Το φασιστικό σπυρί και η αστυνομία της πλάκας

Το φασιστικό σπυρί και η αστυνομία της πλάκας

Του Χρήστου Μιχαηλίδη*

Ήταν φυσικό να γίνει αυτό που συνέβη την Δευτέρα στην Νέα Φιλαδέλφεια. Όταν στο ποδόσφαιρο έχει παρεισφρήσει και φωλιάσει η πολιτική, και μάλιστα με το πιο απεχθές και χυδαίο της πρόσωπο, θα συνεχιστεί η βία, θα κλάψουμε κι άλλους Μιχάληδες. Τα φασισταριά της κροατικής Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ήρθαν στην Αθήνα «μιλημένοι» και από έλληνες ακροδεξιούς, μάλλον από Παναθηναϊκούς των Βορείων Προαστίων, που έσμιξαν με τους ομοϊδεάτες Κροάτες στα επεισόδια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ. Εκεί, ακούστηκε καθαρά, και κατεγράφη από αυτόπτες μάρτυρες το από κοινού τους σύνθημα «έτσι γ… η Λεωφόρος» (γιατί και στην Ελλάδα δυστυχώς, εκτός από τα πολιτικά πάθη, έχουμε τα… τοπικιστικά, αλλά και τα… ερωτικά μας!) για να συγκρουστούν με τους φανατικούς ΑΕΚζτήδες, που γενικά χαρακτηρίζονται ως «αριστεροί, αναρχοαυτόνομοι και αντιεξουσιαστές».

Ηρθαν οργανωμένοι οι Κροάτες, και με αυστηρή… στρατιωτική διάταξη. Στον δρόμο, προχωρούσαν ως κομβόι, κάνοντας θόρυβο απ’ όπου περνούσαν. Οι αρχές του Μαυροβουνίου ειδοποίησαν τις ελληνικές. Αλλά αυτές, χρόνια τώρα, βρίσκονται σε βαθιά χειμερία νάρκη. Εδώ δεν μπορούν να καταστείλουν μια συγκέντρωση αναρχο-μπαχαλάκηδων που σπάνε τα πάντα στο κέντρο της Αθήνας, θα αποτρέπουν τις χιτλερικές πομπές των κροατών χούλιγκαν; Τα πάθη στην πολιτική, έτσι κι αλλιώς είναι φαινόμενο άρρωστο. Καταργούν τον διάλογο, το επιχείρημα και την συνεννόηση. Χρωματίζουν τους ανθρώπους, και τους κατανέμουν σε κατηγορίες ως personae non gratae. Δηλαδή ως πρόσωπα μη επιθυμητά. Το μίσος είναι η πρέζα των χουλιγκάνων μας. Κάθε κοπής.

Σε μερικές χώρες, τα ποδοσφαιρικά σωματεία συσχετίζονται με πολιτικές οργανώσεις. Αυτό συνέβαινε (η και συμβαίνει ακόμα) σε διάφορα μέρη του κόσμου. Οπου παίζουν ρόλο κυρίως οι κοινωνικές τάξεις. Οι πλούσιοι και οι φτωχοί. Οι ντόπιοι και οι μεταναστεύσαντες. Σιγά-σιγά, όμως, χωρίς να αλλάζει το ιστορικό υπόβαθρο, τα πάθη και τα μίση έχουν σβήσει. Πάντα θα υπάρχει αντιπαλότητα. Χωρίς αυτήν τα ομαδικά αθλήματα, κυρίως το ποδόσφαιρο, θα έχαναν την προβολή τους στην κοινωνία… Στο Μάντσεστερ, όπως σε σχεδόν όλη την Αγγλία, υπάρχει η Μάντσεστερ των αστών, της πόλης δηλαδή, που είναι η Σίτι, και η Μάντσεστερ των πιο φτωχών στρωμάτων, των περιχώρων. Σήμερα, είναι αστείο ακόμα και να προσπαθήσει κάποιος να… πολιτικοποιήσει τις ομάδες. Το ποδόσφαιρο έχει ξεπεράσει την πολιτική. Αλλά και η πολιτική έχει πάρει αποστάσεις από το ποδόσφαιρο. Εμείς στην Ελλάδα, αλλά σίγουρα και στην Κύπρο, έχουμε μείνει κολλημένοι στις ιστορικές μας καταβολές. Που δεν είναι κακό πράγμα, αρκεί να μην ξεφτιλίζουμε αυτές των άλλων! Εγώ φερ’ ειπείν είμαι ΑΕΚτζής, τιμώντας την καταγωγή του πατέρα μου και του παππού μου από τη Μικρά Ασία. Νοιώθω οργή όταν αντίπαλοι οπαδοί μας φωνάζουν «Τούρκους», αλλά γίνομαι πιο έξαλλος όταν και οι δικοί μας χούλιγκαν βρίζουν με αισχρόλογα τους Πειραιώτες, ή οπαδούς άλλων ομάδων λόγω εντοπιότητας ή και πολιτικών καταβολών. Επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους όπου Γης, ασφαλώς το ποδόσφαιρο έχει αφ’ εαυτού και έναn ρόλο ανθρωπιστικό.

Εκεί όπου υπάρχει πόλεμος και χάνονται χιλιάδες αθώες ψυχές, έχει λόγο. Εκεί όπου κάποιος από την εξέδρα προσβάλει κάποιον για την φυλή ή το φύλο του, ασφαλώς και θα υπάρξει αποδοκιμασία. Είναι άλλο όμως να αποδοκιμάζεις τον Πούτιν για την εισβολή του στην Ρωσία, και άλλο να αποθεώνεις τον Χίτλερ που ξέκανε εκατομμύρια ανθρώπους. Ζούμε σε εποχές που τα προβλήματα, σε πολιτισμένες χώρες, λύνονται με τα όπλα που διαθέτει η Δημοκρατία, και όχι με αυτά που κραδαίνουν οι βάρβαροι των γηπέδων, ή οι στρατιώτες κατοχής. Στο όνομα μιας αρρωστημένης, συνήθως, πολιτικής, ιδεολογικής συστράτευσης…

Οσο για την Ελληνική Αστυνομία, απομακρύνθηκαν άμεσα επτά ανώτατοι αξιωματικοί. Καιρός ήταν! Εκτός του ότι έγινε γνωστό, και επιβεβαιώνεται απ’ όλες τις πλευρές, ότι γνώριζε εκ των προτέρων το σχέδιο των κροατών χούλιγκαν-φασιστών που σκότωσαν τον 29χρονο νέο έξω από το γηπεδο της ΑΕΚ, δεν έκανε τίποτα για να τους αποτρέψει. Παρά μόνο εξέδωσε, με μεγάλη καθυστέρηση, ανακοίνωση λέγοντας ότι «στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες κατέστειλαν την συμπλοκή, ενώ γρήγορα ακινητοποίησαν και συνέλαβαν συνολικά 98 άτομα, εμπλεκόμενα στα επεισόδια». Περί πρόληψης, ούτε λόγος… Μιλάμε για ένα Σώμα χαβαλέ. Η παρανομία βασιλεύει παντού –και, με ξέρετε, δεν υπερβάλλω. Την βλέπεις στην αναρχία που επικρατεί στους δρόμους. Τη μαθαίνεις από άπειρους γνωστούς τους που έχουν πέσει θύματα ληστείας στα σπίτια ή στα καταστήματά τους. Την παρακολουθείς από την τηλεόραση όποτε κατεβαίνουν οι μπαχαλάκηδες στο κέντρο της Αθήνας και τα κάνουν όλα γυαλιά-καρφιά. Τα διαβάζεις στις εφημερίδες με τα τόσα φονικά που πλέον έχουν ξεπεράσει σε αγριότητα ακόμα και τους μαφιόζικους «καθαρισμούς» που βλέπαμε παλιά σε ταινίες του Κόπολα και του Σέρτζιο Λεόνε!!! (*) Τι να την κάνει το δολοφονημένο παιδί την «Ψυχάρα», και άλλα τέτοια υπερβολικά που πάντα «αναπαύουν» τους χούλιγκανς. Αυτή τη στιγμή, μια μάνα έχει χάσει τον Μιχάλη της. Να σταματήσει όλο αυτό το αρρωστημένο, οπαδικό πάθος! Τόσο στο ποδόσφαιρο, όσο και στην πολιτική.

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους/   Πηγή: Protagon.gr

Share this post