Βανδαλισμός στην Αγία Σοφία στην Πόλη-Καταδική Ελληνικού ΥΠΕΞ

Βανδαλισμός στην Αγία Σοφία στην Πόλη-Καταδική Ελληνικού ΥΠΕΞ

“Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας προκαλούν αποτροπιασμό και λύπη”, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα , ώστε “οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο”.

Την καταστροφή της ιστορικής Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας, κατάγγειλε  η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης της Τουρκίας δίνοντας στη δημοσιότητα φωτογραφίες. Η Ένωση ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει μήνυση, ενώ έπειτα από τις μεγάλες αντιδράσεις και ο δήμος Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι πρέπει το θέμα να οδηγηθεί στην εισαγγελία.

Ayasofya Camii’nin ’İmparatorluk Kapısı’ndaki tahribata inceleme

ΦΩΤΟ: sabah.com.tr

Υπεύθυνος του Συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης στην ανάρτηση του ανέφερε πως «το βράδυ (18.4) στις 20.45 διαπιστώθηκε η κατάσταση της Αυτοκρατορικής Πύλης του τζαμιού της Αγίας Σοφίας και ελήφθη η σχετική φωτογραφία»

Ο Σύνδεσμος Ιστορίας της Τέχνης σημειώνει πως απευθύνθηκε στις αρχές καθώς «η ζημιά στην Αγία Σοφία συνιστά ποινικό αδίκημα και ζητά βοήθεια προκειμένου να εντοπιστεί ο υπαίτιος από τις κάμερες. Ο υπεύθυνος ασφαλείας ενημέρωσε πως δεν υπάρχει υλικό από τις κάμερες και πως η πύλη θα επιδιορθωθεί».

Πάντως ο Σύνδεσμος Ιστορίας της Τέχνης ετοιμάζεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη για τον εντοπισμό των δραστών που έσπασαν την πύλη.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του δήμου Κωνσταντινούπολης, Μαχίρ Πολάτ δήλωσε στη συνέχεια ότι «το άτομο ή τα άτομα που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή θα πρέπει να ταυτοποιηθούν μέσω κάμερας. Το θέμα θα πρέπει να οδηγηθεί στον εισαγγελέα, καθώς σκόπιμα προκάλεσαν ζημιά στο ιστορικό κτίριο της Αγίας Σοφίας».

Πρόκειται για την κεντρική πύλη εισόδου στην Αγία Σοφία, την Ωραία Πύλη, η οποία χρησιμοποιείτο μόνο από τον Αυτοκράτορα. Είναι η μεγαλύτερη πύλη της Αγίας Σοφίας.

Η εφημερίδα Yeni Safak  (επάνω το πρωτοσέλιδο της) γράφει ότι διορίστηκε Επιθεωρητής διορίστηκε για την καταστροφή της αυτοκρατορικής πύλης της Αγίας Σοφίας

ΦΩΤΟ: Yeni Safak

Η εφημερίδα προσθέτει ότι  στο κατώφλι της Πύλης τοποθετήθηκε σήμερα κιγκλίδωμα  και ελήφθησαν προφυλάξεις.

 

Share this post