Τουρκία –Τ/Κ ανάμεσα στη Δύση και την Ευρασία

Τουρκία –Τ/Κ ανάμεσα στη Δύση και την Ευρασία

Το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργανώνει σειρά διαλέξεων με θέμα «ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΑΣΙΑ». Υπεύθυνος και εισηγητής της σειράς διαλέξεων θα είναι ο συνεργάτης του Κέντρου, ιστορικός, Τουρκολόγος, ερευνητής και δημοσιογράφος δρ. Νικόλαος Στέλγιας.
Σκοπός της σειράς διαλέξεων είναι η εξέταση θεματικών ενοτήτων που αφορούν την σύγχρονη τουρκική και τουρκοκυπριακή πραγματικότητα. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, θα επιχειρηθεί η πολυδιάστατη, πολιτική, οικονομική-ταξική και ιδεολογική ανάλυση της σύγχρονης τουρκικής και τουρκοκυπριακής κοινωνίας. Παράλληλα, θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα όπως το Κουρδικό, το Κυπριακό, και η τουρκική εξωτερική πολιτική. Έμφαση θα δοθεί στην μελέτη ανάλογου αρχειακού υλικού και ακολούθως, σε συζήτηση των συμπερασμάτων που έχουν εξαχθεί, με τη συμμετοχή ολόκληρης της ομάδας των παρευρισκόμενων.
Στην πρώτη διάλεξη, στις 18 Νοεμβρίου 2019, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εστιάσουν στο χθες, το σήμερα και το αύριο του υβριδικού συστήματος του «κυρίαρχου κόμματος» στην Τουρκία. Στην δεύτερη διάλεξη που θα λάβει χώρα στις 25 Νοεμβρίου 2019 θα τεθεί επί τάπητος η πολιτική και κοινωνικοοικονομική κληρονομιά του πραξικοπήματος του 1980 με ειδική έμφαση στην πολιτική ηγεμονία της τουρκικής Δεξιάς.
Στις 2 Δεκεμβρίου 2019, στην τρίτη Διάλεξη θα αναλυθεί η πολιτική τριχοτόμηση της Τουρκίας και οι αδυναμίες-προκλήσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης. Μια εβδομάδα μετά, στις 9 Δεκεμβρίου 2019 στο επίκεντρο της διάλεξης θα βρεθεί το Κουρδικό Ζήτημα της Τουρκίας στον 21ο αιώνα. Στην Πέμπτη διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Δεκεμβρίου 2019 στο επίκεντρο της προσοχής θα βρεθεί η σύγχρονη τουρκική εξωτερική πολιτική, με ειδική μνεία στις πραγματικότητες και μύθους για την προσπάθεια εξισορρόπησης της Τουρκίας στον άξονα Δύσης-Ευρασίας.
Στην δε, έκτη και έβδομη διάλεξη που θα πραγματοποιηθούν στις 13 και 20 Ιανουαρίου 2020, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στο πεδίο της σύγχρονης τουρκοκυπριακής πραγματικότητας με ειδική έμφαση στις κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές αλλαγές στην σύγχρονη τ/κ κοινωνία και στα τουρκικά σχέδια λύσης για το Κυπριακό.
Οι διαλέξεις θα διαρκέσουν 7 εβδομάδες (18/11-16/12/2019 και 13-20/1/2020) και θα γίνονται κάθε Δευτέρα, η ώρα 18:00 – 20:00 στην αίθουσα Μ115, κτίριο Millennium, 1ος όροφος, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Σε όσους παρακολουθήσουν τις 7 διαλέξεις, θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, καλούνται έγκαιρα να δηλώσουν συμμετοχή στο 22841600 ή στο 96 314353 ή/και στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2019. Κατά την πρώτη ημέρα των διαλέξεων, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να προσέλθουν ένα τέταρτο ενωρίτερα για τακτοποίηση της εγγραφής τους.
Οι διαλέξεις είναι ανοιχτές προς το κοινό, με δικαίωμα συμμετοχής το ποσό των 80 ευρώ, φοιτητές 50 ευρώ. Παρακολούθηση μεμονωμένων διαλέξεων 15 ευρώ.

Share this post