130 δέντρα στον Έβρο για τα 130 χρόνια του Ζωγραφείου της Κωνσταντινούπολης

130 δέντρα στον Έβρο για τα 130 χρόνια του Ζωγραφείου της Κωνσταντινούπολης

Συμβολική δενδροφύτευση σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη της Θεσσαλονίκης.
Μοναδική ήταν η εμπειρία για 30 μαθητές και μαθήτριες του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης, καθώς και μαθητές/ριες των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης που συμμετείχαν σε μία συμβολική δενδροφύτευση 130 δένδρων, όσα και τα χρόνια του Ιστορικού Σχολείου της Κωνσταντινούπολης, στον πληγωμένο Άβαντα, στην πυρόπληκτη Αλεξανδρούπολη, που τον περασμένο Αύγουστο βίωσε τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή, που έπληξε την Ευρώπη τα τελευταία 65 χρόνια περίπου.
Η συμβολική αυτή εκδήλωση ήταν μία πρωτοβουλία του Ζωγραφείου Γυμνάσιου-Λυκείου Κωνσταντινούπολης και του Διευθυντή του κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, τον Δήμο, το Δασαρχείο, τη Διεύθυνση του 3ου Δημοτικού Σχολείου και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη και εντάσσεται στις πρωτοβουλίες του Ζωγραφείου, που προωθεί την καλλιέργεια σχέσεων φιλίας, αδελφοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών.
Ο Διευθυντής του Ζωγραφείου κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μετά την καταστροφική πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2023, θελήσαμε να έρθουμε, να καλλιεργήσουμε για μία ακόμη φορά σχέσεις φιλίας, αδελφοσύνης, αλληλεγγύης μεταξύ λαών, να γεφυρώσουμε σχέσεις, και είχαμε φέρει την πρόταση αυτή στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο. Στη συνέχεια, σε μία ημερίδα, συναντήθηκα με την κ. Παναγιώτα Κασπαρίδου, Δευθύντρια του 3ου Δημοτικού. Μοιράστηκα μαζί της την επιθυμία μας και χάρη στις προσπάθειές της είμαστε σήμερα εδώ, στην πονεμένη από τις πυρκαγιές Αλεξανδρούπολη, μαθητές και μαθήτριες τριών σχολείων, για να τονώσουμε το ηθικό των κατοίκων και να δώσουμε πνοή στον τόπο».
Η Γενική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη δρ. Άσπα Χασιώτη ανέφερε χαρακτηριστικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση: «Βρεθήκαμε στο χωριό Άβαντας, στην Αλεξανδρούπολη. Ένα χωριό που η φωτιά το πολιόρκησε τον περασμένο Αύγουστο, αλλά δεν το κατέκτησε. Το χωριό έσωσε η αγάπη των κατοίκων για τον τόπο τους, η ομόνοια, η αλληλεγγύη, οι ζεστές καρδιές των ανθρώπων του. Μαθητές και μαθήτριες τριών σχολείων, του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης, του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης και των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη σήμερα συναντήθηκαν στον πληγωμένο Άβαντα. Έγιναν μια μεγάλη παρέα, φύτευσαν 130 δέντρα για τα 130 χρόνια του Ζωγραφείου, γέμισαν τον τόπο ομορφιά και τον κόσμο ελπίδα!»
Τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Γιάννης Ζαμπούκης στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Άβαντα μαζί με τις γυναίκες του Συλλόγου, με κεράσματα και θερμά λόγια. Τους προσκεκλημένους ενημέρωσε για την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου ο Δασάρχης Αλεξανδρούπολης κ. Γιώργος Πιστόλας.
Την προηγούμενη ημέρα φύτευσαν τρία δέντρα συνεργασίας στην αυλή του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης, περιηγήθηκαν στο ιστορικό σχολείο που ιδρύθηκε το 1866 και στο Εκκλησιαστικό Μουσείο, ενώ έγιναν δεκτοί από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης κ. Άνθιμο.
Επιπλέον ξεναγήθηκαν στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης από την κ. Αγγελική Γιαννακίδου, Ιδρύτρια του Μουσείου, επισκέφτηκαν τον Καλλιτεχνικό όμιλο Αλεξανδρούπολης .
Το πρωί της Κυριακής παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στη γυναικεία Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου («Παναγίας του Έβρου») στη Ν. Μάκρη της Αλεξανδρούπολης. Μετά τη Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης κ. Άνθιμος, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στα εργαστήρια της Μονής και ενημερώθηκαν για τα ποικίλα διακονήματα των μοναχών.

Στο πλαίσιο της δεντροφύτευσης ο ταλαντούχος λογοτέχνης Μιχαήλ Σπέγγος παρουσίασε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρούπολης  το ένατο μυθιστόρημά του, με τίτλο «Τρωική Ραψωδία».   Η Διευθύντρια των εκπ/ρίων Μαντουλίδη, Δρ. Άσπα Χασιώτη, σε μία διαλογική συμ-παρουσίαση με τον συγγραφέα ανέδειξε το περιεχόμενο του βιβλίου και  άφησε όλους κατάπληκτους με την πολυσημία των νοημάτων του Τρωικού πολέμου.
Η “Τρωική Ραψωδία”, του Μιχάλη Σπέγγου , είναι η ιστορία του Τρωικού πόλεμου. Η παλιά , η πιο αρχαία ιστορία και ταυτόχρονα τόσο σύγχρονη. Εξιστορεί τον πιο γνωστό πόλεμο, τον πόλεμο των πολέμων. Το αρχέτυπο.
Οι ήρωες είναι οικείοι και ταυτόχρονα τόσο μακρινοί. Τους μαθαίνουμε από μικρά παιδιά και αργότερα τους διδάσκουμε στα παιδιά μας.
Τη συζήτηση έκλεισε  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξ/πόλεως,  Άνθιμος., με εύστοχες παρατηρήσεις.

Την παρουσίαση έντυσε μουσικά ο παραδοσιακός καλλιτέχνης στο ούτι, κ. Γιώργος Γιαρένης και, φυσικά, ζωντάνεψε με την υποκριτική και ερμηνευτική της τέχνη η αγαπημένη Καίτη Μακρή. 

Μαθητές, εκπαιδευτικοί, αλλά και πλήθος κόσμου γέμισαν  την αίθουσα σε μία συζήτηση που κράτησε για πάνω από 2,5 ώρες. 
Πηγή -Φωτογραφίες : Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης      – Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη (mandouldes.edu.gr)3

 

Share this post