Τσαβούσογλου: Δεν μας αφορά η συμφωνία Ελλάδας Ιταλίας

Τσαβούσογλου: Δεν μας αφορά η συμφωνία Ελλάδας Ιταλίας

Σημαντική χώρα για την περιοχή η Αίγυπτος

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Η Τουρκία καλεί την Ελλάδα εκ νέου σε διάλογο «για να συνεργαστεί» στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πρόσθεσε ότι η συμφωνία για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος – Ιταλίας δεν αφορά την Τουρκία, αλλά με την υπογραφή της «η Ελλάδα έρχεται στις θέσεις μας».

«Στην πραγματικότητα δεν είναι ένα θέμα που μας αφορά», είπε ο κ. Τσαβούσογλου, «καθώς σχετίζεται με το Ιόνιο. Επομένως, δεν αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Δεν αφορά τη συμφωνία που υπογράψαμε με τη Λιβύη για τον καθορισμό περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Εννοώ τη συμφωνία [μας] για ΑΟΖ, η οποία είναι επί της ουσίας πολύ σημαντική προκείμενου να δει η Ελλάδα τα γεγονότα και να αποδεχτεί τη συμφωνία που υποστηρίζουμε».

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν εξαιρέσεις, υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, υπάρχουν εφαρμογές… Για παράδειγμα», σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου, «τα νησιά που απέχουν από την ηπειρωτική χώρα αλλά είναι κοντά στα σύνορα άλλης χώρας, όπως συμβαίνει με τα σύνορά μας, δεν μπορούν να έχουν πλήρη επήρεια. Επομένως δεν μπορείς να τα δεχτείς ως ηπειρωτική χώρα».

Ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η ελληνοϊταλική συμφωνία επιβεβαιώνει τη θέση της Τουρκίας, επειδή, όπως είπε, «επί της ουσίας η Ελλάδα, με αυτή τη συμφωνία, συμφωνεί με όσα λέμε εμείς.

Οθωνοί, Κεφαλονιά, νήσοι Στροφάδες: Όταν η Ελλάδα υπέγραψε τη συμφωνία με την Ιταλία —στην πραγματικότητα την υπέγραψε τη δεκαετία του ’70 ως συμφωνία υφαλοκρηπίδας, η νέα συμφωνία σχετίζεται με την ΑΟΖ— δεν αναγνώρισε πλήρη επήρεια σε αυτά τα νησιά. Εννοώ, η υφαλοκρηπίδα δεν ξεκινά σε αυτά τα νησιά. Φυσικά, υπάρχει ένα θέμα που αφορά την Αλβανία, δεν είναι ένα ζήτημα που μας ενδιαφέρει. Αυτή η γραμμή δεν δίνει σε αυτά τα νησιά το δικαίωμα να έχουν υφαλοκρηπίδα. Ακριβώς όπως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα συμφώνησε με τα επιχειρήματά μας στη συμφωνία της με την Ιταλία. Συντάσσεται με τις θέσεις μας».

«Τώρα συνομιλούμε με την Λιβύη», είπε στη συνέχεια. «Όταν υπογράφουμε μία συμφωνία μπορούμε να πραγματοποιήσουμε εργασίες στη δική τους υφαλοκρηπίδα. Είναι ξεχωριστή, είναι μεταξύ των δύο χωρών. Αλλά αυτή η συμφωνία αφορούσε επί της ουσίας την αλιεία. Και φαίνεται ότι η Ελλάδα —αυτό δεν είναι ζήτημα που μας αφορά αλλά το παρακολουθούμε από τον Τύπο— με τη γραμμή αυτής της υφαλοκρηπίδας, στην ελληνική πλευρά αυτής της γραμμής, έχει δώσει στην Ιταλία κάποια δικαιώματα αλιείας. Επομένως, αυτό σημαίνει ότι  η Ελλάδα μπορεί να επιδείξει αντίστοιχη ευελιξία και συνεργασία όταν έρθει η ώρα», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσαβούσογλου κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα επιχείρησε αλλά απέτυχε να αποκλείσει την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο και επανέλαβε την θέση ότι «οποιοσδήποτε στο νότο ή στο βορρά της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να συνεργαστεί μαζί μας. Κάθε έργο πρέπει να περνά από την υφαλοκρηπίδα μας. Αυτό ισχύει για τον Λίβανο, καθώς και για το φυσικό αέριο του Ισραήλ, αλλά και για την Αίγυπτο. Η Τουρκία αποτελεί την πλέον σκόπιμη οικονομικά διαδρομή. Επομένως, λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις, υπογράφουν συμφωνίες, ομιλούν για τον East Med, αλλά αποδέχονται επίσης ότι δεν είναι σκόπιμος από οικονομικής άποψης. Άρα, η Ελλάδα πρέπει να συνεργαστεί μαζί μας εδώ».

Μιλώντας σε εκπομπή στο NTV ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι η  Αίγυπτος είναι σημαντική χώρα για τη Μέση Ανατολή,  προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν εναντιώνεται στον αιγυπτιακό λαό, αλλά «στο πραξικόπημα».

Σύμφωνα με όσα είπε ο Υπουργός, «είχαμε επαφές με την Αίγυπτο στο παρελθόν με την έγκριση του Προέδρου μας. Συναντηθήκαμε με τον Υπουργό Εξωτερικών Σαμέχ Σουκρού σε διάφορες πλατφόρμες, πέρυσι, στη Νέα Υόρκη».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκάλυψε ότι, κατά τις επαφές, «επιδείξαμε τη μέγιστη προσοχή ώστε να μην στραφούμε ο ένας εναντίον του άλλου, ειδικά σε διεθνείς πλατφόρμες. Αλλά το ότι βρισκόμαστε σε διαφορετικές πλευρές στη Λιβύη», συμπλήρωσε, «το έκανε λίγο πιο έντονο. Ωστόσο», υποστήριξε, «το ίδιο ισχύει και για την Αίγυπτο: Με άλλα λόγια, αντί να αγνοείται η Τουρκία, η πιο λογική οδός είναι ο διάλογος και η συνεργασία. Σε τι εναντιωνόμαστε στην Αίγυπτο; Στο πραξικόπημα. Θα μπορούσαμε να είμαστε εναντίον του αιγυπτιακού λαού; Είναι αδέλφια μας».

Ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε την Αίγυπτο «μια σημαντική χώρα για τη Μέση Ανατολή, για τον ισλαμικό κόσμο, για την Αφρική, για τη Μεσόγειο. Επιθυμούμε», είπε, «διαρκή σταθερότητα σε αυτή η χώρα. Υποστηρίζουμε ότι ο ισλαμικός κόσμος και η Μέση Ανατολή χρειάζονται μια ισχυρή Αίγυπτο».

Σε άλλο σημείο την εκπομπής ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Λιβύη, λέγοντας ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ «έχει απολέσει εντελώς τη νομιμότητά του» και πως η νόμιμη κυβέρνηση είναι αυτή του Σαράτζ. «Ενώ έχανε συνεχώς στο πεδίο έρχεται μία ανακοίνωση [σ.σ. πρωτοβουλία εκεχειρίας] από το Κάιρο. Μπορούμε να πάμε σε μια δεσμευτική κατάπαυση πυρός υπό τα ΗΕ. Ο Χαφτάρ κατέλαβε πειρατικά —και εμποδίζει— τις εξαγωγές πετρελαίου. Απέδειξε ότι δεν αποτελεί μέρος του μέλλοντος της Λιβύης», υποστήριξε.

Αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία ενδέχεται να πραγματοποιήσει εργασίες «και στην λιβυκή υφαλοκρηπίδα» αφού συνάψει σχετική συμφωνία.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ το ΑΠΕ-ΜΠΕ μεταδίδει ότι διπλωματικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν :«Χαιρόμαστε που ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκφράζει την ικανοποίησή του για την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, η οποία κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, διότι αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μεταβάλλει τη μέχρι σήμερα στάση της και έρχεται σε αντίθεση με την υιοθέτηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου».

Επίσης, σημειώνουν πως «βεβαίως, συνεχίζει να έχει μια τάση επιλεκτικής ανάγνωσης του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά θα τον συμβουλεύαμε να βλέπει το δάσος και όχι το δέντρο».

Όσον αφορά την ουσία πάντως της Συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας και τις ανακρίβειες που επικαλείται ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, οι διπλωματικές πηγές τονίζουν πως θα ήταν σκόπιμο να έχει ως πηγή πληροφόρησης το ίδιο το κείμενο τις συμφωνίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this post