Χριστοδουλίδης για Αγγελίδη-Μιχαηλίδη:«Δεν είναι προσωπικά τα θέματα, εκπροσωπούμε θεσμούς»

Χριστοδουλίδης για Αγγελίδη-Μιχαηλίδη:«Δεν είναι προσωπικά τα θέματα, εκπροσωπούμε θεσμούς»

Πολύ δυσάρεστη εξέλιξη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης τα όσα διαδραματίζονται μεταξύ Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σημειώνοντας ότι οι θεσμοί οφείλουν να λειτουργούν στη βάση του Συντάγματος.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι πολύ δυσάρεστη εξέλιξη. Αναμένω από τους θεσμούς, όπως αναμένει και ο κυπριακός λαός, να συνεργαστούν στη βάση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν είναι προσωπικά τα θέματα, εκπροσωπούμε θεσμούς και οφείλουμε, επαναλαμβάνω, να συνεργαζόμαστε στη βάση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην παρούσα φάση δεν θέλω να δηλώσω οτιδήποτε άλλο για το συγκεκριμένο θέμα».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ερωτηθεί πολλές φορές, δεν τίθεται ζήτημα να ενεργοποιήσει διαδικασίες για παύση του Γενικού Ελεγκτή», ανέφερε νωρίτερα σε δηλώσεις του στο Πρωινό Δρομολόγιο του ΡΙΚ, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος,  Γιάννης Αντωνίου, αναφορικά με την αντιδικία  μεταξύ του Βοηθού του Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, και του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, με αφορμή την συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώτος στην «Καθημερινή» της Κυριακής, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ένας υγιώς σκεπτόμενος άνθρωπος απαιτεί να ακολουθηθεί η μόνη διαδικασία που υπάρχει για να ελεγχθεί η συμπεριφορά τού Γενικού Ελεγκτή έναντι ανεξάρτητων αξιωματούχων και άλλων προσώπων στη δημόσια σφαίρα». 

 Εμείς δεν έχουμε ενώπιον μας ζήτημα απόφασης, είπε ο κ. Αντωνίου και πρόσθεσε: ” Εγείρεται ένα ζήτημα. Δεν είμαστε μπροστά σε μία απόφαση καταχώρησης αίτησης στο δικαστικό συμβούλιο για παύση του Γενικού Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά. Ο κ. Αγγελίδης το έθεσε κατά τρόπο ρητορικό ότι εγείρεται ένα ζήτημα με τη συμπεριφορά του κύριου Μιχαηλίδη και ότι για αυτό το γόρδιο δεσμό ο μόνος που μπορεί να αποφανθεί είναι το δικαστήριο». Σημείωσε  πως «αυτό δεν σημαίνει όμως οτιδήποτε άλλο. Είτε για παράδειγμα να προσυπογράψει ο Πρόεδρος. Είναι μία απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας».

Ο Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος  τόνισε ότι «ο Πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος δεν θα αναλάβει πρωτοβουλία για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι θα πει στον Γενικό Εισαγγελέα τι θα κάνει. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός προς τους θεσμούς. Πρέπει να λειτουργούν οι θεσμοί του κράτους», τονίζοντας ότι το ερώτημα πρέπει να τεθεί στον κ. Αγγελίδη

 

Share this post