Χριστοδουλίδης: «Ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει ισχυρή Κύπρος»

Χριστοδουλίδης: «Ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει ισχυρή Κύπρος»

Το αδιέξοδο στο Κυπριακό μπορεί να σπάσει με την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την συνολική επίλυση του εθνικού προβλήματος της Κύπρου, δήλωσε ο πρόεδρος  Χριστοδουλίδης ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Δεν ζητούμε τίποτα περισσότερο από αυτό που απολαμβάνει κάθε Ευρωπαίος πολίτης», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος απευθύνθηκε σήμερα στους ευρωβουλευτές τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά. «Για εμένα και την κυβέρνησή μου, ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει ισχυρή Κύπρος», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, συμπληρώνοντας ότι με την στήριξη της ΕΕ μπορεί να είναι ο πρόεδρος που θα λύσει το Κυπριακό.

Νωρίτερα, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία δήλωσε ότι «όσο η Κύπρος είναι διαιρεμένη η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολοκληρωμένη». Η κ. Μέτσολα είπε στον Νίκο Χριστοδουλίδη πως «δεν είστε μόνοι στην επιθυμία σας να δείτε το νησί σας επανενωμένο» και υπογράμμισε πως «η μόνη οδός προς τα μπρος είναι να υπάρξει ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία σύμφωνα με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Είπε πως το Κυπριακό δεν είναι μόνο θέμα της Κύπρου, αλλά είναι και ευρωπαϊκό ζήτημα. Πρόσθεσε ότι μια αυξημένη εμπλοκή της ΕΕ σε όλα τα στάδια των διαπραγματεύσεων μπορεί να είναι υποβοηθητική, ενώ σημείωσε πως είναι ξεκάθαρο ότι η λύση πρέπει να βρεθεί στο πλαίσιο των ΗΕ και πως η ΕΕ, μέσω ενός απεσταλμένου, ο οποίος να έχει τα κατάλληλα προσόντα, μπορεί να υποβοηθήσει στο να υπάρξει μια νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις, ώστε αυτές να μπορέσουν να επαναρχίσουν.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε καταλήγοντας : «προσβλέπω στη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», διότι «η ΕΕ μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειές μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων»

ΦΩΤΟ: Αντρέας Λουκαΐδης

Share this post