Αναστασιάδης: Οι σχέσεις Κύπρου και Παλαιστίνης πρέπει να είναι προσανατολισμένες στο μέλλον

Αναστασιάδης: Οι σχέσεις Κύπρου και Παλαιστίνης πρέπει να είναι προσανατολισμένες στο μέλλον

Επέδωσε τα διαπιστευτήρια του ο νεός πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης, Abdallah Attari, και εξέφρασε ευχαριστίες για την επιβεβαίωση της θέσης της Λευκωσίας για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους

Σε άπταιστα ελληνικά μίλησε σήμερα προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη ο νέος πρέσβης του  Κράτους της Παλαιστίνης στην Κυπριακή Δημοκρατία , Abdallah Attari, ο οποίος σε ειδική τελετή στο προεδρικό μέγαρο επέδωσε επίσημα τα  διαπιστευτήριά του.  Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την χαρά του για το γεγονός ότι ο νέος πρέσβης είναι άριστος γνώστης της ελληνικής γλώσσας. Αυτό, σημείωσε, θα κάνει καλύτερη την μεταξύ μας επικοινωνία  , γιατί δεν γνωρίζω την αραβική γλώσσα , πρόσθεσε χαριτολογώντας. Γνώστης της ελληνικής είναι και ο γιός του Παλαιστίνιου πρέσβη. Στην τελετή ήταν παρόντες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Μάριος Πελεκάνος , ο διευθυντής εθιμοτυπίας, Ελπιδοφόρος Οικονόμου και μέλη του Διπλωματικού Γραφείου του προέδρου της Δημοκρατίας. 

Ο πρέσβης Abdallah Attari

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυπριακής προεδρίας κατά την προσφώνηση του στα ελληνικά ο πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης  κ. Attari ανέφερε:

“Εξοχότατε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη,

Είναι μεγάλη τιμή και προνόμιο για μένα να παρουσιάσω στην Εξοχότητά σας την Επιστολή Διαπιστευτηρίων μου, με την οποία, ο Εξοχότατος κ. Mahmoud Abbas, Πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης με διόρισε ως Έκτακτο και Πληρεξούσιο Πρέσβη του Κράτους της Παλαιστίνης στην Κυπριακή Δημοκρατία. Έχω τη χαρά να μεταφέρω τους πιο θερμούς χαιρετισμούς της Παλαιστινιακής Ηγεσίας και του Παλαιστινιακού λαού, στην Εξοχότητά σας, και μέσω σας, στην Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στον λαό της Κύπρου.

Οι χώρες και οι λαοί μας συνδέονται με άριστους ιστορικούς δεσμούς φιλίας και αμοιβαίας υποστήριξης οι οποίες ξεκίνησαν με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και τον Yaser Arafat και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Κατά την διάρκεια της θητείας μου επιθυμία και στόχος θα είναι να συνεχίσουν οι εκτεταμένες προσπάθειες για την περαιτέρω ανάπτυξη των εξαιρετικών διμερών σχέσεων, που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών και των αποστολών μας.

Με την ιδιότητα του Πρέσβη, σκοπεύω να εργαστώ για την πραγματοποίηση μιας εγκάρδιας και στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας σε διάφορους τομείς, όπως ο πολιτισμός, η γεωργία, η εκπαίδευση, η υγεία, ο τουρισμός κ.λπ., προκειμένου να προωθήσουμε τις αξίες και τα συμφέροντα που μοιράζονται η Κύπρος και η Παλαιστίνη όντας και οι δύο χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Εκμεταλλευόμενος αυτή την ευκαιρία, θα ήθελα να εκφράσω τις βαθύτερες επιθυμίες μου για επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα  διασφαλίσει την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Κύπρου και ολόκληρης της περιοχής. Θα ήθελα, επίσης, να επαναβεβαιώσω την υποστήριξη της Παλαιστινιακής Ηγεσίας σε όλες τις προσπάθειες που πραγματοποιεί η Εξοχότητά σας και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης και διαρκής λύσης στην βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Παλαιστίνη διεξάγει έναν δίκαιο και αφοσιωμένο αγώνα για την ειρηνική επίλυση και τερματισμό της Ισραηλινής κατοχής και τη διατήρηση του αναφαίρετου δικαιώματος του λαού μας, μέσω της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στα σύνορα του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως την Πρωτεύουσά της και ως αποτέλεσμα, την εγκαθίδρυση και την επιμονή της ειρήνης και της ασφάλειας σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμότερες ευχαριστίες μας στην Εξοχότητά σας και στην αξιότιμη Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επιβεβαίωση της απόφασής της του 1988 σχετικά με την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους.

Ως νέος Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Κυπριακή Δημοκρατία, ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά και αποτελεσματικά με την Εξοχότητά σας και την αξιότιμη Κυβέρνησή σας. Παρακαλώ δεχθείτε τις θερμότερες ευχές μου για καλή υγεία, πρόοδο και ευημερία σε εσάς και τον λαό της Κύπρου.

Παραλαμβάνοντας τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε:

«Κύριε Πρέσβη,

Είναι με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς και εκτίμησης που δέχομαι σήμερα τα διαπιστευτήρια με τα οποία διορίζεστε ως ο νέος Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Κυπριακή Δημοκρατία. Εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού, σας καλωσορίζω θερμά και σας εύχομαι κάθε επιτυχία όσον αφορά στην άσκηση και επιτέλεση των υψηλών σας καθηκόντων, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας.

Οι σχέσεις Κύπρου και Παλαιστίνης δεν θα μπορούσαν παρά να χαρακτηριστούν ιστορικές. Οι δύο λαοί μας έχουν αναπτύξει δεσμούς φιλικούς και ισχυρούς, που ενισχύθηκαν μέσα από παράλληλους αγώνες, κοινές αγωνίες και την επιδίωξη και των δύο χωρών μας για ειρήνη και ελευθερία.

 

Όπως με τραγικό τρόπο υπενθύμισε ο πρόσφατος κύκλος βίας, η ειρήνη και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή είναι άμεσα συνυφασμένη με την ειρηνική και ολοκληρωμένη διευθέτηση του Παλαιστινιακού ζητήματος. Σε αυτό τον αγώνα, σας διαβεβαιώ ότι η Κύπρος ήταν και θα παραμείνει σταθερός υποστηρικτής της λύσης του Παλαιστινιακού ζητήματος στη βάση δύο κρατών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι σχέσεις Κύπρου και Παλαιστίνης, ωστόσο, δεν θα πρέπει να περιορίζονται στην ιστορική τους διάσταση αλλά να είναι επίσης προσανατολισμένες στο μέλλον. Προς τούτο, επιθυμώ να σας επιβεβαιώσω ότι είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και να ενισχύσουμε τις επαφές μας με την Παλαιστίνη.

Ως γειτονικά κράτη, είναι προς όφελος και των δύο χωρών μας η δημιουργία ενός νέου πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των κρατών της περιοχής, το οποίο θα εδράζεται στο διάλογο, το σεβασμό και την ειρηνική συνύπαρξη. Αυτές είναι, άλλωστε, οι αρχές που διέπουν τις τριμερείς συνεργασίες που αναπτύξαμε μαζί με την Ελλάδα και χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστίνης. Είμαι βέβαιος, ότι η εδραίωση της συνεργασίας αυτής θα προσδώσει μία νέα δυναμική στη θετική ατζέντα, μέσω της οποίας προσπαθούμε να αλλάξουμε το πρόσωπο της Ανατολικής Μεσογείου.

Κύριε Πρέσβη,

Γνωρίζω τη στάση αρχών της Παλαιστίνης στο κυπριακό πρόβλημα, και επιθυμώ να σας ευχαριστήσω θερμά για την αμέριστη στήριξη της χώρας σας στις προσπάθειες μας για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και επανένωσης της Κύπρου, ως επίσης για την προσήλωσή σας στο διεθνές δίκαιο σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Από πλευράς μας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και την ιδιαίτερα αρνητική στάση της Τουρκίας, η οποία διαφάνηκε με τις απαράδεκτες πρόσφατες ενέργειες ανοίγματος μέρους των Βαρωσίων, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε άοκνα για τον τερματισμό της απαράδεκτης κρατούσας κατάστασης, την αποκατάσταση της ειρήνης στην Κύπρο και την αρμονική συμβίωση του συνόλου των νόμιμων κατοίκων της.

Πρώτιστο μέλημά μας αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε στις συνομιλίες, με στόχο την επανένωση της Κύπρου στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Κύριε Πρέσβη,

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης (μ) ο πρέσβης Abdallah Attari (α) και ο γιός του (δ)

Καλωσορίζοντας σας και πάλι στην Κύπρο, σας παρακαλώ όπως διαβιβάσετε στον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Μαχμούντ Αμπάς τη διαβεβαίωση της ιδιαίτερης μου εκτίμησης, καθώς επίσης και στον λαό της Παλαιστίνης τις θερμές μου ευχές για συνεχή πρόοδο και ευημερία.

Καταλήγοντας, επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω εκ νέου ότι κατά την επιτέλεση των υψηλών σας καθηκόντων θα έχετε την αμέριστη συμπαράσταση, στήριξη και βοήθεια της Κυβερνήσεως και του ιδίου προσωπικά».

*Μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων η πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης έδωσε στα ΜΜΕ οπτικογραφημένο μήνυμα του πρέσβη Abdallah Attari 

 

 

Share this post