Τα εμβόλια κατά του Covid-19

Τα εμβόλια κατά του Covid-19

ΕµΒΌΛΙΑ ΝΟΥΚΛΕΪΚΟΎ ΟΞΈΟΣ (MRNA)
BIONTECH/PFIZER | MODERNA | CUREVAC
Ο εν λόγω τύπος εµβολίου περιέχει µέρος των «οδηγιών» από τον ιό που προκαλεί την COVID-19. Αυτό επιτρέπει στα ίδια τα κύτταρα του οργανισµού να παράγουν µια πρωτεΐνη που βρίσκεται µόνο στον συγκεκριµένο ιό.
Το ανοσοποιητικό σύστηµα του ατόµου αναγνωρίζει ότι η εν λόγω πρωτεΐνη δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στον οργανισµό και ανταποκρίνεται µε τη δηµιουργία φυσικής άµυνας κατά της λοίµωξης από την COVID-19.
Εµβόλια βασισµένα σε πρωτεΐνη:
SANOFI/GSK
Αυτός ο τύπος εµβολίου περιέχει τµήµατα µιας πρωτεΐνης που βρίσκεται µόνο στον συγκεκριµένο ιό.
Τα τµήµατα αυτά αρκούν ώστε το ανοσοποιητικό σύστηµα του ατόµου να αναγνωρίσει ότι η εν λόγω πρωτεΐνη δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στον οργανισµό και να ανταποκριθεί µε τη δηµιουργία φυσικής άµυνας κατά της λοίµωξης από την COVID-19.
Εµβόλια ιικού φορέα:
ASTRAZENECA ¦ JOHNSON & JOHNSON
Ο εν λόγω τύπος εµβολίου χρησιµοποιεί έναν άλλον, αβλαβή ιό για τη µεταφορά «οδηγιών» από τον ιό που προκαλεί την COVID-19.

Αυτό επιτρέπει στα ίδια τα κύτταρα του οργανισµού να παράγουν την πρωτεΐνη που βρίσκεται µόνο στον ιό της COVID-19.

Το ανοσοποιητικό σύστηµα του ατόµου αναγνωρίζει ότι η εν λόγω πρωτεΐνη δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στον οργανισµό και ανταποκρίνεται µε τη δηµιουργία φυσικής άµυνας κατά της λοίµωξης από την COVID-19.

ΕΑΝ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟ ΑΤΟΜΟ ΕΚΤΕΘΕΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΙΟ ΤΗΣ COVID-19, Η ΦΥΣΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΣΤΗΝ COVID-19. Η ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ, ΛΟΙΠΟΝ, ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΤΟΝ ΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΣΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ Ή ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ COVID-19

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε το πρόγραµµα εµβολιασµού στη χώρα σας, δείτε το χρονοδιάγραµµα εµβολιασµών (vaccine scheduler) του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και επισκεφτείτε τις επίσηµες ιστοσελίδες για τον εµβολιασµό των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονοµικού Χώρου.

Ο ρόλος της πρωτεϊνης S στη νόσηση

 Πρόσφατη μελέτη Ιαπώνων επιστημόνων για τον ρόλο της πρωτείνης S στη νόσηση  δείχνει ότι  προκαλεί  δύο ειδών αντισώματα εξουδετερωτικά και ενισχυτικά.

Σύμφωνα με την μελέτη αυτή ( το πλήρες κείμενο στα αγγλικά πιο κάτω) τα αντισώματα έναντι της περιοχής δέσμευσης υποδοχέα της πρωτεΐνης ακίδα SARS-CoV-2 αποτρέπουν μόλυνση από SARS-CoV-2. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των αντισωμάτων έναντι άλλων περιοχών πρωτεΐνης ακίδων είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστο. Οι επιστήμονες εξέτασνα  μια σειρά από μονοκλωνικά αντισώματα κατά της ακίδας από το COVID-19 ασθενείς, και διαπίστωσαν ότι ορισμένα αντισώματα κατά του Ν-τερματικού τομέα (NTD) προκάλεσαν το ανοιχτό διαμόρφωση της περιοχής δέσμευσης υποδοχέα (RBD) και συνεπώς ενίσχυσε την ικανότητα σύνδεσης της  ακίδας πρωτεΐνης στο ACE2 και μολυσματικότητα του SARS-CoV-2. Η ανάλυση μετάλλαξης αποκάλυψε ότι όλα τα  αντισώματα που ενισχύουν τη μολυσματικότητα αναγνώρισαν μια συγκεκριμένη θέση στο NTD. Δομική ανάλυση απέδειξε ότι όλα τα αντισώματα, που ενισχύουν τη μολυσματικότητα συνδέονται με το NTD με παρόμοιο τρόπο. Τα αντισώματα ενάντια σε αυτήν την περιοχή ενίσχυσης της μολυσματικότητας εντοπίστηκαν σε υψηλά επίπεδα σε σοβαρούς ασθενείς. Επιπλέον, εντοπίστηκαν  αντισώματα ενάντια στην περιοχή ενίσχυσης της μολυσματικότητας σε μη μολυσμένους δότες, αν και σε χαμηλότερη συχνότητα. Αυτά τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι όχι μόνο εξουδετερώνουν αντισώματα, αλλά επίσης ενισχύονται αντισώματα κατά τη διάρκεια της λοίμωξης SARS-CoV-2.

 

*Αναλυτικά την μελέτη των Ιαπώνων επιστημόνων μπορείτε να την διαβάσετε στον σύνδεσμο:

An infectivity-enhancing site on the SARS-CoV-2 spike protein targeted by antibodies – ScienceDirect

 

 

 

 

 

 

Share this post