Το “Πάθος” του Κυπριακού στην Γενεύη για διάσωση της διαδικασίας .

Το “Πάθος” του Κυπριακού στην Γενεύη για διάσωση της διαδικασίας .

Καίριος σήμερα ο ρόλος  του γ.γ. του γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. ” Πόντιος Πιλάτος” ή μια δήλωση πολλαπών ερμηνειών;

Την ώρα που γράφεται το ρεπορτάζ δεν μπορέσαμε να μάθουμε κατά πόσο ο πρόεδρος Αναστασιάδης ή ο υπουργός Εξωτερικών , Ν. Χριστοδουλίδης, ή ο διαπραγματευτής , Ανδρέας Μαυρογιάννης, βρήκαν λίγο χρόνο να πάνε μέχρι τον Ορθόδοξο ναό του  Αποστόλου των Εθνών Παύλου , στην Γενεύη, να ανάψουν ένα κερί , ώστε να υπάρξει, υπό τις δύσκολες περιστάσεις,  θετικό αποτέλεσμα από την άτυπη πενταμερή, της οποίας η τρίτη , και μάλλον τελευταία ολομέλια , θα αρχίσει στις 11: 00( ώρα Κύπρου). 

Έγκυρη πηγή από την Γενεύη, με την οποία επικοινώνησε ο ageliaforos, ανέφερε : “Ακόμη όλα είναι ανοικτά. Αν δεν ολοκληρωθεί η ολομέλεια είναι παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη”. Πάντως , υπάρχει και μιά εκτίμηση, η οποία μακάρι να επιβεβαιωθεί , ότι ” μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν φαίνεται να αποκομίζει κάτι θετικό”.

Σύμφωνα τις ίδιες πληροφορίες, ο Αντόνιο Γκουτέρες έθεσε ενώπιον των μερών  τρεις επιλογές καιζήτησε να έχει σήμερα τις τοποθετήσεις τους.

*Πρώτη επιλογή είναι η αποδοχή της πρότασής του για διορισμό ειδικού αντιπροσώπου, δεύτερη επιλογή είναι να παραδώσει τους όρους εντολής του, ενώ η τρίτη επιλογή αφορά την πραγματοποίηση νέας άτυπης πενταμερούς συνάντησης  σε δύο μήνες.

 Φέρεται να υπέδειξε  ότι ο ίδιος δεν ευνοεί την δεύτερη και την τρίτη επιλογή και ζήτησε από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Γενεύη αναφέρουν ότι  ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, απορρίπτει την πρόταση Γκουτέρες και επιμένει στο έγγραφο των έξι σημείων που κατέθεσε, στο οποίο περιλαμβάνεται η θέση του  για συμφωνία στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και των δύο κρατών .

Τατάρ: Τα δύο κράτη προϋπόθεση για διαπραγματεύσεις. Δείτε το έγγραφο του

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τη θέση Τατάρ στηρίζει και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και με τον τρόπο του  ο Βρετανός ομολογός .

Το ζητούμενο είναι ποιά απόφαση θα πάρει τελικά ο γ.γ. του ΟΗΕ, αφού ακούσει στην σημερινή ολομέλεια τις τοποθετήσεις των μερών. Με την δεύτερη επιλογή, που έθεσε ο κ. Γκουτέρες “μετατρέπεται σε Πόντιο Πιλάτο” , σύμφωνα με πολιτική πηγή, ενώ οι άλλες δύο επιλογές θα κριθούν από το κατά πόσο θα είναι σαφείς οι οδηγίες του τόσο επί της ουσίας , όσο και της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.  

 

 

 

 

 

 

Share this post