Θεσμοθετείται Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου

Θεσμοθετείται Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη με την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποιεί στην Αθήνα ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η επίσκεψη του Νίκου Χριστοδουλίδη άρχισε με την κατάθεση  στεφάνου στο Μνημείο του Ανώνυμου Στρατιώτη, ακολούθως έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στην συνέχεια μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε διευρυμένες συνομιλίες,  αλλά και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

 Μετά τις συνομιλίες ανακοινώθηκε  η θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με κοινές υπουργικές συσκέψεις, μια πρωτοβουλία που «όφειλε να έχει υλοποιηθεί εδώ και χρόνια», όπως συμφώνησαν και οι δύο πλευρές. Όπως δήλωσαν οι δύο ηγέτες το Ανώτατο Συμβούλιο διακυβερνητικής συνεργασίας καθορίζει τη νέα σελίδα συνεργασίας και συντονισμού Αθήνας και Λευκωσίας.

«Θα είμαι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί απο τη χώρα κάθε νησίδα του παλιού αναχρονιστικού κράτους», ανέφερε στο ξεκίνημα των κοινών δηλώσεων ο Κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του για τους Κύπριους νεκρούς του δυστυχήματος στα Τέμπη.

«Ανέλαβες καθήκοντα εν μέσω μιας μεγάλης γεωπολιτικής ρευστότητας», ανέφερε ο Ελληνας Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Νίκο Χριστοδουλίδη χαρακτηρίζοντας «αναγκαία όσο ποτέ ενισχυση της η κοινης συστράτευσης μεταξυ Ελλάδας και Κύπρου» και χαρακτηρίζοντας μεγάλο όραμα την επίλυση του Κυπριακού.

«Μετά από μια μακρά περίοδο επιθετικής συμπεριφοράς από την Τουρκία, βιώνουμε μια πιο θετική συμπεριφορά μετά τους σεισμούς», ανέφερε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης εκφράζοντας ελπίδα ότι μπορεί αυτή η βελτίωση να έχει θετικό αντίκτυπο και στο Κυπριακό.

«Άλλωστε η διεθνής νομιμότητα δεν μπορεί να ανέχεται τον 21ο αιώνα ούτε κατοχικό στρατό στην Κύπρο ούτε ξεπερασμένα συστήματα εγγυήσεων και δικαιώματα επεμβάσεων τρίτων στις υποθέσεις της, αντίθετα είναι πλέον καιρός το ευρωπαϊκό κεκτημένο να απλωθεί σε όλο το νησί στο πλαίσιο της επανενωμένης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στο οποίο όλοι συμφωνούμε».

ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωαννίδης

 Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι αυτή η πρώτη του επίσκεψη δεν είναι μόνο συμβολικής σημασίας αλλά και ουσιαστικής, χαρακτηρίζοντας εποικοδομητικές τις συζητήσεις που έγιναν, ιδίως σε σχέση με την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στο ζήτημα των συζητήσεων και στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι εύκολα τα δεδομένα αλλά έχουμε έντονη πεποίθηση ότι η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του προβλήματος», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης. «Εξαίρετες οι σχέσεις μας αλλά πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσής τους», ανέφερε ακόμα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Share this post