Θέμα “ομογενών” και πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα έθεσε ο Fidan

Θέμα “ομογενών” και πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα έθεσε ο Fidan

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς  Βασιλειάδης

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Hakan Fidan, δήλωσε ότι  το θέμα της παράνομης μετανάστευσης  δεν θα πρέπει να αποτελέσει πεδίο ανταγωνισμού αλλά συνεργασίας. “Δεν θέλουμε να δούμε άλλες απώλειες ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο”, είπε.

Σε δηλώσεις μετά τις συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογο του, Γιώργο Γεραπετρίτη, ανέφερε ότι “ένα  σημαντικό θέμα της ατζέντας  “είναι και τα προβλήματα των ομογενών μας στην Ελλάδα. Έχουμε επιλύσει τα προβλήματα με διάφορες θετικές εφαρμογές της ρωμαίικης κοινότητας στη χώρα μας”.

Επίσης, είπε : “αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των οθωμανικών έργων στην Ελλάδα. Επαναλάβαμε τις
προσμονές μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Ο τούρκος υπουργός πρόσθεσε : ” είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε άνευ προϋποθέσεων  τον διάλογο και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας με αμοιβαίο σεβασμό στα δικαιώματα και τα συμφέροντα στη βάση του διεθνούς δικαίου”.

Οι δύο υπουργοί έκαναν γνωστό ότι, στις 18 Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του  Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. 

ΦΩΤΟ: Turkish MFA

Share this post