Video του SIGMA για τα επεισόδια στην Πύλα

Video του SIGMA για τα επεισόδια στην Πύλα

Εκτός από την καταστροφή  σήμερα οχημάτων της UNFICYP από άτομα της τουρκοκυπριακής πλευράς , κάποιοι Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν και σωματικά σε άνδρες της  των Ηνωμένων Εθνών, όπως φαίνεται σε  video του τηλεοπτικού σταθμου SIGMA. Ως γνωστό τα επειδόδια δημιουρήθηκαν , όταν μέλη της UNFICYP  επεχείρησαν να ανακόψουν  τις εργασίες της τουρκοκυπριακής πλευράς στον δρόμο Πύλας-Άρσους. 

Πηγή: Philenews.com

«Ήταν πεσμένος και τον κλωτσούσαν», δήλωσε στο ΚΥΠΕ  ο εκπρόσωπος της UNFICYP για την επίθεση ομάδας Τουρκοκύπριων σε μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Τρία μέλη της  UNFICYP τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται στην Κύπρο, μετά από την επίθεση που δέχθηκαν στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα από ομάδες Τουρκοκυπρίων. Μέλη της Ειρηνευτικης Δύναμης  μετακινήθηκαν βιαίως από προσωπικό με στολές της τουρκοκυπριακής “αστυνομίας και στρατιωτικών, ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας. 

Τουρκοκυπριακές μπουλντόζες είχαν μετακινήσει φορτηγά του ΟΗΕ, τσιμεντένιες κολώνες και συρματοπλέγματα στη νεκρή ζώνη που ελέγχει η δύναμη του ΟΗΕ, όπως φαίνεται στις εικόνες από την ενημερωτική ιστοσελίδα sigmalive.com.


Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης προήδρευσε το απόγευμα σύσκεψης για το θέμα και ήταν σε διαρκή επικοινωνία με την Αθήνα, τις Βρυξέλλες και τις πρεσβείες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Την έντονη αποδοκιμασία του για τις επιθέσεις κατά μελών της UNFICYP τις οποίες χαρακτήρισε απαράδεκτες, εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε λόγο για απαράδεκτες επιθέσεις, εκφράζοντας την έντονη αποδοκιμασία του για τα συμβάντα. Παράλληλα, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τον πλήρη συντονισμό τους, ώστε να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο.

Καταδικαστική ανακοίνωση εξέδωσε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ έντονες ήταν οι αντιδράσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ εξέδωσε και γραπτή ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει πως τα μονομερή βήματα σε σχέση με μη εγκεκριμένες κατασκευαστικές εργασίες της τουρκοκυπριακής πλευράς εντός της νεκρής ζώνης του ΟΗΕ κοντά στην Πύλα, αποτελούν, όπως αναφέρει, παραβίαση του status quo που οδηγεί σε κλιμάκωση.

Τη βαθιά ανησυχία της για τη σημερινή επίθεση κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο στην Πύλα, εξέφρασε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα με μήνυμά της στο twitter.

Τα επεισόδια καταδικάζει με ανάρτηση του στο Twitter και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Σαρλ Μισέλ τονίζει πως «η διασφάλιση της ασφάλειας των ειρηνευτικών δυνάμεων και η αποκλιμάκωση της κατάστασης πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα». Σε σχέση με το πιο θέμα ο κ. Μισέλ βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Το συμβάν καταδίκασαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, τρία από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «_Αυτές οι ενέργειες είναι εντελώς απαράδεκτες και υπονομεύουν την ικανότητα του ΟΗΕ να εκπληρώσει την ειρηνευτική εντολή του_», ανέφεραν οι πρεσβείες τους σε κοινή τους ανακοίνωση.

Καταδικάζει τις επιθέσεις και η πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο, εκφράζοντας τη σοβαρή ανησυχία της για τις τελευταίες εξελίξεις στη νεκρή ζώνη.

“Καταδικάζουμε τις επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ από προσωπικό από την τουρκοκυπριακή πλευρά το πρωί της 18ης Αυγούστου, καθώς οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ εμπόδισαν τις μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες εντός της νεκρής ζώνης κοντά στην Πύλα”, αναφέρει η πρεσβεία σε ανακοίνωσή της.

Πάντως ο αποκαλούμενος «υπουργός εξωτερικών» στα κατεχόμενα, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, επέμεινε πως η επέκταση του δρόμου είναι ανθρωπιστικό έργο και ότι ο ΟΗΕ ακολουθεί την τακτική της χρονοτριβής για να αποτρέψει την υλοποίησή του.

 

 

Share this post