Τέλη Οκτωβρίου συναντήσεις στην Ουάσιγκτον Βαρθολομαίου με Τζο Μπάιντεν, Νάνσυ Πελόζι, και Άντονι Μπλίνκεν

Τέλη Οκτωβρίου συναντήσεις στην Ουάσιγκτον Βαρθολομαίου με Τζο Μπάιντεν, Νάνσυ Πελόζι, και Άντονι Μπλίνκεν

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ από τις 23 Οκτωβρίου μέχρι και τις 3 Νοεμβρίου 2021. Η επίσκεψη, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2020, αναβλήθηκε λόγω της παγκόσμιας πανδημίας. Πρόκειται για την τρίτη επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα αναχωρήσει από την Πόλη την Πέμπτη , 22 Οκτωβρίου.

 

Το πρωί στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι θα προστεί Συνοδικής Θείας Λειτουγίας , με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από της εκλογής του στο πηδάλιο της Ορθοδοξίας. 

Κατά την άφιξη του στις ΗΠΑ τον Πατριάρχη θα υποδεχθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής  Ελπιδοφόρος. Εκτός από τον κ. Ελπιδοφόρο στην  στην επίσημη πατριαρχική αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνας Εμμανουήλ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προϊκονήσου Ιωσήφ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Ιουστίνος, ο Διευθυντής του Ιδιωτικού Πατριαρχικού Γραφείου και Μέγας Εκκλησιάρχης  Αέτιος, ο Διάκονος σε σειρά Καλλίνικος Χασάπης, ο Διευθυντής του Α΄ Πατριαρχικού Γραφείου Καθ. Δρ. Κωνσταντίνος Δεληκωστάντης, οι επιχειρηματίες , Παναγιώτης Ξενοκώστας, και  Παντελεήμων (Λάκη) Βίνγκας, ο δημοσιογράφος Hakan Çelik, και οι κύριοι  Παναγιώτης Γραφιαδέλης  και  Θεμιστοκλής Καρανικόλας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής η  επίσημη επίσκεψη θα ξεκινήσει στην Ουάσινγκτον και αναμένεται να περιλαμβάνει συναντήσεις, μεσημεριανά γεύματα και επίσημα δείπνα με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, την  Πρόεδρο της Βουλής,  Νάνσυ Πελόζι, τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Ηνωμένες Πολιτείες, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τον  Τούρκο πρέσβη στις Ηνωμένες Πολιτείες, Χασάν Μουράτ Μερτσάν. Οι εκδηλώσεις, που έχουν προγραμματιστεί στην Ουάσινγκτον περιλαμβάνουν μια Πανορθόδοξη Πατριαρχική Χοροστασία στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας. Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη  της μόνιμης έκθεσης ορθόδοξης χριστιανικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο Μουσείο της Αγίας Γραφής και  οικουμενική υποδοχή στο λόφο του Καπιτωλίου από το Εθνικό Συμβούλιο Εκκλησιών.

Στις 27 Οκτωβρίου, η επίσημη αντιπροσωπεία θα φτάσει στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Πίτσμπουργκ για επίσημη υποδοχή και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το House of Hope της Ευγενίας στο Weirton, WV. Θα ακολουθήσει Δοξολογία στην Εκκλησία των Αγίων Πάντων στο Weirton και γεύμα με τοπικούς κληρικούς και λαϊκούς ηγέτες.

Την Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί  καλωσόρισμα και  Δοξολογία στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, ενώ στη συνέχεια ο Πατριάρχης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Notre Dame και θα πραγματοποιηθεί πολιτιστική συναυλία προς τιμήν της Παναγιότητάς του στη Notre Dame. Το βράδυθα λάβει τιμητικό πτυχίο από το Πανεπιστήμιο.

 Την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, η Επίσημη Αντιπροσωπεία θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα μιλήσει στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, στο Εθνικό Συμβούλιο Φιλοπτώχου και στο Τάγμα του Εθνικού Συμβουλίου του Αγίου Ανδρέα. Το Βραβείο Nicholas J. Bouras και το Δείπνο του Οικουμενικού Πατριάρχη Bartholomew Foundation for Founders θα πραγματοποιηθεί το βράδυ, όπου θα απονεμηθεί βραβείο στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo.        

Την επόμενη ημέρα, Σάββατο, 30 Οκτωβρίου, η Επίσημη Αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με κληρικούς και πρεσβύτερους της Αρχιεπισκοπής και μαθητές της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στην Οικογενειακή αίθουσα Χιώτες του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας. Το βράδυ, η Αντιπροσωπεία θα παρευρεθεί στο Συμπόσιο του Πατριάρχη Αθηναγόρας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που θα τιμήσει τους Δρ Albert Bourla, Dr. Ugur Sahin & Dr. George Yancopoulos και τον  πρώην υπουργό Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών ,  Alex Azar.

                                                 ΦΩΤΟ : Αρχείο Ν. Μαγγίνα(+)

Την Κυριακή 31 Οκτωβρίου, θα τελεστεί  Πατριαρχική Θεία Λειτουργία με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και μέλη της Ιεράς Επισκοπικής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας. Το βράδυ ο Πατριάρχης θα παρακαθίσει σε δείπνο με Κωνσταντινοπολίτες, Ίμβριους και Τενεδίους, που ζουν στις ΗΠΑ.

Τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου μεταξύ άλλων , η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή θα απονείμει το υψηλότερο βραβείο στον Οικουμενικό Πατριάρχη για τις διαθρησκευτικές σχέσεις και την προώθηση των Ορθοδόξων-Εβραϊκών σχέσεων. 

Θυρανίξια Αγίου Νικολάου

Την Τρίτη 2 Νοεμβρίου, ο Πατριάρχης θα τελέσει τα  Θυρανίξια της  Ορθόδοξης Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Grand Zero. Το βράδυ ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος θα παραθέσει δείπνο για τον εορτασμό των 30 χρόνων από την ενθρόνιση του Οικουμενικού Πατριάρχη.

 ΦΩΤΟ : Αρχείο Ν. Μαγγίνα(+)

Η επίσημη επίσκεψη θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου με πρωινό και συνάντηση με την Ιερά Αρχιερατική Σύνοδο στα κεντρικά γραφεία της  Αρχιεπισκοπής Αμερικής και αποχαιρετιστήρια αποστολή στο αεροδρόμιο Teterboro στο New Jersey.

Share this post