Το ΑΚΕΛ για την παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού

Το ΑΚΕΛ για την παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού

*Η σημερινή μέρα ενώνει  όλους και όλες στον πλανήτη, που αρνούνται να ιεραρχήσουν τους ανθρώπους με βάση το χρώμα, την καταγωγή, τη θρησκεία.

Η φετινή Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού βρίσκει τον πλανήτη μπροστά στην παγκόσμια απειλή της πανδημίας του κορονοϊού, σημειώνει ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, στην οποία επισημαίνεται: ” Μπορεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να επιχείρησε να εκμεταλλευτεί τον κορονοϊό για να υποδαυλίσει τον ρατσισμό ενάντια στον κινεζικό λαό και τους λαούς της Ασίας, όμως ο υπόλοιπος κόσμος δεν συμμερίζεται τέτοιες μισάνθρωπες λογικές”. Αντίθετα,  αναφέρει το ΑΚΕΛ, η φύση και το εύρος της πανδημίας καλούν όλα τα κράτη και όλους τους λαούς τους κόσμου να συνειδητοποιήσουν ξανά τις αξίες του ανθρωπισμού, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της φιλίας των λαών.


Στην ανακοίνωση αναφέρονται και τα ακόλουθα:
“Η πανδημία έχει θέσει σε δεύτερη μοίρα στο δημόσιο διάλογο τα ζητήματα του προσφυγικού και του μεταναστευτικού. Όμως παραμένει επιτακτική η ανάγκη για αποτελεσματική και ανθρώπινη απάντηση στα ζητήματα αυτά, στη βάση των διεθνών συμβάσεων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αλληλεγγύης. Η εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου των προσφύγων από τον Ερντογάν για να εξυπηρετήσει τα γεωπολιτικά του σχέδια πάει χέρι – χέρι με την υποκρισία της ΕΕ, η οποία θέλει τους πρόσφυγες εγκλωβισμένους κατά δεκάδες χιλιάδες στα ελληνικά νησιά και στον υπόλοιπο μεσογειακό νότο. Η απόρριψη των απάνθρωπων εκβιασμών του Ερντογάν προϋποθέτει και απόρριψη της πολιτικής της ΕΕ, του Κανονισμού του Δουβλίνο, της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και ανάληψη ευθύνης από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ στην φιλοξενία προσφύγων ανάλογα με τον πληθυσμό και τις δυνατότητες του καθενός.

Το ΑΚΕΛ για άλλη μια φορά διατρανώνει ότι εχθρός μας δεν είναι οι πρόσφυγες, αλλά αυτοί που δημιουργούν τους πρόσφυγες και την προσφυγιά. Αυτοί που εκμεταλλεύονται διπλά τους ξένους εργαζόμενους για να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους.

Εξαιτίας της πανδημίας και των έκτακτων μέτρων σε όλο τον κόσμο φέτος δεν πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις για την Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού. Τα μηνύματα της ημέρας όμως παραμένουν ηχηρά. Μηνύματα ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία, ενάντια στο μίσος. Μηνύματα που ενώνουν όλους και όλες στον πλανήτη που αρνούνται να ιεραρχήσουν τους ανθρώπους με βάση το χρώμα, την καταγωγή, τη θρησκεία.

Share this post