Το Μονοπάτι Μελέτης της Φύσης «Καληδόνια» βραβεύτηκε για τη διαδικτυακή φήμη

Το Μονοπάτι Μελέτης της Φύσης «Καληδόνια» βραβεύτηκε για τη διαδικτυακή φήμη

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι   κατά την τελετή απονομής του Υφυπουργείου Τουρισμού, που έγινε στη Λεμεσό , βραβεύτηκε το μονοπάτι μελέτης της φύσης «Καληδόνια» στις Πλάτρες.

Τα Βραβεία «Cyprus Hospitality Awards», αποτελούν ένα θεσμό του Υφυπουργείου Τουρισμού που αναγνωρίζει και επιβραβεύει τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο ευρύ φάσμα του τουρισμού και της φιλοξενίας. Το βραβείο που απόσπασε το μονοπάτι αυτό, περιλαμβάνεται στο δεύτερο πυλώνα βράβευσης για τη Διαδικτυακή φήμη (Online Reputation).

Στην τελετή βράβευσης παρευρέθηκε ο Αναπληρωτής Διευθυντής Τμήματος Δασών δρ Σάββας Ιεζεκιήλ, στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο.

Το Μονοπάτι μελέτης της φύσης «Καληδόνια», το οποίο διαχειρίζεται το Τμήμα Δασών, μήκους τριών χιλιομέτρων, με αφετηρία  κοντά στην Πλατεία Τροόδους ή την τοποθεσία Ψηλό Δέντρο στις Πάνω Πλάτρες, περνά από πυκνό δάσος και ακολουθεί πορεία κατά μήκος του Κρυού Ποταμού που έχει μόνιμα τρεχούμενο νερό. Το μονοπάτι είχε κατασκευαστεί το 1983 από το Τμήμα Δασών και είναι κάτω από τη διαχείρισή του. 

Υπάρχουν αρκετά σημεία διασταύρωσης του ποταμού, στα οποία έχουν κατασκευαστεί περάσματα, ενώ σε κάποια άλλα αναγκαστικά ο περιπατητής θα πατήσει πάνω σε υγρές πέτρες.

Ολόκληρη η διαδρομή βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους που είναι και περιοχή Natura 2000. Η βλάστηση είναι εντελώς φυσική, πλούσια και με ψηλή πυκνότητα. Κατά μήκος της κοίτης κυριαρχεί υγρόφιλη βλάστηση από πλατάνια, σκλήδρους και κισσό. Στις πλαγιές, στα ψηλότερα σημεία κυριαρχεί η μαύρη πεύκη που αντικαθίσταται σταδιακά από την τραχεία πεύκη στα μικρότερα υψόμετρα. Κατά μήκος της διαδρομής υπάρχουν αρκετά ενδημικά φυτά και ζώα.

Από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της διαδρομής είναι ο Καταρράκτης Καληδονιών που βρίσκεται στα δύο τρίτα της διαδρομής (αρχίζοντας από ψηλά). Το νερό πέφτει εντυπωσιακά από ύψος 13ων μέτρων πάνω σε σκληρό πέτρωμα.

Share this post