Δυσφορία στο προεδρικό για την στάση Κανάρη κατά Γιαννάκη

Δυσφορία στο προεδρικό για την στάση Κανάρη κατά Γιαννάκη

Του Του Λεύκου Χρίστου*

Δυσφορία επικρατεί στην Προεδρία και μεταξύ των πλείστων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, σε σχέση με τη διαδικασία που ακολούθησε η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη( ΦΩΤΟ: Αριστερά)  για να διερευνήσει ισχυρισμούς που προβλήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε βάρος της Χριστίνας Γιαννάκη, Γενικής Διευθύντριας( ΦΩΤΟ: Δεξιά) .

Παρά τις υποδείξεις της Προεδρίας και άλλων αξιωματούχων προς την κ. Κανάρη να πέσουν οι τόνοι καθώς, οι όλοι χειρισμοί που έγιναν δεν περιποιούν τιμή σε κανένα, όπως τουλάχιστον σχολίαζαν χθες στη StockWatch ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης, εντούτοις, η Υπουργός Υγείας επανήλθε χθες με νέα επιστολή εμμένοντας στην τήρηση των διαδικασιών που είχε προτείνει στο πλαίσιο της πρώτης επιστολής της προς την κ. Γιαννάκη.

Όπως έγραψε χθες η StockWatch, η κ. Κανάρη με την επιστολή της στις 6 Αυγούστου κάλεσε την κ. Γιαννάκη να παρουσιάσει τα πτυχία της για να καταδειχθεί εάν είναι γνήσια και ταυτόχρονα, να αποδεχθεί συνέντευξη στην παρουσία ανεξάρτητων αξιωματούχων για να διαπιστωθεί η επάρκεια της στην αγγλική γλώσσα.

«Μα σε ποια χώρα και πότε ακολουθήθηκε μία τέτοια διαδικασία και ποιος νόμος παρέχει το δικαίωμα σε έναν υπουργό να πιστοποιεί τα πτυχία του γενικού του διευθυντή και στην προκειμένη περίπτωση γενικής διευθύντριας, για να εξετάσει τις γνώσεις της σε ότι αφορά την αγγλική γλώσσα», σημείωσαν στη StockWatch στελέχη της κυβέρνησης όπως επίσης, νομικοί και συνδικαλιστικοί κύκλοι.

Δυναμική παρέμβαση ΠΑΣΥΔΥ στη διαμάχη

Πληροφορίες που συγκέντρωσε πριν από λίγο η StockWatch, αναφέρουν ότι η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ, της οποίας η κ. Γιαννάκη είναι μέλος, τάσσεται ανεπιφύλακτα κατά των διαδικασιών που ακολούθησε η Υπουργός Υγείας σε βάρος της κ. Γιαννάκη,  τις οποίες χαρακτηρίζει «πρωτοφανείς και απαράδεκτες».

Η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ, θεωρεί ότι οι απαιτήσεις της Υπουργού από την Γενική της Διευθύντρια, είναι πέραν από τις νενομισμένες θεσμικές διαδικασίες.

Η ΠΑΣΥΔΥ προτίθεται να ζητήσει παρέμβαση όλων των αρμόδιων θεσμικών οργάνων, ακόμη και της Προεδρίας, για να αποκατασταθεί η ομαλότητα στο Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του σχετικού νόμου και των εσωτερικών κανονισμών που διέπουν το δημόσιο.

Το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων, υπενθυμίζει ότι αρμόδιο σώμα για να χειριστεί τέτοιες υποθέσεις, καταγγελίες ή ισχυρισμούς είναι η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ).

Η Υπουργός Υγείας στη χθεσινή της επιστολή επανέρχεται με τις ίδιες προτάσεις όπως και στην πρώτη επιστολή και καλεί την κ. Γιαννάκη να αποδεχθεί τις διαδικασίες που προτείνει διότι, όπως υπαινίσσεται,  «έτσι θα κλείσουν τα στόματα κάποιων μια για πάντα».

Εκφράζει θλίψη η Υπουργός Υγείας, γιατί η κ. Γιαννάκη αρνήθηκε να αποδεχθεί τις διαδικασίες που προτείνει και να τα βγάλει όλα στο φως.

«Τι έχεις να φοβηθείς. Στο χέρι σου είναι να αποστομώσεις όλους όσους σε διαβάλλουν, παρουσιάζοντας τους τίτλους σπουδών σου», σημειώνει η κ.  Κανάρη και προσθέτει:

«Πιστεύω ότι η σιωπή σου ενισχύει τις υποψίες των κατηγόρων σου, όσο αβάσιμες και αν είναι. Ακόμη και ο πιο καλόπιστος αναγνώστης θα αναρωτηθεί γιατί δεν ανταποκρίνεσαι κατά τρόπο πειστικό και δεν αντιλαμβάνομαι σε τι θα βλάψει η δημοσιοποίηση των τίτλων σπουδών σου».

Εκτός πρακτικών οι διαδικασίες Κανάρη

Νομικοί που κλήθηκαν να σχολιάσουν τις εν λόγω υποδείξεις της κ. Κανάρη, σχολίασαν ότι η Υπουργός Υγείας με τις μονομερείς διαδικασίες που προτείνει, θέλει να θεσπίσει πρακτικές που αντιβαίνουν του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη δημόσια υπηρεσία από την εγκαθίδρυση της ΚΔ.

Υπέδειξαν ότι θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση από τον ίδιο τον ΠτΔ.

Η κ. Γιαννάκη στην δεύτερη απαντητική της επιστολή προς την Υπουργό επισημαίνει ότι «η σημερινή σας επιστολή είναι παντελώς εκτός νομικών και θεσμικών πλαισίων, προσπερνά τα όρια και συνιστά εργασιακή καταπίεση/καταδίωξη».

«Ενόψει των ανωτέρω είμαι αναγκασμένη να επιφυλάξω τα νομικά μου δικαιώματα», σημειώνει η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται ότι οι επιστολές  της Υπουργού Υγείας προς την κ. Γιαννάκη, δεν κοινοποιήθηκαν τελικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που βρίσκεται με την οικογένεια του σε διακοπές από την περασμένη Δευτέρα, παρά μόνο στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του ΥΠΟΙΚ.

Οι πληροφορίες της StockWatch αναφέρουν ότι η επιστολή στάλθηκε προς τον Πρόεδρο από συνεργάτες του, για να έχει γνώση των εξελίξεων.  

Το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού δεν έχει προχωρήσει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, σε καμία ενέργεια στη βάση των διαδικασιών που προτείνει η κ. Κανάρη και πηγή του ΥΠΟΙΚ που έχει γνώση των διαδικασιών, ανέφερε στη StockWatch ότι ουδέποτε το ΤΔΔΠ ενεργεί πέραν του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις αρμοδιότητες του Τμήματος.

Κανένα πολιτικό κόμμα δεν σχολίασε μέχρι στιγμής τη μετωπική σύγκρουση μεταξύ των δύο αξιωματούχων του υπουργείου Υγείας.

Οι  χθεσινές επιστολές Κανάρη  και Γιαννάκη που ήταν καθαρά υπηρεσιακές και δεν κοινοποιήθηκαν σε κανένα, προβάλλονται στον Φιλελεύθερο.

Πηγή: StockWatch

Share this post