Α’ συνέδριο Βιοηθικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αρχή νέου ακαδημαϊκού έτους στην ΠΑΕΑΚ

Α’ συνέδριο Βιοηθικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αρχή νέου ακαδημαϊκού έτους στην ΠΑΕΑΚ

 Στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου «ΘΕΟΜΗΤΩΡ» ξεκίνησαν , παρουσία του Εκπροσώπου της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης και Προέδρου της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης κ. Ευγενίου, των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρωνος, Καμπάλας κ. Ιερωνύμου και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Δαφνουσίας κ. Σμαράγδου και Κνωσού κ. Μεθοδίου, του Εξοχωτάτου Βουλευτού Ρεθύμνης και Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη, των Αρχόντων του τόπου, Ακαδημαϊκών και πολυπληθούς ακροατηρίου, οι εργασίες του 1ου Συνεδρίου Βιοηθικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μετά τον Αγιασμό, τον οποίο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης. , υπό την υποδειγματική προεδρία του Πανοσιολογιωτάτου Μεγάλου Πρωτοσυγκέλλου κ. Θεοδώρου, Καθηγητού της Πατριαρχικής Ανωτάτης Ακαδημίας Κρήτης, ο οποίος περιέγραψε εισαγωγικώς την θεματική του Συνεδρίου, ακολούθησαν οι χαιρετισμοί.

Πρώτο αναγνώστηκε, από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας και Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Μακάριο, το Μήνυμα της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Ο Αυστραλίας Μακάριος

Εν συνεχεία, απηύθυναν χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Αυστραλίας κ. Μακάριος, με την ιδιότητα του Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής επί της Βιοηθικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, η Ευγενεστάτη κυρία Μαρία Λιονή, Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, εκ προσώπου του Περιφερειάρχου Κρήτης Εντιμολογιωτάτου Άρχοντος Εξάρχου της Μεγάλης Εκκλησίας κ. Σταύρου Αρναουτάκη, ο Εντιμότατος κ. Γεώργιος Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνου, και ο Ελλογιμώτατος Καθηγητής Ιατρικής κ. Γεώργιος Κοντάκης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Χαιρετισμό απέστειλε και ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Μιχαήλ Στρουμπάκης, Πρόεδρος της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, τον οποίο ανέγνωσε ο Πανοσιολογιώτατος Πρόεδρος της Συνεδρίας.

Ο Ρεθύμνης Πρόδρομος

Ακολούθησε η εισαγωγική ομιλία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, στην οποία, αφού έγινε αναφορά στην ιστορία της Βιοηθικής, στη σύσταση και τη δράση των επιτροπών Βιοηθικής στον Ορθόδοξο χώρο και ειδικότερα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, παρουσιάστηκε η έννοια του δικαιώματος μεταξύ  «δικαιωμάτων του Θεού» και «δικαιωμάτων του ανθρώπου» και η σημασία της ορθής κατανόησης και έκφρασης της ευθύνης του ανθρώπου, ως συνυπευθυνότητας, για την αντιμετώπιση των συγχρόνων βιοηθικών διλημμάτων, με βάση την αρχή του απολύτου σεβασμού της ιερότητος του ανθρωπίνου προσώπου.  

Της εναρκτήριας συνεδρίασης προήδρευσε ο Πανοσιολογιώτατος Μ. Πρωτοσύγκελλος κ. Θεόδωρος, Καθηγητής της Πατριαρχικής Ανωτάτης Ακαδημίας Κρήτης, ο οποίος περιέγραψε εισαγωγικώς την θεματική του Συνεδρίου. 

ΕΞΑΛΛΟΥ,  στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης(ΠΑΕΑΚ), τελέστηκε ο Αγιασμός επί τη ενάρξει του νέου Ακαδημαϊκού έτους και της αναλήψεως καθηκόντων του νέου Προέδρου του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου Αναπλ. Καθηγητού Ιστορικής Βυζαντινής Μουσικολογίας κ. Μιχαήλ Στρουμπάκη.

Τον Αγιασμό ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος. Στην τελετή παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ουγκάντας κ. Ιερώνυμος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Νικηφόρος Κουνάλης, ο Καθηγούμενος της Ι. Μ. Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Διονύσιος Κασιμάτης μετά του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου και μέλους του Ηγουμενοσυμβουλίου της Μονής κ. Θεοφυλάκτου Μηλιαράκη, ο Διευθυντής του Ρ/Σ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Νικάκης μετά του Υποδιευθυντού Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ιωάννου Νικολάου, ο Γενικός Γραμματέας του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Αιδεσιμολογιώτατος π. Γεώργιος Γεράκης, ο ιερατικώς Προϊστάμενος του Ι.Ν. Ευαγγελισμού Θεοτόκου (Σταυροφόρων) Ηρακλείου Πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Παναγιωτάκης, ο Άρχων Πρωτονοτάριος της Μ.τ.Χ.Ε. Ελλογ. κ. Ιωάννης Τσερεβελάκης, ο Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της ΙΑΚ Μουσικολογιώτατος Άρχων Υμνωδός της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Αντώνιος Πλαΐτης, ο Μουσικολογιώτατος Άρχων Μαΐστωρ της Μ.τ.Χ.Ε. και μέλος ΕΔΙΠ της ΠΑΕΑΚ κ. Ανδρέας Γιακουμάκης, ο Συντονιστής των Θεολόγων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης Ελλογ. κ. Γεώργιος Στριλιγκάς, το Διδακτικό και Διοικητικό Προσωπικό της ΠΑΕΑΚ, οι φοιτητές και προσκεκλημένοι.

Μετά την τέλεση του Αγιασμού, ο απερχόμενος Προεδρεύων της ΠΑΕΑΚ και Διευθυντής του Προγράμματος Ιερατικών Σπουδών Αναπλ. Καθηγητής κ. Χριστόφορος Αρβανίτης αναφέρθηκε στο έργο που επιτελέστηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του, και παρέδωσε συμβολικά στο νέο Πρόεδρο τα κλειδιά του γραφείου του Προέδρου, ευχόμενος καλή και δημιουργική θητεία.

Εν συνεχεία ο νέος Πρόεδρος κ. Μιχαήλ Στρουμπάκης έλαβε το λόγο και αναφέρθηκε στο επιτελεσθέν έργο των προηγουμένων Διοικήσεων, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ακαδημία λόγω της μείωσης του αριθμού των εισακτέων και της γενικότερης κρίσης των ανθρωπιστικών σπουδών, στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα, στη σχέση της Ακαδημίας με την Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίον, με τον Σεβασμιώτατον Αρχιεπίσκοπον Κρήτης κ.κ. Ευγένιον και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης.

 

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στους Ακαδημαϊκούς Συναδέλφους, του Διοικητικούς Συνεργάτες και τους φοιτητές της Ακαδημίας. Ολοκλήρωσε το λόγο του με τα εξής: «Ευρισκόμενοι στην περίοδο της χάριτος, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός με το παράδειγμά Του και το ζωοποιό Του Λόγο, μας υπέδειξε ένα ανατρεπτικό δρόμο για την άσκηση της όποιας εξουσίας-διακονίας: “Ει τις θέλει πρώτος είναι, έσται πάντων έσχατος και πάντων διάκονος”. Πρώτος είναι εκείνος που θυσιαστικά θέτει τον εαυτό του στην υπηρεσία του ανθρώπου μέσα από τη σταυρική διάσταση της σχέσεως Εκκλησίας και κόσμου. Θεοτίμητε και λαοπρόβλητε Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Κρήτης κ.κ. Ευγένιε, παρακαλούμε θερμά να μας θωρακίσετε με την ζείδωρον ευλογία σας και να προσεύχεσθε για όλους μας, ώστε να φανούμε αντάξιοι αυτού του δρόμου».

Κατόπιν, έλαβε τον λόγο ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία της Ακαδημίας και την ανάγκη στήριξής της μέσα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα της γενικότερης κατάστασης των ανθρωπιστικών σπουδών. Τόνισε, ωστόσο, ότι είναι αναγκαία η διηνεκής επικοινωνία της Ακαδημίας με την Ιερά Σύνοδο και την τοπική Εκκλησία, η συνεργασία όλων υπό το πρίσμα της σχέσης ως κοινωνίας προσώπων. Τόνισε εμφαντικά ότι η απουσία «επι-κοινωνίας» δημιουργεί το αντίθετο της σχέσης, δηλαδή την σχάση. Προέτρεψε τους ιερείς να παροτρύνουν τα παιδιά των ενοριών να πλησιάσουν το ενοριακό έργο και να φοιτήσουν στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση. Είπε με λόγο πατρικό που φανερώνει και την αγωνία του Ποιμένα: Κι εμάς κάποιος μας πήρε από το χέρι και μας οδήγησε στη διακονία της Εκκλησίας. Δεν πρέπει να μας απασχολεί άραγε αν θα αφήσουμε ανθρώπους μετά από εμάς; Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε την ομιλία του με την ευχή να πρυτανεύει το αίσθημα της αγάπης και της συναδελφικότητας προκειμένου να προχωρήσει το έργο της Πατριαρχικής Ακαδημίας.

Εν συνεχεία, κλήθηκε στο βήμα ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ο οποίος μετά τις εγκάρδιες ευχές για ενδυνάμωση του έργου της Ακαδημίας,  αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο υποστήριξε την Θεολογική Σχολή της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, μέσω της κινητοποίησης των Κοινοτήτων και των Ενοριών, ώστε σήμερα να αριθμεί 98 φοιτητές.

 Ο Μητροπολίτης Ουγκάντας κ. Ιερώνυμος μετέφερε τις ευχές του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου, αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης από τα φοιτητικά τους χρόνια στη Θεολογική Σχολή και κατέθεσε ενώπιον όλων το όραμά του για δημιουργία Σχολής Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και οικοδόμηση Ιερού Μητροπολιτικού Ναού στη Μητρόπολή του. Τέλος, αναφέρθηκε στους δύο φοιτητές της Πατριαρχικής Ακαδημίας που προέρχονται από την Ουγκάντα και προετοιμάζονται να επιστρέψουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα τους.

Share this post