Βαρθολομαίος: Ούτε οι πυρκαγιές , ούτε οι βανδαλισμοί του 1955 κατάφεραν να θίξουν την ιερότητα των Βλαχερνών

Βαρθολομαίος: Ούτε οι πυρκαγιές , ούτε οι βανδαλισμοί του 1955 κατάφεραν να θίξουν την ιερότητα των Βλαχερνών

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, χοροστάτησε σήμερα, Παρασκευή, 2 Απριλίου 2021, το πρωί, κατά παλαιά παράδοση, στο Ιερό Αγίασμα της Παναγίας των Βλαχερνών, στην Ι. Ακολουθία της Γ’ Στάσης των Χαιρετισμών.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μ. Αρχιμανδρίτης, Πανοσιολ.,  Αγαθάγγελος, Αρχειοφύλακας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος αναφερόμενος στο θεολογικό περιεχόμενο του Ακαθίστου Ύμνου, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι “ο πιστός καλείται σε μία μετάθεση του νου και της σκέψης από τα γήινα στα ουράνια και από τα πρόσκαιρα στα αιώνια, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Υιού και Λόγου του Θεού, ο οποίος σαρκώθηκε πραγματοποιώντας μια μετάθεση ασυγκρίτως διαφορετική από εκείνη που επιδιώκουν οι άνθρωποι, προκειμένου να προσλάβει τον άνθρωπο από τη γη και να τον μεταφέρει στον ουρανό”

 

 

Εκκλησιάστηκαν ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, Σταύρος Χριστοδουλίδης, ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στην Πόλη , Oleksadr Gaman, με την σύζυγό του και συνεργάτες του, και πλήθος πιστών.   

Στην ομιλία του ο Πατριάρχης, αναφερόμενος στο Ιερό Αγίασμα της Παναγίας των Βλαχερνών, τόνισε   “Δεν συναντώμεν πλέον εις τας Βλαχέρνας τα παλαιά μεγαλεία του Γένους. Όλα εδώ είναι σεμνά και ταπεινά, αλλά πλήρη φωτός και αληθείας. Δι’ ημάς τους Ορθοδόξους κάθε ταπεινόν εξωκκλήσι, εις το οποίον δοξολογείται ο Θεός και τελείται το μέγα μυστήριον της Θείας Ευχαριστίας, είναι τόσον μέγα όσον οι περίλαμπροι Καθεδρικοί Ναοί της Ορθοδοξίας ανά την οικουμένην”.

ΦΩΤΟ: Ν. Μαγγίνας

Επίσης , επεσήμανε: “Η Βλαχέρνα ήτο, είναι και θα παραμείνη το πάνσεπτον ενδιαίτημα της Πανάγνου Θεομήτορος, αιωνία μαρτυρία περί της δυνάμεως της πίστεως, πνευματικόν κέντρον και αμετακίνητον σημείον αναφοράς διά το Γένος”.

*Διαβάστε αναλυτικότερα:

Πατριαρχική Χοροστασία στις Βλαχέρνες by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

ΦΩΤΟ: Ν. Μαγγίνας

Share this post