Ανοικτή Επιστολή

Ανοικτή Επιστολή

Το Κυπριακό δεν το δημιούργησε η Κοινωνία των Πολιτών , αλλά η Τουρκία.

Του Νέαρχου Παλά,

Πρέσβυ ε.τ.*

H.E.

Ms Maria Angela Olguin Cuellar

Personal Envoy of the UN SG on Cyprus

Εξοχοτάτη.

Πριν πολλά χρόνια, υπήρχε η Κοινωνία των Εθνών, ΚτΕ, που ιδρύθηκε το 1920.

Όπως γνωρίζετε, η ΚτΕ απέτυχε να εμποδίσει την επιθετικότητα των Δυνάμεων του Άξονα και το 1946,  μετά απο ένα παγκόσμιο πόλεμο, αντικαταστάθηκε από τον ΟΗΕ.  

Τώρα, άλλαξαν τα πράγματα.

Εφευρέθηκε  η Κοινωνία των Πολιτών την οποία επικαλεστήκατε προχθές και την οποία πρέπει –κατ΄εσάς- ν’ ακούσουν οι ηγέτες των «2 πλευρών», δηλ. ο νόμιμος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κι ο επικεφαλής του κατοχικού καθεστώτος.

Δεν γνωρίζω αν ο όρος αυτός (Κοινωνία των Πολιτών )χρησιμοποιείται και στη χώρα σας, την Κολομβία, ή αν τον ανακαλύψατε – ή μάλλον σάς τον ανακάλυψαν- για μάς εδώ στη Κύπρο. Ξέρετε, εκεί έξω, υπάρχουν πολλοί που μάς θεωρούν πειραματόζωα! Μην την πατήσετε..

Επιτρέψετε μου να  σας ενημερώσω ότι  Κοινωνία των Πολιτών υπήρξε στη Κύπρο πολύ πριν γεννηθείτε αλλά όχι σαν το σημερινό κακέκτυπο της πού επικαλείστε

  • Τον Ιανουάριο του 1950, με δημοψήφισμα και στα πλαίσια της αυτοδιάθεσης των λαών , η Κοινωνία των Πολιτών της Κύπρου (το  7% των Ελλήνων της Κύπρου  που αποτελούσαν την συντριπτική πλειοψηφία του Κυπριακού λαού ( 82%) ζήτησε  την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Δεν εισακούστηκε από τους Βρετανούς αποικιοκράτες και προέκυψαν διάφορα.

 

  • Πρόσφατα, δε, το 2004, και πάλιν, η Κοινωνία των Πολιτών δεν εισακούστηκε ούτε απο μερικούς εκ των   ηγετών της Κύπρου ούτε κι απο τον ΟΗΕ,  με αποτέλεσμα το Σχέδιο Ανάν να απορριφθεί από το 76% των Ελλήνων της Κύπρου.  (Σημ: Στην «άλλη πλευρά» το υπερψήφισαν οι Τούρκοι έποικοι, αλλά να μην παρελθοντολογούμε )

Να σας παρακαλέσω, την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσετε τον όρο Κοινωνία των Πολιτών να είστε προσεκτική.

Στην «άλλη πλευρά» -που εμείς αποκαλούμε κατεχόμενη, από την Τουρκία, περιοχή και η ΕΕ  «the areas which are not under the effective control of the Government of the Republic of Cyprus»  – η  πλειοψηφία της Κοινωνίας των Πολιτών αποτελείται από Τούρκους έποικους που- με βάση το διεθνές δίκαιο- αποτελούν έγκλημα πολέμου!

Μην το υποτιμήσετε  γιατί  μπορεί να κατηγορηθείτε για  παραγνώριση της Συνθήκης  της Γενεύης και των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ περί εποικισμού και να πάθετε–και να πάθουμε-  κανένα χαττάν !

Αλλά, για να σοβαρολογήσουμε:

Το Κυπριακό δεν είναι η Κοινωνία των Πολιτών που το δημιούργησε για να μπορεί  και να το λύσει. Το δημιούργησε η Τουρκία – εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποίαν,  σήμερα, αποκαλεί  εκλιπούσα- της οποιας ο στρατός   εισέβαλε, κατέκτησε, εξανδραπόδισε, προέβη σε εθνοκάθαρση, βίασε,  δολοφόνησε, κουβάλησε εποίκους κι  εγκαθίδρυσε κατοχικό καθεστώς το οποίο είναι η ΜΟΝΗ που το αναγνώρισε (1983) και χρηματοδοτεί από το 1974. Σας υπενθυμίζω τα Ψηφίσματα του ΣΑ 541(83) και 550(84)

Παρακαλώ δεχθείτε τις διαβεβαιώσεις της βαθυτάτης εκτίμησης μου

Νέαρχος Παλάς

Πρέσβυς ε.τ.

ΥΓ:Δεν ανήκω στην Κοινωνία των Πολιτών. Είμαι υπερήφανος πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας

*Τα ενυπόφραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους/ Η επιστολή δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά, στις 13 Μαΐου 2024, στην εφημερίδα ¨Ο Φιλελεύθερος”. Ο πρέσβυς ε.τ. Νέαρχος Παλάς θα στείλει την επιστολή στην αγγλική γλώσσα στον ειδικό αντιπρώσοπο στην Κύπρο του γ.γ. του ΟΗΕ, Kolin Stewart.

 

Share this post