Τατάρ: Τα δύο κράτη προϋπόθεση για διαπραγματεύσεις. Δείτε το έγγραφο του

Τατάρ: Τα δύο κράτη προϋπόθεση για διαπραγματεύσεις. Δείτε το έγγραφο του

Μεγάλη απογοήτευση εξέφρασε ο πρόεδρος Αναστασιάδης για τις γραπτές  θέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη . Η άτυπη πενταμερής στην Γενεύη φαίνεται να “πνέει τα  λοίσθια “

Άγκυρα και Τατάρ το είπαν και το έκαναν. Σήμερα το πρωί στην πρώτη ολομέλεια της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό στην Γενεύη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κατέθεσε έγγραφο , με το οποίο θέτει ως όρο για διαπραγματεύσεις να διασφαλιστεί “το ισότιμο διεθνές στάτους και η κυριαρχική ισότητα των δύο κρατών” και μετά  οι πλευρές «θα μπουν σε διαπραγματεύσεις με χρονοδιαγράμματα σ’ αυτή την νέα βάση υπό την εποπτεία του Γγ.γ. του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής συμφωνίας για συνεργασία».

Το έγγραφο Τατάρ , που αποτελείται από δύο σελίδες  και εξασφάλισε ο ageliaforos, είναι αυτό:

Η ουσία βρίσκεται στα έξη σημεία της δεύτερης σελίδας , στα οποία αναφέρονται:

*Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ να αναλάβει μια πρωτοβουλία,  ώστε το ΣΑ να υιοθετήσει ένα ψήφισμα-απόφαση, στο οποίο «θα διασφαλίζεται το ισότιμο διεθνές στάτους και η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών. Ένα τέτοιο ψήφισμα θα διαμορφώσει τη νέα βάση για την εγκαθίδρυση μιας συνεταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο υφιστάμενων κρατών».

*Εφόσον διασφαλιστεί το ισότιμο διεθνές στάτους και η κυριαρχική ισότητα των δύο κρατών οι πλευρές «θα μπουν σε διαπραγματεύσεις με χρονοδιαγράμματα σ’ αυτή την νέα βάση υπό την εποπτεία του Γγ.γ. του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής συμφωνίας για συνεργασία».

*Οι διαπραγματεύσεις θα δώσουν έμφαση στις μελλοντικές σχέσεις «των δύο ανεξάρτητων κρατών σε θέματα περιουσιακού, ασφάλειας, συνοριακών διευθετήσεων, καθώς και τις σχέσεις με την ΕΕ».

*Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα υποστηρίζονται από την Τουρκία, την Βρετανία και την  Ελλάδα, καθώς επίσης και από την ΕΕ ως παρατηρητή, εάν αυτό κριθεί  αναγκαίο

* Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας «τα δύο κράτη θα πρέπει να αναγνωρίσουν το ένα το άλλο και οι 3 εγγυήτριες δυνάμεις θα το υποστηρίξουν».

*Οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα τεθεί προς έγκριση σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στα δύο κράτη.

Υπερθεματίζοντας στο έγγραφο Τατάρ ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου , δήλωσε ότι η  “λύση στο Κυπριακό πρέπει να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα των δύο κρατών. Αυτό  ανέφερε στον γ.γ. του ΟΗΕ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως γράφει  ο ίδιος στο Twitter.

Τσαβούσογλου: Η ομοσπονδία δεν είναι εφικτή

Σε ανάρτησή του αναφέρει:  “συναντηθήκαμε με τον γ.γ. του ΟΗΕ, ο οποίος είναι ο οικοδεσπότης της άτυπης συνάντησης των 5 συν του ΟΗΕ. Η λύση στο Κυπριακό πρέπει να βασίζεται στo διεθνές ισότιμο καθεστώς και στην κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών. Η ειρήνη και η σταθερότητα σε όλη την περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία των δύο κρατών στο νησί”.

Αναστασιάδης :”Θα υποβάλουμε γραπτώς τις δικές μας θέσεις με επιστημονική τεκμηρίωση και όχι μόνο με την πολιτική θεώρηση των πραγμάτων».

Μεγάλη απογοήτευση εξέφρασε απόψε ο πρόεδρος  Αναστασιάδης για τα όσα η τουρκοκυπριακή πλευρά υπέβαλε γραπτώς στην άτυπη διάσκεψη, στη Γενεύη, που συγκάλεσε ο ΓΓ των ΗΕ.

Σε δηλώσεις του  στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της δεύτεης ολομέλειας των μερών της άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη, ο Ν.  Αναστασιάδης είπε:  «παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας ότι θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στις παραμέτρους των ψηφισμάτων, στις Συμφωνίες Κορυφής, στο έργο που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα, στη δήλωση της 25ης Νοεμβρίου του 2019 και βεβαίως στην επιστολή του ΓΓ της 26ης Οκτωβρίου που λέει ότι θα πρέπει να εργαστούμε στη βάση της δουλειάς που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα.Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και αύριο κατά τις 10 το πρωί σε νέα σύνοδο της ολομέλειας».

Σε ερώτηση, αν θα πραγματοποιηθεί το δείπνο, που θα παραθέτει  απόψε ο ΓΓ των ΗΕ στα μέρη, ο  απάντησε καταφατικά.

Σε άλλη ερώτηση,  αν θα διοριστεί η κα Λουτ ως ειδική αντιπρόσωπος,  είπε ότι «δεν έχει αποφασιστεί,  αν θα διοριστεί οποιοσδήποτε».

Για τις προσδοκίες του από την μέχρι τώρα πορεία της συνάνησης δήλωσε :  «θα πρέπει να πω ότι είναι με μεγάλη απογοήτευση τα όσα και γραπτώς υπέβαλε ο κ. Τατάρ. Βεβαίως έχω πει στον γ.γ. ότι η δική μας προσπάθεια ήταν η δημιουργία ενός θετικού κλίματος χωρίς προκλήσεις, χωρίς αναφορές σε όσα απαράδεκτα ακούσαμε. Έχω πει επίσης στον γ.γ. ότι θα υποβάλουμε γραπτώς τις δικές μας θέσεις με επιστημονική τεκμηρίωση και όχι μόνο με την πολιτική θεώρηση των πραγμάτων».

Το πρωΐ στην πρώτη ολομέλεια ο Ν. Αναστασιάδης ανέγνωσε γραπτό κείμενο, το οποίο όμως δεν κατατέθηκε.  Τα βασικά σημεία της επιχειρηματολογίας ήταν πως «το πλαίσιο λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα αποτελεί τον ιστορικό συμβιβασμό».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Σχέδιο Ανάν και στους λόγους απόρριψής του από την ε/κ πλευρά καθώς, όπως είπε, « δεν διασκέδαζε τις ανησυχίες των ε/κ για τα επεμβατικά δικαιώματα και τα ξένα στρατεύματα».

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε το ζήτημα της «αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, εφόσον ξεκινήσει η διαπραγμάτευση» και ανέφερε πως υπάρχουν πρόσθετες διασφαλίσεις και για τις δύο κοινότητες, όπως για παράδειγμα η επικύρωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας και την Ε.Ε, τη δημιουργία συμβουλίου έκτακτης ανάγκης και πολυεθνικής αστυνομικής δύναμης αλλά και το Σύμφωνο Φιλίας.

Τέλος, έκανε αναφορά στην πρότασή του για  Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και αναφέρθηκε στις «μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ και στην Αμμόχωστο».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Ν. Δένδιας στην συνάντηση του με τον γ.γ. του ΟΗΕ τόνισε  ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, «εντός του γνωστού πλαισίου», και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου αυτού, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Εξέφρασε επίσης, όπως σημειώνουν, τον προβληματισμό του για την επίτευξη της προοπτικής αυτής, «δεδομένης της στάσης τόσο της τουρκικής πλευράς και της τουρκο-κυπριακής κοινότητας». Διαβεβαίωσε τον γενικό γραμματέα για την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας «μέσα στο πλαίσιο των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη « η όποια λύση βρεθεί στο ανωτέρω πλαίσιο, να λαμβάνει υπόψη την ιδιότητα τής Κύπρου, ως κράτους-μέλους της ΕΕ, καθώς και την ανάγκη να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της Ένωσης, ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της αυτονομίας της στη διαδικασία λήψης αποφάσεων». Ο Ν. Δένδιας είχε συνάντησει και με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ.

Με τον βρετανό υπουργό συναντήθηκε και ο πρόεδρος Αναστασιάδης Αναστασιάδης , ενώ ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης  , λόγω της δύσκολης κατάστασης ,  είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας κ. Jean-Yves Le Drian . Ο ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε λεπτομερώς το κ. Le Drian για την εξέλιξη των συζητήσεων στη Γενεύη για το Κυπριακό, με στόχο την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών.

Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών επαναβεβαίωσε τη θέση της Γαλλίας, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλιου Ασφαλείας των ΗΕ και Κράτος Μέλος της ΕΕ, για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

Οι δυο Υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις για το πλήρες φάσμα των Ευρωτουρκικών Σχέσεων, το μέλλον των οποίων συνδέεται με τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε επίσης τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Sergey Lavrov και τον Υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις, κ. David Hale.Κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε για τις μέχρι στιγμής τοποθετήσεις και συζητήσεις στο πλαίσιο της Άτυπης Διάσκεψης που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γενεύη και έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα επόμενα βήματα.

Οι κ.κ. Lavrov και Hale επανέλαβαν τη στήριξη της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στην όλη προσπάθεια για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών εντός τους πλαισίου που καθορίζεται από τα σχετικά Ψηφίσματα των ΗΕ για την επίτευξη λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε, επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο για Εξωτερικές Υποθέσεις και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Josep Borell κατά τη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των διαβουλεύσεων της Άτυπης Διάσκεψης για το Κυπριακό που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γενεύη. Ο ΥΕ επανέλαβε την δημοσίως διακηρυγμένη θέση της ΕΕ, η οποία έχει ξεκάθαρα διαβιβασθεί σε όλους τους συμμετέχοντες στη Γενεύη, για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού εντός του πλαισίου της ΔΔΟ και ότι καμιά άλλη μορφή λύσης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Οι κ.κ. Χριστοδουλίδης και Borell αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για το μέλλον των Ευρωτουρκικών Σχέσεων που είναι άμεσα συνυφασμένο με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Νωρίτερα ο κ. Χριστοδουλίδης είχε σχετική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο κ. Yantao Liu.

Μετά την σημερινή δύσκολη μέρα όλοι προσβλέπουν , αν αύριο θα μπορέσει να αλλάξει η κατάσταση και να εγκταταλείψει η τουρκική πλευρά την θέση για δύο κράτη. Διαφορετικά , όπως εκτιμούν αναλυτές,  η Λευκωσία, αν θέλει να συνεχιστεί η διαδικασία , ” θα πρέπει να κάνει ένα μετέωρο βήμα” . 

Share this post