Αύριο στον Ι.Ν. Παναγίας του Αγρού η πρώτη Θ. Λειτουργία του νέου εφημερίου, π. Σόλωνα Χρίστου

Αύριο στον Ι.Ν. Παναγίας του Αγρού η πρώτη Θ. Λειτουργία του νέου εφημερίου, π. Σόλωνα Χρίστου

Είναι εγγονός του Σόλωνα  Παπαχριστοδούλου και έχει ρίζες από την όμορφη ορεινή κοινότητα

 

Αύριο Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου, μνήμη του Αγίου Πολυδώρου του Κυπρίου, θα τελέσει την πρώτη του Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Παναγίας της Ελεούσας του Αγρού ο πρεσβύτερος Σόλωνας Χρίστου, τον οποίο ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος διόρισε νέο εφημέριο στην θέση του μακαριστού  Αρχιμ. Κυπριανού ( Αψερού), ο οποίος εκοιμήθη στις 17 Μαΐου 2023.

Ο νέος εφημέριος είναι έγγαμος και πατέρας ενός μικρού αγοριού. Γονείς του κληρικού είναι ο Άκης και η Χριστιάνα Χρίστου. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο νέος εφημέριος έχει ρίζες από τον Αγρό , αφού ο παππούς από την μητέρα του είναι  το εκλεκτό τέκνο του Αγρού, Σόλωνας Παπαχριστοδούλου, ιδρυτής του γνωστού “ΣΟΛΩΝΕΙΟΝ ΚΕΝΤΡΟΝ ΒΙΒΛΙΟΥ- SOLONEION BOOK CENTRE”. 

Ο π. Σόλων χειροτονήθηκε διάκονος στις 5 Φεβρουαρίου 2022 από τον Επίσκοπο Αμαθούντος Νικόλαο και πρεσβύτερος στις  8 Ιουλίου 2023 από τον  Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Παντανάσσης, όπου υπηρετούσε ως διάκονος.

Από την εις πρεσβύτερον χειροτονία/ ΦΩΤΟ: Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Η εκκλησία της Παναγίας της Ελεούσας του Αγρού, στην οποία από αύριο θα είναι εφημέριος ο π. Σόλων, έχει σημαντική ιστορία. Στο χώρο της σημερινής εκκλησίας βρισκόταν μέχρι το 1894 η  Μονή του Μέγα Αγρού, που κατά την παράδοση κτίστηκε από μοναχούς, που ήλθαν από την Κύζικο της Μ. Ασίας κατά την περίοδο της εικονομαχίας. 

Η σημερινή εκκλησία   κατασκευάστηκε το 1909 στα κατάλοιπα παλαιότερης , που αποτελούσε μέρος του μοναστηριού του Μεγάλου Αγρού. Είναι σταυροειδής με τρούλο.

Στο εσωτερικό της η εκκλησία της Παναγίας της Ελεούσας δεν έχει  αγιογραφίες. Η Αγία Τράπεζα παραμένει ή ίδια, αφού σώθηκε κατά την κατεδάφιση του μοναστηριού. Το τέμπλο είναι ξύλινο και σκαλιστό και οι εικόνες του έγιναν δια χειρός  Σόλωνα Φραγκουλίδη  από το 1930 μέχρι το 1934.

Ο Φραγκουλίδης ήταν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της πρώτης γενιάς των Κυπρίων καλλιτεχνών και ταυτόχρονα ένας   από τους πρωτοπόρους ζωγράφους και αγιογράφους της Κύπρου, ο οποίος την περίοδο 1932-1934 διέμενε στον Αγρό.

Βυζαντινές τοιχογραφίες υπάρχουν μόνο στο Ιερό Βήμα και στον τρούλο και είναι έργα του Κύπριου αγιογράφου Παντελή Φωτίου. 

Βάσει των περιγραφών της Μονής, ξανακτίστηκε το 1990, με πρωτοβουλία του μακαριστού Αρχιμ. Κυπριανού,  εκκλησάκι- μουσείο, στο οποίο εκτίθενται  το εικονοστάσι, οι Δεσποτικές Εικόνες του 12ου αιώνα, παλιά βιβλία και όσα άλλα αντικείμενα σώθηκαν από την  Μονή, που καταστράφηκε. 

Η εικόνα της Παναγίας και τμήμα από το τέμπλο της Μονής 

Στην αυλή της εκκλησίας  της Παναγίας της Ελεούσας το Τμήμα Αρχαιοτήτων βρήκε, όχι μόνο αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, αλλά και λίγα δείγματα από τις τοιχογραφίες της Μονής, γιατί ήταν ολόγραφη, καθώς και πολλά αγκιστρωτά κεραμίδια, που χρησιμοποιούνται για στέγαση των ξυλόστεγων ναών του Τροόδους.

Η Παναγία η Ελεούσα πανηγυρίζει  στις 21 Νοεμβρίου , εορτή των Εισοδίων  της Παναγίας.

*******************************************************************

ΥΓ: Στον π. Σόλωνα εύχομαι να φανεί αντάξιος του προπάππου του, π.Χριστόδουλου, και του προκατόχου του Αρχιμ. Κυπριανού και να διακονήσει το ποίμνιο του με θυσιαστική αγάπη. Πάτερ Σόλωνα , εσύ , η πρεσβυτέρα σου και η οικογένεια σας να έχεται χρόνια πολλά, ευλογημένα και υγεία παντοδαπή.

Α. ΒΙΚ

Share this post