Το “άκρον άωτον του εμπαιγμού”

Το “άκρον άωτον του εμπαιγμού”

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται ότι θεωρεί τον λαό αφελή. Έτσι εξηγείται η δακρύβρεκτη δήλωση του ( δείτε εδώ (Με δύο Δημητρίου (Αννίτα και Δημήτρη) επιχειρεί ο ΔΗΣΥ να ανασυγκροτηθεί – Αγγελιαφόρος (ageliaforos.com) για την απόσυρση του Αβέρωφ Νεοφύτου από τις ενδοκομματικές εκλογές, στις 11 Μαρτίου, για την εκλογή του προέδρου του ΔΗΣΥ.  

Ανεξαρτήτως, αν ο κ. Νεοφύτου επέμεινε να είναι , παρά τα δημοσκοπικά αποτελέσματα , υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές και δεν αποσύρθηκε από την ηγεσία του κόμματος από τις 5 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ο τελευταίος , ο οποίος δικαιούται να δηλώνει:”Θέλω να  να εκφράσω την εκτίμησή μου στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβερώφ Νεοφύτου, που αιρόμενος στο ύψος των περιστάσεων και χάριν του καλού της παράταξης, έδειξε τις ηγετικές του ικανότητες επιτρέποντας την ανανέωση της παράταξης με δύο νέα στελέχη”. Επίσης, συμπλήρωσε: «δεν εννοώ καθ’ οιονδήποτε τρόπο και δεν υπονοώ ευθύνες του μέχρι σήμερα Προέδρου της παράταξης, του Αβέρωφ Νεοφύτου, το οποίο και θέλω θερμά να ευχαριστήσω για την συμβολή του στην δεκαετία πορεία της διακυβέρνησης του τόπου». Αν ήταν αληθή αυτά, τότε ο κ. Αναστασιάδης και το περιβάλλον του θα είχαν εργαστεί πραγματικά και όχι για το θεαθήναι υπέρ του Αβέρωφ Νεοφύτου. Αντιθέτως, δούλευε και επιχειρεί και πάλι να δουλέψει “ψιλό γαζί” τον ίδιο και τον λαό.  Εκ των πραγμάτων συνάγεται ότι αυτό  έκανε ο κ. Αναστασιάδης σε όλη την δεκαετία της διακύβένησης  του.   

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν έχει χρεία των ευχαριστιών του Νίκου Αναστασιάδη, διότι και οι “πέτρες” γνωρίζουν την αχαριστία του προς τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ , χωρίς την συμπαράσταση του οποίου ενδεχομένως να είχε υποχρεωθεί -και μιλώ με  πολιτικούς όρους- να αποχωρήσει προ πολλού από την προεδρία της Δημοκρατίας. Όλα τα λάθη Αναστασιάδη τα φορτώθηκε ο ΔΗΣΥ και κυρίως ο Αβέρωφ Νεοφύτου. 

Ο τρόπος,  με τον οποίο πολιτεύτηκε ο Νίκος Αναστασιάδης, ουδόλως πείθει για την δήλωση του:«Όχι βεβαίως. Δεν εμπλέκομαι και δεν θα εμπλακώ ποτέ σε εσωκομματικές εκλογές».  

Ο κ. Αναστασιάδης , ο οποίος , σύμφωνα με δήλωση του επιθυμεί να κάνει “διακριτική παρέμβαση”, είναι περιχαρής από την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη , γι’αυτό και οι συσκέψεις στο προεδρικό στις 5 και 6 Φεβρουαρίου 2023, ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών. Αξεπέραστη και η ηθοποιΐα του. Σύμφωνα με πληρορίες το βράδυ του δεύτερου γύρου των εκλογών τηλεφώνησε στον Ανδρέα Μαυρογιάννη προς τον οποίο εξέφρασε “λύπη , γιατί δεν εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας(!)”. 

Επίσης, αποτελεί το  “άκρον άωτον του εμπαιγμού”, όταν, με αφορμή τα διαπιστευτήρια της νέας πρέσβεως των ΗΠΑ  Julie D. Fisher, τονίστηκε καθ’ υπερβολή στις ανακοινώσεις της Προεδρίας : “Η διμερής συνεργασία μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, επί ημερών διακυβέρνησης Αναστασιάδη, απέκτησε μία ιδιαίτερη και συνεχώς ενισχυόμενη δυναμική, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται στο υψηλότερο της σημείο που βρέθηκε ποτέ. Οι σχέσεις των δύο χωρών χαρακτηρίζονται από δεσμούς στρατηγικού χαρακτήρα, τόσο σε διμερές όσο και πολυμερές επίπεδο, με τις δύο χώρες να συνεργάζονται στενά για την αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.”  

Ας μη λέει παχιά λόγια το προεδρικό. Οι ΗΠΑ έχουν να καλέσουν πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Λευκό Οίκο από την εποχή του αειμνήστου Γλάυκου Κληρίδη!!!

Έμπειρος  διπλωμάτης μου έλεγε ότι “η σημαντικότερη πρωτοβουλία του νέου προέδρου Ν. Χριστοδυλίδη θα είναι να εξασφαλίσει πρόσκληση για να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο και να φωτογραφηθεί με τον πρόεδρο Μπάϊντεν. Τα άλλα είναι δευτερεύοντα”. 
Οψόμεθα! 

 

 

Share this post