«Αγγελιαφόρος»

«Αγγελιαφόρος»

Από σήμερα Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020, η ιστοσελίδα  (https://aviketos.com) , η οποία έκανε την εμφάνιση της τον Ιούλιο του 2017 μαζί με την κρίσιμη σύνοδος για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά, μετονομάζεται σε «ΑΓΓΕΛΙΑΦΟΡΟΣ» (https://ageliaforos.com). Η εμπειρία έδειξε ότι χρειαζόταν ένα νέο όνομα , το οποίο να διευκολύνει την αναζήτηση και τον εντοπισμό της  στο διαδίκτυο.

Η λέξη «Αγγελιαφόρος» είναι αρχαία ελληνική και απαντάται πρώτη φορά στον Ησίοδο και στην συνέχεια στην  αρχαία τραγωδία. Εξάλλου, σύμφωνα με την μυθολογία ο Ερμής ήταν αγγελιαφόρος των θεών. Στο λογότυπο της σελίδας μαζί με το προηγούμενο έμβλημα προστέθηκε και η παράσταση του Ερμή.

Η λέξη «Αγγελιαφόρος» έχει δύο συνθετικά:  το ουσιαστικό «αγγελία» και το ρήμα «φέρω» και σημαίνει αυτόν ή αυτή  που φέρνει μηνύματα, ειδήσεις, μαντάτα. Έτσι,  κρίθηκε ότι το  όνομα ταιριάζει σε μια ιστοσελίδα, που μεταφέρει ειδήσεις, απόψεις, ιδέες.

Ως γνωστόν, η ιστοσελίδα μας δίνει, μεταξύ άλλων,   έμφαση σε ειδήσεις και θέματα από την Κωνσταντινούπολη και την Μικρά Ασία. Στην Βιβλιοθήκη του Σισμανογλείου Μεγάρου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κων/πολη-(Συλλογή π. Μελετίου Σακκουλίδη) εντοπίσαμε την εφημερίδα με το όνομα «ΑΓΓΕΛΙΑΦΟΡΟΣ», που κυκλοφορούσε κάθε Σάββατο από τον Ιανουάριο του 1872 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 1912 και ήταν γραμμένη σε αλφάβητο καραμανλίδικο (που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες της Καππαδοκίας), τουρκικό και αρμενικό. Από το 1872 μέχρι το 1895  κυκλοφόρησε και ο «Αγγελιαφόρος» για παιδιά.  H εφημερίδα εκδιδόταν από τους Αμερικανούς προτεστάντες μισιονάριους.

Εκτός από την ονομασία έχουν επέλθει και ορισμένες αλλαγές στην δομή της ιστοσελίδας και κυρίως στις κατηγορίες κατάταξης των θεμάτων , που θα δείτε ψηλά στην αρχική σελίδα κάτω από το λογότυπο.

Προσπάθεια και στόχος, όπως μέχρι τώρα,  το θεματολόγιο (πολιτική,  Κυπριακό, οικονομία, κοινωνία, Ελλάδα, Κόσμος, Εκκλησία, πολιτισμός , Ρωμιοσύνη της Πόλης- αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας , και άλλα) να είναι πλούσιο, με κείμενα του υπογράφοντος και άλλων, που θα ήθελαν να φιλοξενηθούν άρθρα και απόψεις τους. Μόνη προϋπόθεση να υπάρχει ευπρέπεια στα κείμενα και σεβασμός στην αντίθετη άποψη. Επίσης , θα αναδημοσιεύονται κείμενα, που κρίνονται ενδιαφέροντα.

Η ιστοσελίδα δεν  είναι «αυστηρά» ειδησεογραφική. Επιδίωξη της να αποτελεί  βήμα προβληματισμού και διαλόγου με ήθος και νηφαλιότητα.

Ελπίζω ότι θα μας παρακολουθείτε,  θα μας διαβάζετε και θα διαδίδετε τον «ΑΓΓΕΛΙΑΦΟΡΟ».  Εμείς θα τείνουμε πάντα «ευήκοον ους» στις παρατηρήσεις, τα σχόλια και τις απόψεις σας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

 

 

 

 

 

 

ΣΗΜ: Επειδή η ιστοσελίδα, με το νέο της όνομα,  θέλει κάποιο χρόνο για να γίνει index  από την google, θα την βρίσκετε στο  (https://aviketos.com)

Share this post