Διακόσια άτομα συνοδεύουν τον Ερντογάν. Θα εγκαινιάσει το νέο παράδρομο αεροδρόμιο στην Τύμπου

Διακόσια άτομα συνοδεύουν τον Ερντογάν. Θα εγκαινιάσει το νέο παράδρομο αεροδρόμιο στην Τύμπου

Ουράλογλου: «Ο τουρκικός αιώνας περιλαμβάνει και την ΤΔΒΚ»

Η εφημερίδα Halkın Sesi (20.07.23), με  τίτλο «Ο Έρντογαν έρχεται με αντιπροσωπεία 200 ατόμων», γράφει ότι πραγματοποιεί σήμερα  επίσκεψη στην “ΤΔΒΚ” ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν για να λάβει μέρος στους “εορτασμούς” για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Ο Έρντογαν και η αντιπροσωπεία του αναμένεται να έρθουν , λίγο μετά το μεσημέρι με το πρώτο αεροπλάνο που θα προσγειωθεί στο νέο παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου (Ercan). Ο  Έρντογαν θα τελέσει τα εγκαίνια του τερματικού και του διαύλου του νέου παράνομου αεροδρομίου, θα έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τατάρ, με τον οποίο θα ανταλλάξουν απόψεις για τις πρόσφατες εξελίξεις, θα επισκεφθεί το μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ    και θα παραστεί στην παρέλαση που θα γίνει στην λεωφόρο Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ στις 18.00. Ο Έρντογαν αναμένεται να ολοκληρώσει την επίσκεψή του και να αναχωρήσει απόψε.

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Bugün Kıbrıs (20.07.23,  bugunkibris.com) επικαλείται πληροφορίες. σύμφωνα με τις οποίες, δεν προσκλήθηκαν στα εγκαίνια του νέου παράνομου αεροδρομίου τα κόμματα της αντιπολίτευσης Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό (CTP), Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) και του Λαού (HP). «Έφυγε η παλιά ομάδα, ήρθε η νέα ομάδα, όμως δεν άρθηκε η ‘απαγόρευση’ για το CTP», σημειώνει η Bugün Kıbrıs και προσθέτει: «Οι προσκλήσεις των σημερινών εγκαινίων στο Ercan που αναφέρεται ότι είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κύπρου, έγιναν εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας σαν να έχει φτιαχτεί σε μια επαρχία της Τουρκίας το αεροδρόμιο. Έκανε το υπουργείο στην Τουρκία τις εργασίες, που κανονικά έπρεπε να είχαν γίνει εκ μέρους του εδώ υπουργείου συγκοινωνιών. Και η νέα ομάδα του Έρντογαν άφησε εκτός λίστας την αντιπολίτευση. Δεν κόπασε ο θυμός που είχε προς τους Τουρκοκύπριους Έρντογαν, ο οποίος μετά την εκλογή του έδωσε μηνύματα ‘συμφιλίωσης’ στον κόσμο. Με οδηγίες της ίδιας της Άγκυρας, τα εντός και εκτός βουλής κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία αποτελούν τη μισή κοινότητα, δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στα εγκαίνια του αεροδρομίου της χώρας, που η προσφορά του άνοιξε εκ μέρους της ΤΔΒΚ και τελείωσε σε δέκα χρόνια με σβήσιμο χρεών πολλές φορές». 

 Έρχεται με μια “χαρμόσυνη είδηση” ο Έρντογαν, λέει ο Ουστέλ

Κάτω από τον τίτλο «Ο Έρντογαν έρχεται σήμερα με χαρμόσυνη είδηση», η Star Kıbrıs (20.07.23, starkibris.net) γράφει ότι ο  “πρωθυπουργός”, Ουνάλ Ουστέλ,  δήλωσε ότι για ένα χρόνο θα εργαστούν για ετοιμασία εκθέσεων βιωσιμότητας σε σχέση με την μεταφορά ηλεκτρισμού με καλώδιο από την Τουρκία στα κατεχόμενα και ότι ο ηλεκτρισμός από την Τουρκία θα έρθει το αργότερο σε τέσσερα χρόνια.

Ο Ουστέλ ανέφερε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν θα ανακοινώσει μια «χαρμόσυνη είδηση» σήμερα κατά την  επίσκεψή του . Ο Ουστέλ ανέφερε ότι κατά την σημερινή επίσκεψη Έρντογαν θα δώσουν μια «χαρμόσυνη είδηση», που αφορά τον ηλεκτρισμό.  

Στο μεταξύ, αναφερόμενη στις δηλώσεις Ουστέλ, η Yeni Düzen (20.07.23) γράφει ότι αυτές έγιναν χθες σε εκπομπή του παράνομου Bayrak και ότι ο Ουστέλ δεν έδωσε λεπτομέρειες για το έργο μεταφοράς ηλεκτρισμού με καλώδιο, το οποίο υπέγραψε στην Άγκυρα, αρκούμενος να απαντήσει σε σχετική ερώτηση λέγοντας μόνο ότι «θα τις ανακοινώσει ο Έρντογαν».

Σε ερώτηση,  κατά πόσο το νέο παράνομο αεροδρόμιο Ercan θα ανοίξει την πόρτα για απευθείας πτήσεις προς την “ΤΔΒΚ” , ο Ουστέλ απάντησε ότι εμπιστεύονται τον Έρντογαν σε αυτό το θέμα και ότι ως «ΤΔΒΚ» θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.   

 Αρικλί: «Το νέο αεροδρόμιο θα είναι το παράθυρο της ΤΔΒΚ στον κόσμο»

Σύμφωνα με την Kıbrıs Postası (19.07.23, kibrispostasi.com), o  “υπουργός” δημοσίων έργων και μεταφορών, Ερχάν Αρικλί υποστήριξε ότι το νέο  αεροδρόμιο της  θα γίνει «το παράθυρο» των κατεχομένων «που θα ανοίξει στον κόσμο».

Μιλώντας στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Ankara Anatolia, ο Αρικλί ανέφερε ότι το κόστος ήταν  450 εκατομμύρια ευρώ .

Ο Αρικλί είπε ότι το νέο αεροδρόμιο κατασκευάστηκε με τη μέθοδο κατασκευής – εκμετάλλευσης – μεταβίβασης (Build-Operate-Transfer – BOT) και ισχυρίστηκε αποτελεί ένα από τα έργα με το μεγαλύτερο κύρος στην “ΤΔΒΚ”. 

«Το αεροδρόμιο θα είναι το παράθυρο της ΤΔΒΚ που θα ανοίξει στον κόσμο», υποστήριξε ο Αρικλί προσθέτοντας ότι το νέο «αεροδρόμιο» έχει δυνατότητα εξυπηρέτησης 10 εκατομμυρίων επιβατών τον χρόνο, ωστόσο με μια επένδυση της τάξεως των 15 εκατομμυρίων ευρώ, αυτή η δυνατότητα μπορεί να αυξηθεί στα 15 εκατομμύρια επιβάτες.

«Μπορούμε να πούμε ότι είναι μια επένδυση που μπορεί να μας πάρει μέχρι το 2050», υποστήριξε.

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, ο Αρικλί είπε ότι ο αεροδιάδρομος έχει μήκος 3.200 μέτρα και πλάτος 45 μέτρα και έτσι είναι κατάλληλος για την προσγείωση αεροσκαφών με μεγάλη άτρακτο.

Όπως ισχυρίστηκε, «αυτό θα συμβάλει στην άφιξη περισσότερων τουριστών και στην πτώση των τιμών των εισιτηρίων».

Ο Αρικλί είπε επίσης ότι η χωρητικότητα των υφιστάμενων υποδομών είναι 4 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο και ο στόχος είναι με το νέο αεροδρόμιο η χωρητικότητα να αυξηθεί στους 7-8 εκατομμύρια επιβάτες σε πρώτη φάση. 

Ο Αρικλί υποστήριξε ότι «ο νέος τερματικός σταθμός και ο διάδρομος προσγείωσης είναι ένα έργο κύρους και οράματος για την ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε: «Είναι ένα από τα έργα με τα οποία κάνουμε τη διαφορά σε σχέση με τη νότια Κύπρο. Θα είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στην περιοχή. Δεν υπάρχει τέτοιο αεροδρόμιο στη νότια Κύπρο. Είναι ένα έργο για το οποίο είμαστε υπερήφανοι».

Ο Αρικλί ανέφερε ότι η τρέχουσα αξία του αεροδρομίου, ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ και  αποτελεί μεγάλο οικονομικό κέρδος για τη «χώρα». Κατέληξε υποστηρίζοντας τα εξής:

«Το αεροδρόμιο θα συμβάλει άμεσα στην οικονομία, στον τουρισμό, στον τομέα των υπηρεσιών, στις εξαγωγές και σε άλλους τομείς. Το νέο αεροδρόμιο προσφέρει ετήσιο κέρδος περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ με το μοντέλο κατασκευής-λειτουργίας-μεταφοράς. Όταν λήξει η περίοδος εκμετάλλευσης από την κατασκευάστρια εταιρεία, το αεροδρόμιο αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων θα παραμείνει στην ΤΔΒΚ και περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ θα εισέρχονται στα κρατικά ταμεία ετησίως. Φανταστείτε ότι αυτό το αεροδρόμιο είχε ζημιές 10 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως το 2009».

Ο τουρκικός αιώνας περιλαμβάνει και την “ΤΔΒΚ”

Το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN Türk (19.07.23 cnnturk.com) δημοσιεύει ρεπορτάζ με θέμα τα εγκαίνια του νέου  αεροδρομίου της Τύμπου.  

Ο  Τούρκος Υπουργός  Μεταφορών και Υποδομών, Αμπντούλκαντίρ Ουράλογλου, σχολιάζοντας το έργο του νέου  αεροδρομίου  δήλωσε ότι θα αλλάξει την εικόνα του νησιού προσθέτοντας ότι: «Θα φιλοξενεί αεροσκάφη ευρείας ατράκτου χάρη τις αυξημένες εγκαταστάσεις και δυνατότητές του. Έχει χωρητικότητα 10 εκατομμυρίων επιβατών. Ο αιώνας της Τουρκίας θα περιλαμβάνει όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και την ΤΔΒΚ».

 

—————————————————–

Πηγή:  ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΤΠ/ ΦΩΤΟ: aa.com.tr

 

 

 

 

 

Share this post