Αύριο στον ανακριτή ο Δ. Λιγνάδης

Αύριο στον ανακριτή ο Δ. Λιγνάδης

Διώκεται ποινικά για δύο βιασμούς.- Νέος δικηγόρος του ο Αλέξης Κούγιας

Διευρύνονται οι δικαστικές έρευνες για καταγγελίες βαρύτατων σεξουαλικών κακοποιήσεων, καθώς αύριο ο φάκελος με όσα στοιχεία έχει συγκεντρώσει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) θα βρεθεί στα χέρια του εισαγγελέα, ενώ ο σκηνοθέτης και τέως επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, προσέρχεται στην ανάκριση για όσα του καταλογίζουν οι δικαστικές αρχές.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης, που διώκεται ποινικά για δύο βιασμούς, εμφανίζεται σήμερα στην ανάκριση με νέο  δικηγόρο , τον Αλέξη Κούγια. Ο μέχρι χθες συνήγορος Νίκος Γεωργουλέας  αποσύρθηκε από την υπόθεση. 

Ο Αλέξης Κούγιας  χαρακτήρισε τη δικογραφία «τηλεγράφημα», επικεντρώνοντας την κριτική του στις μαρτυρίες των δύο θυμάτων, αλλά και στις καταθέσεις άλλων τριών προσώπων που έχουν επιβεβαιώσει στοιχεία των καταγγελλομένων. Ο συνήγορος υπεράσπισης δεν εφείσθη και χαρακτηρισμών για τους μάρτυρες προκειμένου να αποδομήσει τη βαρύτητα των καταγγελιών εις βάρος του Λιγνάδη, προκαλώντας την αντίδραση του θύματος που διαμένει στη Σουηδία και έχει καταγγείλει βιασμό του από τον Δημήτρη Λιγνάδη, μέσω του δικηγόρου του, Ιωάννη Βλάχου. Ο κ. Βλάχος, απαντώντας στις αιτιάσεις Κούγια, ζήτησε να υπάρξει σεβασμός στα κακοποιημένα παιδιά και υπερασπίστηκε την αλήθεια των καταγγελλομένων.

Πάντως, οι έρευνες της Εισαγγελίας «τρέχουν» προς κάθε κατεύθυνση, ενώ προτεραιότητα απόλυτου χαρακτήρα έχει δοθεί σε καταγγελία πρώην σπουδαστή δραματικής σχολής κατά ηθοποιού, που μετέχει και σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές, για βιασμό. Η προτεραιότητα έχει δοθεί καθώς εντός δύο μηνών το αδίκημα παραγράφεται και ως εκ τούτου οι δικαστικές αρχές οφείλουν να έχουν ξεκαθαρίσει, αν επιβεβαιώνεται η καταγγελία ή όχι, προκειμένου να αποφευχθεί η παραγραφή των όποιων ευθυνών τυχόν προκύψουν.

Άλλη μια ιστορία με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Λιγνάδη από το μακρινό παρελθόν βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Η υπόθεση ανάγεται στο 1984, όταν ένα ζευγάρι καλλιτεχνών κατήγγειλαν τον Δημήτρη Λιγνάδη για σεξουαλική παρενόχληση και στη συνέχεια την απέσυραν.

Σύμφωνα με το MEGA, ο παραιτηθείς καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου έκανε τότε παρέα με τους δύο καλλιτέχνες και προσπάθησε να προσεγγίσει τον 14χρονο γιο τους. Αρχικά, τον χάιδευε, στη συνέχεια επέμεινε με τηλέφωνα και του έλεγε: «Αυτή είναι η φύση σου και πρέπει να την αποδεχτείς».

Το παιδί δέχθηκε αφόρητη πίεση και φέρεται ότι έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, με τους γονείς του να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο έγκαιρα, αποτρέποντας το μοιραίο.

Ένα χρόνο μετά ο τότε 14χρονος τους είπε τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκε στην πράξη, με τους γονείς να προσφεύγουν στα δικαστήρια.

Την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο Δημήτρης Λιγνάδης πήγε στην Πέτρου Ράλλη για δακτυλοσκόπηση, διαπιστώθηκε ότι του είχαν πάρει εκ νέου δακτυλικά αποτυπώματα. Ωστόσο το ποινικό του μητρώο ήταν καθαρό γιατί οι γονείς του 14χρονου τότε, απέσυραν τελικώς την μήνυση, γιατί φοβήθηκαν ότι θα έβλαπτε τον γιο τους.

“Απελπισία και ένδεια υπερασπιστικών επιχειρημάτων” διαβλέπει στους ισχυρισμούς περί πολιτικών κινήτρων στην υπόθεση Λιγνάδη, ο Γιάννης Βλάχος συνήγορος του 25χρονου που η μήνυση του οδήγησε τον καλλιτέχνη ενώπιον της Δικαιοσύνης για βαρύτατη κατηγορία.

Σε δήλωση που εξέδωσε ο κ. Βλάχος αναφέρει:

“Ο ισχυρισμός ότι ο εντολέας μου, Σουηδός πολίτης, έχει πολιτικά κίνητρα, προσβάλλει τη νοημοσύνη και τη Δικαιοσύνη που ενήργησε με αποφασιστικότητα για την προστασία του κοινωνικού συνόλου, ενώ επιχειρεί να τρομοκρατήσει και να αποθαρρύνει θύματα και μάρτυρες.

Η απελπισία και η ένδεια υπερασπιστικών επιχειρημάτων δεν πρέπει να αποτελέσει λόγο για να δηλητηριαστεί περαιτέρω ο Έλληνας πολίτης που παρακολουθεί με τρόμο και απέχθεια όσα δυστυχώς συνέβησαν και αποκαλύπτονται καθημερινά. Δεν προσφέρεται ο ανθρώπινος πόνος και το σιωπηλό τραύμα αυτών των ανθρώπων για κομματική εκμετάλλευση.

Το δημοκρατικό και λειτουργικό πολιτικό μας σύστημα οφείλει να αποδείξει ότι δεν επιδέχεται κανενός είδους και σκοπιμότητας, άμεσους ή έμμεσους εκβιασμούς από κατηγορουμένους για βαρύτατα εγκλήματα, και να μην παρασυρθεί σε ανούσιες αντιπαραθέσεις με αφορμή μια κοινωνική και ποινική υπόθεση στην πλάτη κακοποιημένων παιδιών.”.

Η νεαρή κοπέλα που κατέθεσε την δική της μαρτυρία στην Lifo, όταν φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο Ναυπλίου το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005 μίλησε για σεξουαλική παρενόχληση, προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας και αυνανισμό του καθηγητή Λιγνάδη εν ώρα παράδοσης.

Οι σκηνές που περιγράφει η Α.Α. στην καταγγελία της για το «σκοτεινό» τέρας σοκάρουν, όπως αυτή στην οποία «Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, που δεν ήταν πλήρες εξάμηνο, σε παραστάσεις όπως π.χ. τις “Τρεις αδελφές” του Τσέχοφ, έβαζε τα κορίτσια να δέρνονται μεταξύ τους και να γδύνει η μία την άλλη, τα αγόρια να γλείφουν το πάτωμα και άλλα τέτοια πράγματα». Η κοπέλα έστειλε μάλιστα καταγγελία στο ΣΕΗ για το περιστατικό που περιέγραψε και έλαβε χώρα μπροστά στα μάτια της κατά την ώρα της παράδοσης.

«Ήταν μία μέρα που είχαμε μάθημα μαζί του και πήγαμε να καθίσουμε κανονικά στην αίθουσα. Εγώ, δυστυχώς, κάθισα στην πρώτη σειρά και λίγο διαγώνια από την έδρα, οπότε τον έβλεπα από τη μέση και κάτω που είχε γυμνό το σημείο του σώματος του αυτό και αυνανιζόταν. Αυτός με είδε που ξαφνιάστηκα και γελούσε με ένα μειδίαμα, συνεχίζοντας αυτό που έκανε. Μετά τελείωσε, κουμπώθηκε και σηκώθηκε να συνεχίσει το μάθημα», είπε.

Την ίδια στιγμή, που οι αποκαλύψεις για τον βίο και την πολιτεία-αν μπορεί κάποιος να αποκαλέσει έτσι τα όσα εφιαλτικά του καταλογίζουν πρώην ανήλικα παιδιά-εξακολουθούν να βγαίνουν καθημερινά, ο Δημήτρης Λιγνάδης εξακολουθεί να αρνείται τα πάντα. Ευτυχώς παραδέχτηκε ότι γνωρίζει αυτούς που κατήγγειλαν τα όσα φέρεται να έχει κάνει με ανήλικα αγόρια στο διαμέρισμα του Μεταξουργείου ή στην Επίδαυρο.

Το είπε άλλωστε και ο νέος του δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, που μέσα σε δύο 24ωρα εμφανίστηκε περί τις είκοσι φορές στο αγαπημένο του μέσο, την τηλεόραση. Ξεκίνησε από τα πρωινά μαγκαζίνο, συνέχισε με τα μεσημεριανά και τελείωσε  με τον Νίκο Χατζηνικολάου στον Ant-1. Άμα τη εμφανίσει του, όλοι κατάλαβαν ότι αρχίζει πόλεμος, αφού ο επιτυχημένος ποινικολόγος «απασφάλισε» από την πρώτη στιγμή κατά πάντων.

Όσο απίστευτο και αν ηχεί από το στόμα του βγήκαν οι λέξεις «επαγγελματίες» ομοφυλόφιλοι, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν εξομοιώνονται στα μάτια του κυρίου Κούγια με έναν ετεροφυλόφιλο άνδρα, ο οποίος εργάζεται σκληρά. Μπορεί ο συγκεκριμένος να είναι επαγγελματίας συνοδός κυριών, κάτι που μάλλον δεν ενοχλεί καθόλου τον αναμφισβήτητα εξαίρετο ποινικολόγο. Αυτόν που αναρωτήθηκε γιατί κανείς δεν ρώτησε τα θύματα τι δουλειά κάνουν όταν κατέθεταν, αυτόν που έβγαλε ήδη αναξιόπιστη ως μάρτυρα την γυναίκα που κατέθεσε εναντίον του κορυφαίου σκηνοθέτη όπως τον αποκάλεσε.

Από την στιγμή που εμφανίστηκε στο προσκήνιο, άρχισε να μιλάει σαν να είχε ήδη αναλάβει την υπόθεση και ενώ μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον μέχρι τότε δικηγόρο του ηθοποιού Νίκο Γεωργουλέα, τονίζοντας ότι θα συνεργαστούν άψογα, λίγες ώρες μετά ο δεύτερος παραιτήθηκε από την υπόθεση. Τόνισε μάλιστα ότι δεν αναλαμβάνει ποτέ παιδεραστές και ότι αν δεν πειστεί από τον Δημήτρη Λιγνάδη και τις εξηγήσεις που θα του δώσει όταν μελετήσει την δικογραφία και μιλήσει μαζί του, θα τον αφήσει.

Ένταση μεταξύ Κούγια – Χατζηνικολάου

Ένταση προκλήθηκε απόψε ανάμεσα στον δικηγόρο του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξη Κούγια και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου «στον αέρα» του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ο κ. Κούγιας βρέθηκε στο δελτίο προκειμένου να μιλήσει για την υπόθεση, ωστόσο πριν ξεκινήσει η κουβέντα δήλωσε ενοχλημένος από το ρεπορτάζ που μεταδόθηκε λίγη ώρα πριν.

Αυτό που εκνεύρισε τον κ. Κούγια ήταν δύο ανώνυμες αναρτήσεις στα Social Media που μεταδόθηκαν στο δελτίο και μάλιστα μία από αυτές αποκαλούσε τον ποινικολόγο ως η «ντροπή της νομικής επιστήμης».

«Δεν περίμενα ποτέ ότι θα με υποδεχόσασταν εδώ με δύο ανώνυμες αναρτήσεις που υποστηρίζουν ότι είμαι η ντροπή της νομικής επιστήμης και θα ήθελα να γνωρίζω ποιοι είναι αυτοί οι τόσο αξιόπιστοι που αναδεικνύετε ως κριτές της δικής μου διαδρομής και της απόφασής μου να υπερασπιστώ τον κ. Λιγνάδη» είπε ο κ. Κούγιας.

«Αν εγώ είμαι η ντροπή της νομικής, ποιος είναι αυτός που με κρίνει;» συμπλήρωσε.

Απαντώντας ο κ. Χατζηνικολάου είπε πως το ρεπορτάζ είχε δύο ελαφρυντικά: Το ότι πρόκειται για δημόσιο υλικό, καθώς και ότι στο εν λόγω ρεπορτάζ συμπεριλαμβανόταν τόσο η απάντηση του κ. Κούγια, όσο και του γιου του.

Ωστόσο, οι διακοπές του κ. Κούγια, προκάλεσαν την έκρηξη του δημοσιογράφου. «Αφήστε με να ολοκληρώσω! Εγώ σας άκουσα», είπε σε έντονο ύφος ο κ. Χατζηνικολάου.

 

Η Φιλαρέτη Κομνηνού

Με ανάρτησή της στο Instagram, η γνωστή ηθοποιός Φιλαρέτη Κομνηνού προχώρησε σε ένα αιχμηρό σχόλιο για τον Δημήτρη Λιγνάδη. Πιο συγκεκριμένα, η ηθοποιός επέλεξε να δημοσιεύσει ένα στιγμιότυπο του σκηνοθέτη από τη μεταφορά του με χειροπέδες στην Εισαγγελία, ενώ έγραψε:  “Έπαιξε ρόλους στο αρχαίο δράμα, γνώριζε τι θα πει Ύβρις: “Όταν κάποιος υπερεκτιμώντας την δύναμη του συμπεριφερόταν με βίαιο και αλαζονικό τρόπο διέπραττε ύβριν, παραβίαζε την ηθική τάξη και προκαλούσε την πτώση του”.

“Υ.Γ Αν φαντάζεται για τον εαυτό του ότι θα καταγραφεί στην ιστορία του θεάτρου ως ‘καταραμένος καλλιτέχνης’ πλανάται πλάνην οικτρά. Ως κοινός παιδεραστής θα καταγραφεί”, έγραψε η ηθοποιός.

 

Share this post