Το Ευρωκοινοβούλιο προειδοποιεί την Άγκυρα

Το Ευρωκοινοβούλιο προειδοποιεί την Άγκυρα

Βοήθεια ύψους 31,7 εκατομμυρίων ευρώ για την τουρκοκυπριακή κοινότητα ανακοίνωσε η Κομισιόν

Με προειδοποίηση προς την τουρκική κυβέρνηση ότι, εάν δεν αλλάξει δραστικά πορεία, η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επαναληφθεί, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε  την έκθεση προόδου για την Τουρκία.

Η έκθεση εγκρίθηκε με 434 ψήφους υπέρ, 18 εναντίον και 152 αποχές. Αποχή τήρησαν και οι Κύπριοι ευρωβουλευτες, οι οποίοι εξέφρασαν διαφωνία σε επιμέρους αναφορές.

Η Ευρωβουλή καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία να ξεπεράσουν το παρόν αδιέξοδο και να βρούν “ένα παράλληλο και ρεαλιστικό πλαίσιο”, για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Κατά τη ψηφοφορία υπερψηφίστηκε και ενσωματώθηκε στην έκθεση τροπολογία των Κύπριων ευρωβουλευτών, με την οποία καταδικάζονται τα επεισόδια που προκάλεσε στην Πύλα το κατοχικό καθεστώς και η παραβίαση της νεκρής ζώνης.

Στην έκθεση εκφράζεται, μεταξύ άλλων, στήριξη για λύση του Κυπριακού στη βάση αρχών, καλείται η Τουρκία να εγκαταλείψει τη θέση για λύση δύο κρατών, καταδικάζονται οι προσπάθειες αναγνώρισης του ψευδοκράτους και επιδοκιμάζονται οι πρωτοβουλίες άρσης του αδιεξόδου.

Επιπλέον, ζητείται η ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία και απευθύνεται έκκληση για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο διακοπής τους στο Κραν Μοντανά.

Η στήριξη προβλέπει μέτρα για συμμόρφωση των Τουρκοκυπρίων παραγωγών χαλλουμιού με τα απαραίτητα πρότυπα, τη στήριξη του εμπορίου διαμέσου της Πράσινης Γραμμής και τη στήριξη τοπικών επιχειρήσεων.

Στη χρηματοδότηση προβλέπεται ακόμη η συνέχιση της στήριξης της δικοινοτικής Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους και της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, με σκοπό την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Πηγή: ΡΙΚ

Share this post