Τι συμβαίνει ακριβώς με τον τουρισμό;

Τι συμβαίνει ακριβώς με τον τουρισμό;

Του Ιωσήφ Ιωσήφ*

Κάτι δεν πάει καλά  με τον τουρισμό. Οι επιχειρηματίες του τουρισμού λένε ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με τη μέχρι τώρα τουριστική κίνηση, ενώ ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής είπε προχτές στη συνέλευση του ΠΑΣΥΞΕ ότι παρατηρείται επιβράδυνση στις κρατήσεις το τελευταίο διάστημα.

Την ίδια ώρα, η Στατιστική Υπηρεσία ανακοινώνει ότι οι αφίξεις τουριστών από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάϊο του 2023 ανήλθαν σε 1.156.705 άτομα, έναντι 849.058 ατόμων την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 32.2%. Μάλιστα, με βάση τα ίδια στοιχεία, φέτος παρατηρείται αύξηση στις αφίξεις κατά 3.9% και έναντι του 2019 που είχαμε αφίξεις ρεκόρ στον τουρισμό.

Από την πιο πάνω εικόνα, είναι φανερόν ότι κάτι δεν είναι σωστό. Είτε οι αφίξεις που ανακοινώνονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είτε οι επιχειρηματίες του τουρισμού παραπονούνται αδίκως.

Ψάχνοντας, λίγο το θέμα, μας λέχθηκε ότι στον αριθμό των αφίξεων εκτός από τους ξένους τουρίστες περιλαμβάνονται και οι Κύπριοι που έρχονται από προσωπικά, επαγγελματικά και άλλα ταξίδια τους στο εξωτερικό, αλλά και ταξιδιώτες που έρχονται μέσω των νόμιμων αεροδρομίων μας και καταλήγουν για διακοπές στα κατεχόμενα. Αν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλοι διαχωρισμοί για να γνωρίζουμε τους πραγματικούς τουρίστες από τους υπόλοιπους.

Όμως, απορίες δημιουργούν και οι δηλώσεις του κ .Κουμή για την επιβράδυνση των κρατήσεων. Το επιχείρημα ότι το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και σε άλλες χώρες, ειδικά στην Ελλάδα, δεν είναι τόσο πειστικό. Και, αυτό, γιατί η Ελλάδα έχει ήδη συγκεντρώσει πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών από τις αρχές της χρονιάς, ενώ κάποιες περιοχές της, όπως μερικά νησιά, έχουν καταστεί πανάκριβα, οπότε αποθαρρύνονται οι τουρίστες να τα επισκεφθούν.

Πιστεύουμε ότι η επιβράδυνση των κρατήσεων προς την Κύπρο έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση των Ευρωπαίων, με τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος μας και τις μέτριες υπηρεσίες που προσφέρουν οι τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Κύπρου.

Άρα, χρειάζεται να εγκύψουμε στην ποιότητα και στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος μας, καθώς και στη διεύρυνση της προβολής της τουριστικής Κύπρου στις ξένες αγορές. Όσον αφορά τον φετινό στόχο, που έθεσε ο κ. Κουμής για αύξηση του τουρισμού μας κατά 5-10%, τονίζουμε ότι είναι εφικτός αν καταφέρουμε να λύσουμε τα διαχρονικά προβλήματα της εποχικότητας, της συνδεσιμότητας και της διείσδυσης σε ξένες αγορές.

Τέλος, όσον αφορά τα παράπονα των επιχειρηματιών του τουρισμού και ειδικά της εστίασης να πούμε ότι υπάρχουν δυο πτυχές που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Η πρώτη αφορά το ότι τα ξενοδοχεία προσφέρουν πακέτα “all inclusive” στους τουρίστες, οπότε περιορίζουν τις άλλες εξόδους τους και η δεύτερη ότι οι Κύπριοι σήμερα δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επισκέπτονται κάθε Σαββατοκύριακο τις τουριστικές περιοχές μας. Αυτές οι δυο πτυχές επηρεάζουν την εστίαση, τη διασκέδαση και τη ψυχαγωγία, κλπ.

Συνοπτικά, λοιπόν, οφείλουμε να δούμε σε βάθος τα προβλήματα του τουρισμού και να επιδιώξουμε επιτέλους λύσεις ουσίας. Όλοι ξέρουμε και όλοι επαναλαμβάνουμε για  χρόνια τις αδυναμίες του τομέα. Κάποτε όμως, πρέπει να προωθήσουμε λύσεις. Η νοοτροπία του να αναβάλλουμε τις βαθιές τομές, επειδή ο τουρισμός κινήθηκε πρόσκαιρα ικανοποιητικά δεν είναι η απάντηση στις προκλήσεις του τουρισμού. Αντίθετα, είναι συνταγή επανάληψης των ιδίων και των ιδίων που συμβαίνουν για χρόνια…..

* Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους. / Πηγή: nomisma.com.cy

 

Share this post