Άρχισε η ποινική έρευνα για τις καταγγελίες της διευθύντριας των Φυλακών;

Άρχισε η ποινική έρευνα για τις καταγγελίες της διευθύντριας των Φυλακών;

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου

Παρήλθαν εννέα ημέρες από την 20η Ιουλίου , κατά την οποία ο Γενικός Εισαγγελέας , Γιώργος Σαββίδης, διόρισε τον Δικηγόρο, Αχιλλέα Αιμιλιανίδη,  ως ποινικό  ανακριτή για τη διεξαγωγή ποινικής ανάκρισης σε σχέση με τους ισχυρισμούς,  που διατυπώνονται στην καταγγελία της Διευθύντριας Κεντρικών Φυλακών, Άννας Αριστοτέλους και της Ανώτερης Λειτουργού  Φυλακών , Αθηνάς Δημητρίου.  Επίσης , παρήλθαν επτά μέρες από τις 22.06. 2022 που η υπουργός Δικαιοσύνης& Δημοσίας Τάξεως έθεσε σε διαθεσιμότητα τον Ανώτερο Αστυνόμο , ο οποίος κατονομάζεται στην καταγγελία. 

 Στην λακωνική ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα αναφέρεται: “Οι όροι εντολής του κ. Αιμιλιανίδη είναι όπως διεξαγάγει ποινική ανάκριση αναφορικά με το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από Ανώτερο Αξιωματικό της Αστυνομίας, πρόσωπο που εκτίει ποινή φυλάκισης στις Κεντρικές Φυλακές και οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, σε σχέση με την καταγγελία καθώς και σε σχέση με συναφή ζητήματα που σχετίζονται με όσα περιλαμβάνονται σε αυτήν”. Η ανακοίνωση πρόσθεται ότι η ποινική ανάκριση θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός ενός μηνός.

Είναι ασαφές πως θα ενεργήσει ο ποινικός ανακριτής , αν στην διάρκεια της ανάκρισης προκύψουν και άλλα θέματα, πέραν αυτών της καταγγελίας και “σε σχέση με συναφή ζητήματα που σχετίζονται με όσα περιλαμβάνονται σε αυτήν”. 

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν ανακοινώθηκε ούτε από τον ποινικό ανακριτή, ούτε από την Νομική Υπηρεσία κατά πόσο άρχισε η ποινική ανάκριση και πόσοι μάρτυρες ( όχι ονομαστικά)  έχουν  δώσει μέχρι σήμερα κατάθεση. 

Φρονώ ότι είναι χρέος των αρμοδίων η στοιχειώδης ενημέρωση. Θα αναμένουμε μέχρι αύριο, διαφορετικά ο κάθε πολίτης θα μπορεί να υποθέσει ό, τι θέλει . Η έλλειψη ενημέρωσης δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου. 

 

 

Share this post