν από τους μεγαλύτερους θεολόγους του 20ου και του 21ου αιώνα, στενό συνεργάτη του Αγίου Ιωάννη Παύλου Β’», έγραψε στο Twitter ο Ντούντα.

“Ο πάπας Βενέδικτος ήταν ένας από τους μεκκλησίας και σταθερός στην υπεράσπισή της. Σε όλα τα πράγματγαλύτερους θεολόγους της εποχής του – αφοσιωμένος στην πίστη της Εα, κυρίως στις γραφές του και στο κήρυγμά του, έβλεπε τον Ιησού Χριστό, την εικόνα του αόρατου Θεού. Ήταν πολύ σαφές ότι ο Χριστός ήταν η πηγή της σκέψης του και η βάση της προσευχής του», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι.

“Θρηνούμε για τον θάνατο του Βαυαρού πάπα μας. Ο θάνατος του Βενέδικτου XVI με αγγίζει βαθιά, όπως και πολλούς ανθρώπους στη Βαυαρία και σε όλο τον κόσμο. Μαζί του, η κοινωνία χάνει έναν πειστικό εκπρόσωπο της Καθολικής Εκκλησίας καθώς και έναν από τους θεολόγους με τη μεγαλύτερη επιρροή του 20ου αιώνα. Σε ταραχώδεις και δύσκολες εποχές, ήταν ο θρησκευτικός ηγέτης των Καθολικών πιστών. Πολλοί άνθρωποι στην πατρίδα του θα τον θυμούνται με ευγνωμοσύνη όχι μόνο ως πάπα Βενέδικτο XVI, αλλά και ως ταπεινό πάστορα … Η πολυήμερη επίσκεψή του στη Βαυαρία ως νέος πάπας, εκφράζοντας την αγάπη του για τη χώρα και τον λαό της, θα μείνει αξέχαστη. Έφερε πάντα την πατρίδα του μέσα στην καρδιά του», σχολίασε ο Μάρκους Σέντερ, ο πρωθυπουργός του γερμανικού κρατιδίου της Βαυαρίας.

Διαβάστε και στους πιο κάτω συνδέσμους

Death of Pope Emeritus Benedict: his official biography – Vatican News

Pope pays tribute to Benedict XVI’s witness of faith, prayer, kindness – Vatican News

The Spiritual Testament of Pope Emeritus Benedict XVI – Vatican

What Pope Francis has said regarding Benedict XVI – Vatican News

 

Η ιστορική επίσκεψη στην Κύπρο

Κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο ο Βενέδικτος 160ς εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Εκκλησία της Κύπρου χρησιμεύει ως γέφυρα Ανατολής και Δύσης και ότι έχει συμβάλει πολύ σε αυτή την πρόοδο της αναθεώρησης:

«Το μονοπάτι που οδηγεί στο στόχο της πλήρους ενώσεως σίγουρα δεν θα είναι χωρίς δυσκολίες, ωστόσο η Καθολική Εκκλησία και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου είναι αφοσιωμένες στην προαγωγή του διαλόγου και της αδελφικής συνεργασίας», τόνισε.

 Στην ομιλία του στο χώρο, όπου κήρυξαν στην Πάφο οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας, ο Πάπας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Άγιο Επιφάνιο, τον Επίσκοπο Σαλαμίνας και Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο οποίος αναγνωρίζεται ως ο «πατέρας» του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Κύπρου που κατοχυρώθηκε στην Γ’ Οικουμενική Σύνοδο.

O Πάπας Βενέδικτος έστειλε  μήνυμα ειρήνης «Είναι μεγάλη η χαρά μου που είμαι σήμερα μαζί σας ! Η χάρις και η ειρήνη ας είναι πλούσια μαζί σας!», ήταν οι πρώτοι του λόγοι, τους οποίους μάλιστα απηύθυνε στα ελληνικά. Αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία και ευχήθηκε «η πρόσφατη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να οδηγήσει σε ευημερία το νησί, αλλά και οι άλλες χώρες της Ευρώπης να επωφεληθούν από την πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά του, η οποία αντικατοπτρίζει τον ιστορικό της ρόλο καθώς βρίσκεται εν μέσω Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής» και σημείωσε:

 «Μακάρι η αγάπη της πατρίδας σας και των οικογενειών σας και η επιθυμία να ζήσετε με αρμονία με τους γείτονές σας κάτω από την ευσπλαχνική προστασία του Παντοδύναμου Θεού, να σας εμπνεύσει υπομονετικά για να επιλύσετε τις παραμένουσες ανησυχίες που μοιράζεστε με τη διεθνή κοινότητα για το μέλλον του νησιού σας».  Καθοριστική για την επίσκεψη του εκλιπόντος Πάπα στην Κύπρο ήταν η συμβολή του πρέσβη της Δημοκρατίας στην Αγία Έδρα, Γεώργιου Πουλίδη.

Στην επίσημη υποδοχή στο αεροδρόμιο Πάφου ο Πάπας ευλόγησε συμβολικά μια ελιά, και στη συνέχεια μετέβη στον αρχαιολογικό χώρο των ερειπίων της ρωμαϊκής Πάφου, όπου κήρυξαν οι απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας και  σώζεται μια στήλη, στην οποία η παράδοση λέει ότι οι Ρωμαίοι τιμώρησαν τον Απόστολο Παύλο, ραβδίζοντάς τον «τεσσαράκοντα παρά μία».

 

Ο Πάπας προσευχήθηκε στον βυζαντινό ναό της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος έχει παραχωρηθεί από την Μητρόπολη Πάφου στους Καθολικούς και Αγγλικανούς.

Στη συνέχεια στον αρχαιολογικό χώρο τελέστηκε «Οικουμενική Ιερουργία», στην οποία χορός ιεροψαλτών με χοράρχη τον κ. Χρίστο Αριστείδου έψαλε τα απολυτίκια των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα, και το απολυτίκιο της εορτής της Πεντηκοστής, η οποία είναι για όλους η γενέθλια μέρα της Εκκλησίας του Χριστού. Εκκλησιαστικούς ύμνους έψαλε και χορωδία Καθολικών.

 Ο Πάπας κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έφθασε στη Λευκωσία και κατέλυσε στη Μονή Φραγκισκανών επί της «νεκρής ζώνης», όπου είναι η νουντσιατούρα της Αγίας Έδρας.

ΩΣ ΤΗΝ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΗ και εντυπωσιακή στιγμή  για τον Πάπα Βενέδικτο 16ο και τη συνοδεία του χαρακτήρισε την ξενάγηση στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ο διευθυντής της Υπηρεσίας Τύπου της Αγίας Έδρας και επίσημος εκπρόσωπος Τύπου του Ποντίφικα, πατήρ Φεντερίκο Λομπάρτι. Ο Φ. Λομπάρτι ανέφερε ότι ο Πάπας ζήτησε γραπτώς πληροφόρηση ιδιαίτερα για τους εκκλησιαστικούς θησαυρούς, που κρατούνταν στη Γερμανία. Επίσης, ανέφερε ότι για το θέμα αυτό ο Πάπας, αφού λάβει τη γραπτή ενημέρωση, θα μιλήσει με τον Αρχιεπίσκοπό του στη Γερμανία για να δει τι μπορεί να γίνει.

«Ο Πάπας είδε ότι τα ιστορικά και εκκλησιαστικά μνημεία βρίσκονται σε κίνδυνο. Πιστεύει ότι είναι ευθύνη μας η επιστροφή των εικόνων και άλλων κειμηλίων στην Κύπρο», τόνισε  ο π. Φ. Λομπάρτι.

Ο διευθυντής του Μουσείου Γιάννης Ηλιάδης, ο οποίος ξενάγησε τον Πάπα, δήλωσε στον «Φ» ότι «για μας ήταν μοναδική και πολύ σημαντική η στιγμή, που ο Πάπας αφιέρωσε από τον πολύτιμο χρόνο του και ήλθε στο Μουσείο».

Ο Πάπας έδειξε τον συγκλονισμό του, όταν είδε τα ψηφιδωτά (Χριστός, ένας εκ των Αρχαγγέλων και οι Απόστολοι Βαρθολομαίος και Ματθαίος) της κατεχόμενης εκκλησίας της Παναγιάς της Κανακαριάς, τα οποία επαναπατρίστηκαν μετά από δίκη στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ το 1991. 

 

Αμέσως μετά την υποδοχή από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ στο προαύλιο της Αχριεπισκοπής, όπου δεκάδες δημοσιογράφοι τοπικών και διεθνών ΜΜΕ, υπό την αυστηρή επιτήρηση των αρχών ασφαλείας, συγκεντρώθηκαν για να καλύψουν την επίσκεψη, οι Προκαθήμενοι των δυο Εκκλησιών μετέβηκαν στο εσωτερικό της Αρχιεπισκοπής, όπου και είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση για 30 περίπου λεπτά.

Μετά την ολοκλήρωση της κατ’ ιδίαν συνάντησης ο Πάπας Βενέδικτος και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξήλθαν της Αρχιεπισκοπής και αφού επισκέφτηκαν τον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ στο προαύλιο της Αρχιεπισκοπής, μετέβησαν πεζοί στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη στον οποίο είχαν από πριν συγκεντρωθεί τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου και η παπική συνοδεία, όπου αντάλλαξαν σύντομες ευχές.

Κατά την προσφώνηση του προς τον Ποντίφικα, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, αφού καλωσόρισε πρώτα τον Πάπα και τη συνοδεία του στην Κύπρο «με σεβασμό και αγάπη», όπως είπε, προέβη στη συνέχεια σε μια εκτενή αναφορά στην ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου από το 45 μ.Χ οπότε ιδρύθηκε από τους Αποστόλους Βαρνάβα και Παύλο και την κατοχύρωση του Αυτοκέφαλου της κατά την Γ’ Οικουμενική Σύνοδο της Εφέσου το 431 μ.Χ μέχρι και την πρόσφατη αναδιάρθρωση της κυπριακής Εκκλησίας «με την επανασύσταση πάλαι ποτέ διαλαμψασών Μητροπόλεων και Επισκοπών», κατά τα λόγια του Αρχιεπισκόπου.

Είπε ακόμα προς τον Ποντίφικα ότι «η Εκκλησία Κύπρου, παρ’ όλο το ολιγάριθμο του ποιμνίου της κατέχει περίοπτη θέση μέσα στην Ορθοδοξία και έχει αδελφικές σχέσεις με όλες τις Εκκλησίες και πως εισερχόμενη στον 21ο αιώνα, ο οποίος», όπως πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος «είναι αιώνας του διαλόγου, της προσέγγισης και της αλληλοκατανόησης», είναι αποφασισμένη να συνεχίσει αυτή την πορεία.

Στην αντιφώνηση του, ο Πάπας Βενέδικτος 16ος εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη φιλοξενία που προσέφερε πέρσι η Εκκλησία της Κύπρου στις εργασίες της Κοινής Διεθνούς Επιτροπής για το Διαθρησκευτικό Διάλογο, που διεξήχθηκαν στην Πάφο, αλλά και για τη στήριξη που η Εκκλησία της Κύπρου, «μέσα από την ξεκάθαρη και ειλικρινή συμβολή της», διαχρονικά προσφέρει στο Διάλογο.

Είπε ακολούθως πως η Κύπρος «θεωρείται, παραδοσιακά, κομμάτι των Αγίων Τόπων, σημειώνοντας πως η συνεχιζόμενη διαμάχη στη Μέση Ανατολή πρέπει να ανησυχεί όλους τους Χριστιανούς.

«Κανένας δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορος στην ανάγκη για στήριξη, με κάθε δυνατό τρόπο, των Χριστιανών αυτής της ταραγμένης περιοχής, με στόχο οι παλαιές Εκκλησίες της περιοχής να ευημερούν εν ειρήνη», σημείωσε.

Ανέφερε  ότι οι χριστιανικές κοινότητες της Κύπρου μπορούν να συνεργαστούν παραγωγικά και να προσευχηθούν για την ειρήνη, τη συμφιλίωση και τη σταθερότητα στους Τόπους οι οποίοι ευλογήθηκαν με την επίγεια παρουσία του Πρίγκιπα της Ειρήνης – Ιησού Χριστού.

Κατά την επίσκεψη του Πάπα στο Βυζαντινό Μουσείο και την εκεί ξενάγηση του από τον Διευθυντή του Μουσείου Γιώργο Ηλιάδη, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα ψηφιδωτά της κατεχόμενης εκκλησίας της Παναγιάς της Κανακαριάς με τον Διευθυντή του Μουσείου να αναφέρει στον Πάπα ότι πρόκειται για μοναδικά ψηφιδωτά τα οποία είναι της ίδιας εποχής με τα ψηφιδωτά της Ραβέννας και της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά και πως είναι διαμελισμένα και καταστρεμμένα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this post