Βουλευτικές εκλογές 30ης Μαΐου 2021: Παίζεται η πρωτιά μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

Βουλευτικές εκλογές 30ης Μαΐου 2021: Παίζεται η πρωτιά μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

Σκληρή αναμέτρηση σε όλα τα μέτωπα προβλέπεται για τις βουλευτικές εκλογές  της 30ης Μαΐου . Μια εβδομάδα, πριν από το άνοιγμα της κάλπης, το εκλογικό τοπίο παραμένει ρευστό με την συσπείρωση των μεγάλων κομμάτων να παραμένει ακόμα χαμηλή με τάση ωστόσο αύξησης. Αυτό ίσως αποτελεί και το σημείο κλειδί για την τελική έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης, κρίνοντας σε μεγάλο βαθμό τη μάχη τόσο στα ψηλά δώματα της κορυφής, όσο και στα χαμηλά στρώματα. Αδιευκρίνιστο επίσης παραμένει το πεδίο και όσο αφορά τον αριθμό των κομμάτων στη νέα Βουλή, με τρία κόμματα να κινούνται οριακά εντός και εκτός Βουλής. Υψηλό παραμένει επίσης το ποσοστό της αποχής αλλά και της αδιευκρίνιστης ψήφου, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο αμφίρροπη την εκλογική αναμέτρηση. 

Δύο δημοσκοπήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν το ρευστό πολιτικό σκηνικό στην τελευταία στροφή πριν την μεγάλη εκλογική αναμέτρηση. Η μάχη της πρωτιάς δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει, με το μικρό προβάδισμά του ΔΗΣΥ έναντι του ΑΚΕΛ να βρίσκεται εντός του στατιστικού λάθους. Την ίδια ώρα, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ και Οικολόγοι δίνουν σκληρή μάχη μεταξύ τους, όχι μόνο για το γόητρο της 4ης θέσης, αλλά και για είσοδο στην 3η κατανομή εδρών, που θα κάνει τη διαφορά για όποιο από τους τρεις τα καταφέρει καθώς αυτόματα κερδίζει μία με δύο έδρες περισσότερες από τους υπόλοιπους.

Απ΄εκεί και πέρα, η Δημοκρατική Παράταξη καταγράφει μία δυναμική στην τελική ευθεία και φαίνεται, εύκολα ή δύσκολα, να πετυχαίνει την είσοδο της στης Βουλή.  Πιο δύσκολα φαίνεται να είναι τα πράγματα όσον αφορά την Αλληλεγγυή, ενώ είσοδο στη Βουλή διεκδικεί και η Αλλαγή Γενιάς, παρά τη διάλυση της συνεργασίας με το κόμμα των κυνηγών (ΚΕΚΚ). Το τελευταίο, φαίνεται ότι δύσκολα θα καταφέρει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Όσον αφορά τους υπόλοιπους κομματικούς σχηματισμούς, θα αποτελούσε μεγάλη έκπληξη η είσοδος τους στη Βουλή.

Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις παρουσιάστηκαν ψες από ΡΙΚ και Omega . Η πρώτη, η οποία διενεργήθηκε από την εταιρεία IMR / Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ESOMAR, ΣΕΔΕΑΚ για λογαριασμό του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, αφορούσε δείγμα 1.403 ατόμων. Η έρευνα ήταν ποσοτική, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά των ερωτώμενων  και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, χωρίς κάλπη, που ετοιμάστηκε από τον επιστημονικό υπεύθυνο της έρευνας που είναι ο Γιάννης Μαυρής. Η μέθοδος που ακολουθήθηκε ήταν της τυχαίας στρωματοποιημένης δειγματοληψίας με δείγμα αντιπροσωπευτικό του γενικού πληθυσμού και αφορούσε την περίοδο 5-15 Μαΐου. Το τυπικό σφάλμα υπολογίζεται σε +/- 2,6%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της, στην εκτίμηση αποτελέσματος με βάση τη διευκρινισμένη ψήφο του δείγματος, ο ΔΗΣΥ διατηρεί το προβάδισμα πρωτιάς, ενώ στη νέα Βουλή εξασφαλίζουν είσοδο από 6 έως 8 κόμματα. Υπάρχει επίσης τριπλή ισοψηφία μεταξύ ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ, Οικολόγους.

Συγκεκριμένα τα ποσοστά των κομμάτων αναμένεται να κυμανθούν ως εξής:

ΔΗΣΥ: 24%-29%

ΑΚΕΛ: 21,5%-26,5%

ΔΗΚΟ: 10%-14%

ΕΔΕΚ: 5,5%- 8,5%

ΕΛΑΜ: 5,5%-8,5%

Οικολόγοι: 5,5%-8,5%

Δημοκρατική Παράταξη: 2,5%-5%

Αλλαγή Γενιάς: 2%- 4%

Αλληλεγγύη: 1%- 2,5%

Ενεργοί Πολίτες- ΚΕΚΚ: 1%- 2,5%

Όσον αφορά τη δεύτερη έρευνα, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΩΜΕΓΑ, πραγματοποιήθηκε από τις εταιρείες Cypronetwork και Metron Analysis. Η έρευνα ήταν τηλεφωνική και ακολούθησε τη μέθοδο της τυχαίας δειγματοληψίας σε αρχείο τηλεφωνικών αριθμών σταθερών και κινητών που έχει παραχθεί με τυχαίο τρόπο. Αφορούσε την περίοδο 10-18 Μαΐου το μεγέθος του δείγματος ήταν 1.602 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, που κατοικούν στην περιοχή έρευνα. Μέγιστο δειγματοληπτικό σφάλμα +/- 2,5%.

Σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου που γίνεται, ο ΔΗΣΥ διατηρεί το προβάδισμα του έναντι του ΑΚΕΛ όσον αφορά την πρωτιά, το ΔΗΚΟ παραμένει σταθερό, ενώ τη μάχη στα κάτω στρώματα φαίνεται να κερδίζει η ΕΔΕΚ, η οποία μάλιστα οριακά παρουσιάζεται να εξασφαλίζει είσοδο και στην 3η κατανομή εδρών. Είσοδο στη Βουλή φαίνεται να κερδίζουν σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνα και η Δημοκρατικής Παράταξη και η Αλλαγή Γενιάς, ενώ είναι κοντά στο όριο η Αλληλεγγύη. Συγκεκριμένα καταγράφονται, όσον αφορά την εκτίμηση ψήφου, τα εξής:

ΔΗΣΥ: 25,2%

ΑΚΕΛ: 23,4%

ΔΗΚΟ: 12,5%

ΕΔΕΚ: 7,2%

Οικολόγοι: 6,9%

ΕΛΑΜ: 5,9%

Αλλαγή Γενιάς: 5,7%

Δημοκρατική Παράταξη: 3,7%

Αλληλεγγύη: 3,6%

Ενεργοί Πολίτες- ΚΕΚΚ: 1,9%

Αμμόχωστος Για την Κύπρο: 1,7%

Κόμμα για τα Ζώα: 1,2%

Διαχρονικά πάνω – κάτω

Μικρή πτώση ποσοστών καταγράφουν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, ενώ το ΑΚΕΛ διατηρεί σταθερή πορεία. Πτωτική τάση επίσης καταγράφουν και οι Οικολόγοι. Τα συμπεράσματα αυτά, προκύπτουν από την πορεία των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύτηκαν από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα και την οποία αποτύπωσε σε γραφικό η γερμανική ιστοσελίδα Europe Elects η οποία παρέχει αναλύσεις στα σημαντικότερα ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το Al Jazeera, το Euronews καθώς και διάφορα ακαδημαϊκά κέντρα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έγιναν, o Δημοκρατικός Συναγερμός καταγράφει μια ελαφριά πτώση στα ποσοστά του, αρχίζοντας περί τα μέσα Απριλίου από το 26,8% φτάνει αρχές Μαΐου στο 25,9%. Το ΑΚΕΛ διατηρεί σταθερή πορεία και μεταξύ 23,6% και 23,8%. Πτωτική πορεία καταγράφει το ΔΗΚΟ που ενώ μέχρι τα μέσα Απριλίου κατάφερε να φτάσει το 13,5%, στην πορεία πέφτει στο 11,9%.

Οι Οικολόγοι οι οποίοι είχαν καταγράψει ποσοστά που ξεπερνούσαν το 7,5%, έπεσαν κατά μία μονάδα.

Χαλαρή η συσπείρωση των κομμάτων

Στην τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές, το μεγάλο στοίχημα όλων των παραδοσιακών κομμάτων παραμένει ασφαλώς η συσπείρωση. Παρά το γεγονός ότι οι μέρες που έχουν απομείνει μέχρι το άνοιγμα της κάλπης είναι ελάχιστες, εντούτοις οι συσπειρώσεις παραμένουν χαλαρές και το ενδιαφέρον του κόσμου μειωμένου. Στη δεξαμενή αυτή αναμένεται ότι θα ποντάρουν όλοι τις τελευταίες μέρες για αύξηση των ποσοστών. Οι τόνοι ανεβαίνουν διαρκώς, ενώ παράλληλα ανεβάζει ρυθμούς η προεκλογική σε όλα τα επίπεδα. Όσον αφορά την πρώτη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΡΙΚ, η συσπείρωση των κομμάτων είχε ως εξής: ΔΗΣΥ 64%, ΑΚΕΛ 69%, ΔΗΚΟ 58%, ΕΔΕΚ 66%, Αλληλεγγύη 28%, Οικολόγοι 50% και ΕΛΑΜ 66%. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ καταγράφουν μία μονάδα πτώση σε ό,τι αφορά τη συσπείρωση του, το ΔΗΚΟ παραμένει σταθερό, ενώ η ΕΔΕΚ καταγράφει σημαντική αύξηση 8 μονάδων. Μία μονάδα αύξηση καταγράφει και η Αλληλεγγύη, ενώ οι Οικολόγοι μείωση 6 μονάδων. Το ΕΛΑΜ καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση συσπείρωσης 27 μονάδων. Όσον αφορά τις διαρροές, ο ΔΗΣΥ καταγράφει απώλειες κυρίως προς ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ και Αλλαγή Γενιάς, ενώ το ΑΚΕΛ προς Οικολόγους, ΔΗΚΟ και Δημοκρατική Παράταξη. Το ΔΗΚΟ καταγράφει διαρροές προς Δημοκρατική Παράταξη, ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ. Τέλος η ΕΔΕΚ, καταγράφει απώλειες προς ΑΚΕΛ και Οικολόγους.

Η δεύτερη έρευνα που καταγράφηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΩΜΕΓΑ καταγράφει χαμηλή συσπείρωση για τον ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, ενώ για το ΑΚΕΛ καταγράφει αρκετά καλή συσπείρωση. Συγκεκριμένα η συσπείρωση του ΔΗΣΥ φτάνει το 62,1% με τις κυριότερες απώλειες να καταγράφονται προς ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ και Οικολόγους. Όσον αφορά το ΑΚΕΛ καταγράφει συσπείρωση 83% έχοντας απώλειες κυρίως προς Δημοκρατική Παράταξη και ΔΗΚΟ. Η συσπείρωση του ΔΗΚΟ περιορίζεται στο 58,9% με κυριότερες απώλειες προς τη Δημοκρατική Παράταξη αλλά και προς την Αλλαγή Γενιάς.

Υποψήφιοι με την Αλλαγή Γενιάς

Από λάθος στους καταλόγους των βουλευτικών εκλογών που δημοσιεύσαμε χθες, μια ομάδα οκτώ υποψηφίων του κινήματος Αλλαγή Γενιάς φαινόταν ότι είναι στο ψηφοδέλτιο της Αλληλεγγύης.

Ως εκ τούτου, διευκρινίζουμε ότι οι κάτωθι υποψήφιοι βουλευτές στην επαρχία Λευκωσίας, κατέρχονται στις εκλογές με το ψηφοδέλτιο της Αλλαγής Γενιάς:

Παναγή Μάριος, Παχίτη Μαρία, Πηχίδης Γεώργιος, Πιτσιάλη Γιούλα, Σταυρίδου Θεοδώρα (Ντόρις), Σταύρου Αντώνης, Φιλίππου Μάριος, Χατζηπαύλου Χάρης.

*Δείτε εδώ αναλυτικά την δημοσκόπηση του ΡΙΚ

Βουλευτικές εκλογές 30ης Μαΐου 2021 by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Share this post