Με δύο Δημητρίου (Αννίτα και Δημήτρη) επιχειρεί ο ΔΗΣΥ να ανασυγκροτηθεί

Με δύο Δημητρίου (Αννίτα και Δημήτρη) επιχειρεί ο ΔΗΣΥ να ανασυγκροτηθεί

Δεν κατέθεσαν υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου και Χάρης Γεωργιάδης.

Ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις τις τελευταίες 48 ώρες στον ΔΗΣΥ, οι οποίες είχαν σήμερα ως αποτέλεσμα να αποσύρουν τις υποψηφιότητες για την εκλογή προέδρου του κόμματος, στις 11 Μαρτίου, ο νυν πρόεδρος, Αβέρωφ Νεοφύτου, και ο Αναπληρωτής πρόεδρος , Χάρης Γεωργιάδης. Αντίθετα, ο βουλευτής του κόμματος , Δημήτρης Δημητρίου , επέμεινε στην υποψηφιότητα του, ενώ ως “από μηχανής Θεός” εμφανίστηκε η πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, η οποία, παρόλο ότι όλη την περασμένη βδομάδα τουλάχιστον δημοσίως δεν είχε κάνει νύξη για δικό της ενδιαφέρον ,  έθεσε σήμερα υποψηφιότητα. 

Μετά τις σημερινές εξελίξεις στις 11 Μαρτίου θα διεκδικήσουν την προεδρία του ΔΗΣΥ η Αννίτα Δημητρίου, η οποία φέρεται να έχει τις περισσότερες πιθανότητες εκλογής, και ο Δημήτρης Δημητρίου. (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: kathimerini.com.cy)

Πολιτικοί κύκλοι θεωρούν ότι για να δρομολογηθούν οι σημερινές εξελίξεις σίγουρα άσκησε την “διακριτική του παρέμβαση” ο επίτιμος πρόεδρος του ΔΗΣΥ και απερχόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας , Νίκος Αναστασιάδης , ο οποίος μάλιστα εξέφρασε την εκτίμησή του για “την απόφαση του Αβέρωφ Νεοφύτου να μην διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του ΔΗΣΥ”. Δήλωσε δε  πως η κίνησή του  αυτή επιτρέπει την ανανέωση της παράταξης με νέα στελέχη” και πρόσθεσε : “Δεν εμπλέκομαι και δεν θα εμπλακώ ποτέ σε εσωκομματικές εκλογές”. 

Αβέρωφ Νεοφύτου: Παραμένω πολιτικά μάχιμος

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι «για δεκαετίες πολιτεύτηκα με συγκεκριμένες αρχές και αξίες».

Λακωνικά πρόσθεσε: «Σήμερα θα περιορίσω τη δήλωση μου με τρεις λέξεις: Αξιοπρέπεια, Ευθύνη και Ενότητα». 

Σε ερώτηση (ageliaforos.com), ποια ήταν η πιο δύσκολη ημέρα για τον ίδιο, η 5η Φεβρουαρίου ή η σημερινή και κατά πόσο  συμμερίζεται την άποψη ότι τον υπονόμευσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Νεοφύτου απάντησε: «έχω την αγάπη της Μαρίας μου, την αγάπη του κόσμου και κοιτάζουμε μπροστά και παραμένουμε μαζί”. 

Απαντώντας σε ερώτηση, ποια είναι η επόμενη πολιτική μέρα για τον Αβέρωφ Νεοφύτου,  είπε ότι παραμένει πολιτικά μάχιμος για τον τόπο του και την παράταξη του.

Αννίτα Δημητρίου

Η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου , δήλωσε , απαντώντας σε ερώτηση (ageliaforos.com) , ότι, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος του ΔΗΣΥ , θα διατηρήσει και την προεδρία της Βουλής, ενώ αποστασιοποιήθηκε από τις προεκλογικές κατηγορίες κατά του νέου προέδρου , Ν. Χριστοδουλίδη, περί “αποστάτη” και “διασπαστή” της παράταξης. Στην δήλωση της , μεταξύ άλλων, είπε: 

“Η απόφαση μου είναι το αποτέλεσμα επικοινωνίας που είχα τις τελευταίες μέρες με εκατοντάδες στελέχη και φίλους του Δημοκρατικού Συναγερμού. Άκουσα με πολύ προσοχή και σεβασμό τις απόψεις τους για όσα προηγήθηκαν, για όσα ακολούθησαν των προεδρικών εκλογών, τις ανησυχίες τους και κυρίως τις προσδοκίες τους για την μελλοντική πορεία του Δημοκρατικού Συναγερμού. Η κοινή απαίτηση είναι το κάλεσμα για ενότητα, είναι το κάλεσμα για σταθερότητα και προοπτική.

Κρατώντας τα πολλά θετικά τις δεκαετούς συμβολής του Δημοκρατικού Συναγερμού στη διακυβέρνηση του τόπου υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη,  χρειάζεται όλες και όλοι να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Επιβάλλεται να βρούμε το θάρρος να παραδεχτούμε τα όποια λάθη ή αδυναμίες και με αυτοπεποίθηση και ειλικρίνεια να πορευθούμε για να διασφαλίσουμε τη μελλοντική κοινή μας πορεία. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για τη συνεργασία, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο τον κ. Χάρη Γεωργιάδη για τη στήριξη και συνεργασία, βεβαίως και όλη την ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού και κυρίως να τους ευχαριστήσω ότι συστρατεύτηκαν σ’ αυτό το κάλεσμα για να μπορέσουμε να ανασυγκροτήσουμε και να ενώσουμε την ιστορική μας παράταξη. Βεβαίως θέλω να ευχαριστήσω εκ των προτέρων τον συνάδελφο Δημήτρη Δημητρίου για την εκλογική, δίκαια, ηθική και συναδελφική αναμέτρηση που είμαι βέβαια ότι θα έχουμε. Όλες και όλοι μαζί ενωμένοι για να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε το μέλλον που αξίζει τον τόπο μας, που αξίζει στην περήφανη αυτή παράταξη. Ενωμένη, Ισχυρή για το αύριο.

 


Δημήτρης Δημητρίου

Ο Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος υπέβαλε πρώτος την υποψηφιότητα του στις δηλώσεις του, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Χρειάζεται ο Δημοκρατικός Συναγερμός να προχωρήσει, να γίνει ένας σύγχρονος πολιτικός οργανισμός μακριά από τους μηχανισμούς που έχουν προσφέρει ελάχιστα σ’ αυτές τις εκλογές. Από την άλλη και την ίδια ώρα, θέλω να δηλώσω πως η υποψηφιότητά μου είναι μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα, απευθύνεται στις χιλιάδες των αγνών, περήφανων Συναγερμικών». Επίσης, σημείωσε: “Είναι η ώρα να πάμε μπροστά. Για να πάμε μπροστά χρειάζεται να δούμε όλοι μαζί πως προχωρούμε σ’ ένα νέο ξεκίνημα. Αν επιλεγεί η στασιμότητα, πολύ φοβάμαι ότι θα συνεχίσει να βυθίζεται ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Είμαι έτοιμος, είμαι δυνατός, έχω την όρεξη, έχω τον χρόνο να κάνουμε αυτή τη μάχη με αξιοπρέπεια, με πολιτικό ήθος, με ειλικρίνεια για τις καλύτερες μέρες του Δημοκρατικού Συναγερμού”.


Χάρης Γεωργιάδης 

Την απόσυρση της υποψηφιότητας του από τη διεκδίκηση της θέσης του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού ανακοίνωσε ο Χάρης Γεωργιάδης. Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του για τους λόγους της απόφασης του είναι: «τα στενά χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί καθιστούν δύσκολη τη συνέχιση της προσπάθειας μου. Το κυριότερο όμως είναι το γεγονός ότι έχουν διαφοροποιηθεί οι λόγοι που με είχαν ωθήσει να διεκδικήσω».


Αναστασιάδης:  Θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβερώφ Νεοφύτου

Ο επίτιμος πρόεδρος του ΔΗΣΥ και  απερχόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας , Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την εκτίμησή του για την απόφαση του Αβέρωφ Νεοφύτου να μην διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του ΔΗΣΥ, προσθέτοντας πως η κίνησή αυτή επιτρέπει την ανανέωση της παράταξης με νέα στελέχη.

«Θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβερώφ Νεοφύτου που αιρόμενος στο ύψος των περιστάσεων και χάριν του καλού της παράταξης, έδειξε τις ηγετικές του ικανότητες επιτρέποντας την ανανέωση της παράταξης με δύο νέα στελέχη», ανέφερε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την προσέλευσή του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ ο Ν. Αναστασιάδης.

ΦΩΤΟ: Αντρέας Λουκαΐδης

Εξέφρασε τη χαρά του «γιατί και η πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, μια ανερχόμενη και καθόλα καταξιωμένη πολιτικός δίνει ένα στίγμα, όπως και ο Δημήτρης Δημητρίου, της προσπάθειας να μπούμε σε μια νέα πορεία, μια νέα πορεία που δεν θα έχει σχέση με ο,τιδήποτε πιθανότατα να πλήγωσε τον κόσμο του Συναγερμού στο παρελθόν».

Με αυτό που λέω, πρόσθεσε, «δεν εννοώ καθ’ οιονδήποτε τρόπο και δεν υπονοώ ευθύνες του μέχρι σήμερα Προέδρου της παράταξης, του Αβέρωφ Νεοφύτου, το οποίο και θέλω θερμά να ευχαριστήσω για την συμβολή του στην δεκαετία πορεία της διακυβέρνησης του τόπου».

Ερωτηθεί σχετικά, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως το όνομά του δεν βρίσκεται στις 100 υπογραφές που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα της κ. Δημητρίου.

«Όχι βεβαίως. Δεν εμπλέκομαι και δεν θα εμπλακώ ποτέ σε εσωκομματικές εκλογές», είπε και συμπλήρωσε: «Αυτό αποτελεί μια παράδοση από τότε που ήμουν, είτε ηγέτης της νεολαίας, είτε ηγέτης του κόμματος, είτε στα διάφορα αξιώματα που υπηρέτησα να μην παρεμβαίνω σε εσωκομματικές εκλογές. Για μένα ήσαν όλοι αγαπητοί συνεργάτες και όχι δικοί μου και οι άλλοι».

Σε ερώτηση, κατά πόσο  είχε κάποιες συνομιλίες με τους εμπλεκόμενους και αν του ζητήθηκε κάποια συμβολή, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ” έγιναν κάποιες διαβουλεύσεις, αλλά αυτό ήταν πάντοτε όχι προς συγκεκριμένους υποψήφιους αλλά προς τον στόχο πως επανενώνεται, πως ανασυγκροτείται και πως διαδραματίζει το ρόλο που από την αρχή είχε ο ΔΗΣΥ”.

 

Share this post