Υπερσύγχρονο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο στην Λεμεσό

Υπερσύγχρονο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο στην Λεμεσό

 

Ο καθηγητής και εμπνευστής του ΓΟΚ Ν. Ζάμπογλου(Δ) και ο πρόεδρος του Κέντρου Κίκης Καζαμίας (Α)3/11/2017 

13.11.2017

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου

Λευκωσία, Cyprus

 

 

Το όραμα του διακεκριμένου καθηγητή της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, δρος Νίκου Ζάμπογλου, να δημιουργήσει στην Κύπρο και ιδιαίτερα στη γενέτειρά του, τη Λεμεσό, ένα υπερσύγχρονο κέντρο για τη θεραπεία των καρκινοπαθών, έγινε πραγματικότητα με τη λειτουργία, πριν λίγες μέρες, του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου (ΓΟΚ), που αναγέρθηκε και εξοπλίστηκε με ιδιωτικά κεφάλαια. Το έργο ολοκληρώθηκε σε 17 μήνες.

Ο δρ. Ζάμπογλου, στον οποίο η Ακαδημία Αθηνών έχει απονείμει τον τίτλο του αντεπιστέλλοντος μέλους στον κλάδο της Ιατρικής για τη συμβολή του στην HDR-Βραχυθεραπεία (Επεμβατική Ακτινοογκολογία), δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ανοίγουμε τις πόρτες μας για να γίνουμε προσιτοί στους ασθενείς, Κύπριους πολίτες. Και αυτό είναι το όραμά μας».

 

Ο Νίκος Ζάμπογλου κατάγεται από τη Μικρά Ασία, τη Μερσίνα, από όπου ο παππούς και ο μικρός τότε πατέρας του ήλθαν το 1924 πρόσφυγες στην Λεμεσό. Ο παππούς ξεχώρισε γιατί έφερε στην Κύπρο τις πρώτες καραμέλες και τους πρώτους χυμούς squash (συμπεπυκνωμένους). O εγγονός του όμως, Νίκος Ζάμπογλου, διακρίθηκε στην επιστήμη του και έκανε την Κύπρο γνωστή διεθνώς.

Γεννημένος το 1949, μετά τις γυμνασιακές σπουδές του, φοίτησε στο Πολυτεχνείο του Aachen Γερμανίας και το 1974 πήρε πτυχίο Φυσικής. Κατά τη δεκαετία του 1970, ως φυσικός, εστίασε το ερευνητικό του ενδιαφέρον στη βιολογική δοσιμετρία και στην ακτινοβολία στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Julich και στο Ινστιτούτο Ιατρικής Φυσικής και Ακτινοβολίας του Πανεπιστημίου του Essen.

Τη δεκαετία του 1980 το ενδιαφέρον του επικεντρώθηκε στην κλινική έρευνα της συνδυασμένης ακτινοχημειοθεραπείας. Το 1987 αναγορεύτηκε διδάκτορας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Essen και ακολούθως έγινε διευθυντής και καθηγητής της Ογκολογικής και Ακτινοθεραπευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου του Offenbach. Το 1993 ήταν ερευνητής καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικών Συστημάτων και Υπολογιστών. Την περίοδο 2001-2007 διετέλεσε μέλος του προεδρείου της Γερμανικής Ακτινολογικής Εταιρείας, ενώ από το 2003 έως το 2005 προήδρευε της Γερμανικής Ακτινοογκολογικής Εταιρείας και από το 2008 του Ογκολογικού Κέντρου του Offenbach.

Μετά την ανάληψη της διεύθυνσης της Ακτινοογκολογικής Κλινικής του Offenbach ασχολήθηκε τόσο με την κλινική, όσο και με την έρευνα τεχνολογίας και φυσικής της επεμβατικής ακτινοθεραπείας-βραχυθεραπείας. Πρόσφερε ιατρικές υπηρεσίες επεμβατικής ακτινοογκολογίας σε περισσότερους από 10.000 ασθενείς, από τους οποίους 800 Έλληνες. Εκπαίδευσε επίσης στη μέθοδό του στελέχη σε περισσότερα από 100 κέντρα διεθνώς.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ν. Ζάμπογλου, το ΓΟΚ λειτουργεί μέσα σε συγκεκριμένες συνθήκες, οι οποίες διαμορφώθηκαν, αφού λήφθηκαν υπόψη μεταξύ άλλων:

* Διαπιστώσεις και προτάσεις που περιλαμβάνονται στο Cyprus Radiation Oncology Review Ιουλίου 2015 που ετοιμάστηκε για λογαριασμό της κυπριακής κυβέρνησης από τους Dr. Kenny, Bransdon και Bryant.

* Το γεγονός ότι μέρος των υπηρεσιών του Κέντρου καλύπτει βασικούς τομείς που δεν προσφέρονται και δεν εξυπηρετούνται μέχρι σήμερα στην Κύπρο, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να παραπέμπονται για εξετάσεις και θεραπεία στο εξωτερικό.

* Η δηλωμένη πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης και η απαίτηση επηρεαζομένων και εμπλεκομένων μερών για την άμεση ανάγκη καλύτερης γεωγραφικά κατανεμημένης εξυπηρέτησης των ογκολογικών αναγκών.

* H ήδη διαπιστωμένη υπερφόρτιση του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, που για χρόνια και κατά αποκλειστικότητα προσφέρει τις ανεκτίμητες υπηρεσίες του στον τομέα της Ογκολογίας».

Το ΓΟΚ είναι κτισμένο σε έκταση 50.000 τετρ. μέτρων, που εκμισθώθηκε για 33 + 33 χρόνια. Βρίσκεται στον Άγιο Αθανάσιο, στα κράσπεδα της Λεμεσού, τέσσερα λεπτά από τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου, σε υψόμετρο 200 περίπου μέτρων και με απρόσκοπτη θέα σε ολόκληρο τον κόλπο της Λεμεσού.

Η ανέγερση του Κέντρου ξεκίνησε τον Μάϊο του 2016 και σε δεκαεφτά μήνες ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση και αδειοδοτήθηκε η λειτουργία του. Το Κέντρο, όπως λειτουργεί σήμερα με τους δύο πρώτους ορόφους, έχει περίπου 6.100 τετρ. μέτρα ωφέλιμους και βοηθητικούς χώρους.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου, Κίκης Καζαμίας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πριν από τον Ιούνιο του 2018 αναμένεται να αποπερατωθεί η δεύτερη φάση κι έτσι θα προστεθούν 1.370 τετρ. μέτρα, με επιπλέον «roof garden» εμβαδού 740 τετρ. μέτρων, αφού θα λειτουργήσει και ο όροφος για φιλοξενία εσωτερικών ασθενών, ενώ στην αμέσως επόμενη φάση θα προστεθούν άλλα 2.100 τετρ. μέτρα, που θα καταλαμβάνουν υπηρεσίες προληπτικής διάγνωσης. Το κτίριο πλαισιώνεται από μεγάλες εκτάσεις πρασίνου και χώρους στάθμευσης για 380 οχήματα. Το Κέντρο γενικά είναι διαμορφωμένο, έχοντας στο επίκεντρο τη μεγαλύτερη δυνατή άνεση για τους ασθενείς, τους συνοδούς και τους επισκέπτες τους.

Στο ΓΟΚ απασχολούνται σήμερα 75 εργαζόμενοι, οι οποίοι πληρούν στο 100% νέες θέσεις εργασίας ενώ, εντός του 2018, ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τους 100.

Οι προσφερόμενες ιατρικές υπηρεσίες

 

Στο ΓΟΚ λειτουργεί ολοκληρωμένο Τμήμα Ακτινοθεραπείας, με βάση τα διεθνή πρότυπα. Επιπρόσθετα από τις στερεότυπες υπηρεσίες ακτινοθεραπείας που προσφέρονται μέχρι τώρα στην Κύπρο, στο Κέντρο λειτουργούν αποκλειστικά:

α) Mονάδα Eξωτερικής Ακτινοθεραπείας, η οποία είναι εξοπλισμένη με γραμμικούς επιταχυντές τελευταίας τεχνολογίας, δίνοντας τη δυνατότητα χορήγησης όλων των σύγχρονων τεχνικών ακτινοβόλησης, συμπεριλαμβανομένης της στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής και της εξωκρανιακής στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας.

β) Πρότυπη μονάδα επεμβατικής ακτινοθεραπείας, στην οποία πραγματοποιείται ενδοκοιλοτική και ενδοϊστική βραχυθεραπεία (μέθοδος Iridium-Knife) με την καθοδήγηση τρισδιάστατου υπερήχου, αξονικού, μαγνητικού τομογράφου ή και συνδυασμό αυτών.

γ) Τμήμα Παθολογικής Ογκολογίας πλήρως οργανωμένο και εξοπλισμένο. Στελεχώνεται από εξειδικευμένους ιατρούς και ειδικά εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό. Επίσης, στο Τμήμα θα διενεργούνται αιμοληψίες, μεταγγίσεις και ενυδατώσεις στους ασθενείς. Παράλληλα, με στόχο την καλύτερη φροντίδα και εξυπηρέτηση του ασθενούς, παρέχονται 24ωρες υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών για τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας, καθώς και τη διαχείριση άλλων προβλημάτων.

δ) Τμήμα θεραπείας και φροντίδας ασθενών, που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, και χρησιμοποιούνται σύγχρονες μέθοδοι χημειοθεραπείας, ορμονοθεραπείας και ανοσοθεραπείας. Εφαρμόζονται όλα τα σχήματα και συνδυασμοί χημειοθεραπείας για όλους τους συμπαγείς κακοήθεις όγκους. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται όλα τα σύγχρονα σχήματα πολυχημειοθεραπείας για τη θεραπεία όλων των αιματολογικών νοσημάτων.

Το Διαγνωστικό και Επεμβατικό Τμήμα του ΓΟΚ, αποτελείται από υπερσύγχρονα μηχανήματα, τόσο στον Μαγνητικό όσον και στον Αξονικό και τον Υπέρηχο, που δίνουν τη δυνατότητα για καλύτερη απεικόνιση, προσαρμοσμένη στην ενδεδειγμένη εξέταση και τις ανάγκες του κάθε ασθενούς ξεχωριστά, ώστε να επιτυγχάνεται αποτελεσματικός σχεδιασμός στην θεραπευτική αντιμετώπιση της ασθένειας. Επιπλέον, η ανάπτυξη και η χρήση της επεμβατικής ακτινοογκολογίας κάτω από εξελιγμένα ευρωπαϊκά πρότυπα, συντελεί στην πιο ανώδυνη προσέγγιση, ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Οι απεικονιστικές πληροφορίες των εξετάσεων, που εκτελούνται στο τμήμα παρουσιάζονται στα τακτικά Ιατρικά Συμβούλια στο ΓΟΚ, με σκοπό την βελτίωση της εξατομικευμένης αντιμετώπισης του εκάστοτε ασθενούς και την επίτευξη του βέλτιστου διαγνωστικού και θεραπευτικού αποτελέσματος.

ε) Τμήμα της Πυρηνικής Ιατρικής, που περιλαμβάνει:

– το διαγνωστικό τμήμα που προσφέρει την εξέταση PET/CT,

– τα εξωτερικά ιατρεία του θυρεοειδή, και

– τον θάλαμο των θεραπειών με ραδιοϊσότοπα

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καζαμίας, τα επίσημα εγκαίνια του Κέντρου θα γίνουν τον ερχόμενο μήνα, ενώ εντός της βδομάδας θα υποβληθεί στο υπουργείο Υγείας συγκεκριμένη πρόταση συνεργασίας με το Δημόσιο.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στην Κύπρο υπάρχουν σήμερα περίπου 35.000 άνθρωποι, οι οποίοι βιώνουν ή έχουν βιώσει περιστατικά καρκίνου, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται περισσότερα από 4.000 νέα περιστατικά, με τα σχεδόν μισά από αυτά να προέρχονται από την περιοχή Λεμεσού και Πάφου.

 

 

Με την παρουσία και λειτουργία του το ΓΟΚ προσδοκά, ανέφερε ο κ. Καζαμίας, να προσφέρει όλες τις υπηρεσίες του και στη διάθεση του κράτους. Το Κέντρο έχει περιλάβει στους στόχους του και τη συνεργασία με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά και της Κύπρου. Μεταξύ άλλων, υπογράφηκαν πρωτόκολλα συνεργασίας:

α) Με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) για την ίδρυση Ερευνητικής Μονάδας με την επωνυμία «Κέντρο Έρευνας Καρκίνου» (ΚΕΚ). Το Ερευνητικό Κέντρο θα υποστηρίζεται από καινοτόμες ερευνητικές εγκαταστάσεις και θα επικεντρωθεί σε κλινικά ζητήματα που σχετίζονται με τη διάγνωση, τη θεραπεία, την πρόληψη του καρκίνου και φροντίδα των ασθενών. Στόχος του ΚΕΚ είναι να συγκεντρώσει ερευνητές βιολογίας, μηχανικής, ιατρικής, μαθηματικών, φυσικής, δημόσιας υγείας, νοσηλευτικής καθώς και εταιρειών φαρμακευτικής και βιοτεχνολογίας από όλη την Κύπρο.

β) Με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου τόσο στον Ακαδημαϊκό Τομέα όσον και στον Ερευνητικό. Με βάση τη συμφωνία το ΓΟΚ καθίσταται η Πανεπιστημιακή Κλινική για το πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου.

Φοιτητές του θα εκπαιδεύονται στους χώρους του ΓΟΚ από τους ιατρούς / ακαδημαϊκούς του Κέντρου. Οι φοιτητές θα αναπτύσσουν κατά την εκπαίδευση τους ερευνητικές δραστηριότητες με την καθοδήγηση των ειδικών του κέντρου.

Share this post