Τσαβούσογλου για Βαρώσια :Το άνοιγμα τμημάτων της ακτής, που δεν περιέχουν προσωπικές ιδιοκτησίες και συγκεκριμένων δρόμων, ήταν ένα κρίσιμο βήμα

Τσαβούσογλου για Βαρώσια :Το άνοιγμα τμημάτων της ακτής, που δεν περιέχουν προσωπικές ιδιοκτησίες και συγκεκριμένων δρόμων, ήταν ένα κρίσιμο βήμα

Την ερχόμενη βδομάδα ημερομηνίες για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας. Δένδιας: “Η  Τουρκία γίνεται ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή μας”

Κωνταντινούπολη , Μηνάς Βασιλειάδης

 

 Ολιγόλεπτη συνάντηση και ανεπίσημη συζήτηση είχαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών  Τουρκίας -Ελλάδος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Νίκος Δένδιας,   στη Μπρατισλάβα  στο περιθώριο  του διήμερου Φόρουμ για την Παγκόσμια Ασφάλεια (GLOBSEC). 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Τσαβούσογλου είπε:  «σήμερα, συναντήθηκα με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Είχαμε μια stand-up (ανεπίσημη, ‘στο όρθιο’) κουβέντα για περίπου 20-25 λεπτά. Και σε αυτήν τη συνάντηση «συμφωνήσαμε ότι θα πραγματοποιήσουμε την ερχόμενη περίοδο τις συναντήσεις οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τις διερευνητικές συνομιλίες». Δεδομένου ότι η Τουρκία θα τις φιλοξενήσει, είπε στη συνέχεια, «θα προτείνουμε ορισμένες ημερομηνίες για αυτές τις συναντήσεις και του είπα ότι ακόμα και υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες, είναι χρήσιμο να διατηρηθεί ο διάλογος. Συμφωνήσαμε σήμερα να συνεχίσουμε». Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου, ο Νίκος Δένδιας «εξέφρασε τις σκέψεις του για το άνοιγμα των κλειστών Βαρωσίων και εκφράσαμε και εμείς τις δικές μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι από την κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των Ελληνοκυπρίων, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ιδιοκτησία του ευαγούς ιδρύματος[βακούφι], καθώς η περιοχή Βαρώσια είναι κλειστή για το κοινό επί πολλά χρόνια. Το άνοιγμα εκ νέου τμημάτων της ακτής που δεν περιέχουν προσωπικές ιδιοκτησίες, καθώς επίσης και συγκεκριμένων δρόμων, ήταν ένα κρίσιμο βήμα. Παρατηρήσαμε ότι οι πολίτες της ΤΔΒΚ ήταν ευτυχείς που είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν αυτήν την περιοχή. Ως εκ τούτου, θα είναι ωφέλιμο να προχωρήσουμε σε αυτά τα βήματα, σεβόμενοι, παράλληλα, τα δικαιώματα και τις αξιώσεις ιδιοκτησίας όλων και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ». Ο Υπουργός κατέληξε λέγοντας πως «θα συνεχίσουμε να διεξάγουμε συνομιλίες ευρέως και θα φροντίσουμε να εξηγήσουμε τον δίκαιο αγώνα μας από κάθε θέση στην οποία βρεθούμε». Αμφότεροι οι  υπουργοί ανήρτησαν στο twitter φωτογραφία από τη συνάντησή τους. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ  Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να δοθεί ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές. «Είχα την ευκαιρία να πραγματοποιήσω μια σύντομη συνάντηση με τον υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου  και ελπίζω ότι αυτή  θα λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε  ο Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις , μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας Ιβάν Κόρτσοκ. Επίσης, επεσήμανε ότι “η  Τουρκία γίνεται ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή μας”.  

 

Share this post