Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών προέδρου για συνάντηση με Ακιντζί

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών προέδρου για συνάντηση με Ακιντζί

*Απάντηση στους ισχυρισμούς EVKAF για Αμμόχωστο από ΥΠΕΣ και Αχ. Δημητριάδη.

*Το Λονδίνο πλήρωσε μισό εκ. στερλίνες σε Κιουτσούκ και Ντενκτάς

Σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει της συνάντησης του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, έχει συγκαλέσει για τη Δευτέρα, 5 Αυγούστου, στις 10.30 το πρωί ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Σχετική ανακοίνωση έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στη Λεμεσό, ο Πρόδρομος Προδρόμου, είπε ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία τον ενημέρωσε για τα σχετικά με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε με την Ειδική Αντιπρόσωπο σχετικά με τη συνάντηση που θα έχει με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

 

ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης

Ο κ. Προδρόμου δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος προσέρχεται στη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, οπωσδήποτε με θετικό πνεύμα και την προσδοκία ότι σε μια ελεύθερη συζήτηση, άτυπη, θα μπορέσουν να διευκρινίσουν όλα όσα χρειάζονται για να ανοίξει ένας δρόμος για αυτό, που ο ίδιος ο Πρόεδρος εδώ και πάρα πολύ καιρό, από την επανεκλογή του επιδιώκει διαρκώς, δηλαδή την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού».
Σε ερώτηση, πού θα γίνει η συνάντηση του Προέδρου με τον κ. Ακιντζί και αν αυτή θα γίνει στην παρουσία της κ. Σπέχαρ, ο εκπρόσωπος είπε ότι «η κα Σπέχαρ θα είναι εκεί, αλλά όπως έγινε και τις προηγούμενες φορές, οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν κατ’ιδίαν για να συζητήσουν ελεύθερα. Είναι κάτι που θα ρυθμίσουν μεταξύ τους επιτόπου».

Ο ΥΠΕΣ απαντά σε ισχυρισμούς του EVKAF (ΕΒΚΑΦ)

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, με γραπτή δήλωση, απαντά στους ισχυρισμούς του κατοχικού καθεστώτος περί κυριότητας του EVKAF (ΕΒΚΑΦ) επί των περιουσιών της Αμμοχώστου. Ο κ. Πετρίδης προβαίνει παράλληλα σε παράθεση επιχειρημάτων που αποδομούν τη ρητορική της τ/κ πλευράς.
Στην προσπάθεια τους αυτή, αναφέρει, «αποσιωπούν ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι αδιαμφισβήτητα τεκμηριωμένο στα Κτηματικά Μητρώα και το αρχείο του Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου Αμμοχώστου.Καθιστά εξάλλου σαφές πως η Αμμόχωστος ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, και όχι στους διάφορους κατακτητές που θεωρούσαν ότι η κατάκτηση της εξασφάλιζε και το δικαίωμα ιδιοκτησίας».
Σύμφωνα με τον περί EVKAF (Kıbrıs Vakıflar İdaresi EVKAF) «ΕΒΚΑΦ» και Βακουφίων Νόμο (ΚΕΦ.337) άρθρο 42:
« Εγκαθιδρύεται στη Δημoκρατία Γραφείo (πoυ στo Νόμo αυτό αvαφέρεται ως “τo Γραφείo Εβκάφ”), υπό τov έλεγχo τoυ Υψηλoύ Συμβoυλίoυ επιφoρτισμέvo με τηv επoπτεία και διoίκηση όλης της περιoυσίας και τωv κovδυλίωv (πoυ στo Νόμo αυτό αvαφέρovται ως “βακoυφική περιoυσία”) πoυ αvήκoυv σε τεμέvη, μoυσoυλμαvικά κoιμητήρια, μoυσoυλμαvικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, πoυ δεv ρυθμίζovται με άλλo τρόπo από oπoιoδήπoτε Νόμo, και άλλα μoυσoυλμαvικά θρησκευτικά ιδρύματα ή βακoύφια στη Δημoκρατία».

*Αυτούσια η δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών

 


«Σε συνέχεια των μεθοδεύσεων των κατοχικών δυνάμεων, που αφορούν στην κατεχομένη πόλη της Αμμοχώστου, γίνεται προσπάθεια να «τεκμηριώσουν» ότι η πόλη είναι ιδιοκτησία του EVKAF.
Στη προσπάθεια τους αυτή, αποσιωπούν ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι αδιαμφισβήτητα τεκμηριωμένο στα Κτηματικά Μητρώα και το Αρχείο του Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου Αμμοχώστου, το οποίο κατέχουν αυτούσιο από το 1974, καθώς επίσης του Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου Κερύνειας, όπως επίσης και μέρος των Κτηματικών Μητρώων και Αρχείων της Λευκωσίας που κατέχουν από το 1963.
Αν θέλουν να μιλήσουν σε μια σημερινή προσπάθεια διακρίβωσης, πρέπει να επιτρέψουν την ανοικτή χρήση των Μητρώων και Αρχείων αυτών, μέσα από τα οποία θα διαφανεί με σαφήνεια όλο το ιστορικό της ακίνητης ιδιοκτησίας της Κύπρου και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες.
Η ιστορία της ακίνητης ιδιοκτησίας στην Κύπρο δεν ξεκίνησε με την κατάληψη της Κύπρου το 1571 από την Οθωμανική αυτοκρατορία, ούτε και το 1858 με την εισαγωγή του Οθωμανικού κώδικα γαιών, κατ΄ αναλογία του Ναπολεόντειου κώδικα στην Ευρώπη, ούτε βέβαια το 1878 με την ενοικίαση της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η γη της Κύπρου άνηκε και ανήκει στους μόνιμους κατοίκους αυτού του τόπου και όχι στους διάφορους κατακτητές που θεωρούσαν ότι η κατάκτηση τους εξασφάλιζε και το δικαίωμα ιδιοκτησίας.
Τα Κτηματικά Μητρώα και το Κτηματολογικό Αρχείο της Κύπρου καταγράφουν την ιστορία αυτή και πρέπει όλοι να την σεβαστούν και όχι να την χρησιμοποιούν για να ερμηνεύουν όπως βολεύει άλλες ενέργειές τους.
Η ιστορία του Κτηματολογίου της Κύπρου πάει πίσω στο 470 π.χ. όπου συντάχθηκε η περίφημη ορειχάλκινη πλάκα του Ιδαλίου η οποία βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας και αποτελεί τον πρώτο γραπτό τίτλο ιδιοκτησίας, με τον οποίο ο Βασιλιάς του Ιδαλίου Στασίκυπρος και οι κάτοικοι του Βασιλείου του Ιδαλίου έδωσαν στον γιατρό Ονήσιλο και στην οικογένειά του τη γη μεταξύ Ιδαλίου και Αλαμπρατίας σε αντάλλαγμα για την περίθαλψη των τραυματιών στον πόλεμο με τους Πέρσες.
Ως εκ τούτου, τέτοιου είδους ισχυρισμοί δεν έχουν καμία υπόσταση. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Αμμόχωστο διευκρινίστηκε επαρκώς και η πόλη ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες της».
Ο Αχιλλέας Δημητριάδης
Στο μεταξύ αποκαλύφτηκε ένα έγγραφο-απόδειξη πληρωμής, μισού εκατομμυρίου στερλινών από το Λονδίνο προς τον Ραούφ Ντενκτάς και του Φαζίλ Κουτσιούκ. Το ποσό αυτό είναι μέρος του 1,5 εκατ. στερλινών που κατατέθηκε από τη Βρετανική κυβέρνηση προς πλήρη και τελική εξόφληση όλων των απαιτήσεων της τουρκικής κοινότητας, περιλαμβανομένου του υψηλού συμβουλίου του ΕΦΚΑΒ, του οποίο ο δόκτωρ Κουτσιούκ ήταν ο πρόεδρος. Και ανέλαβαν επίσης οι Τ/κ ότι δεν θα είχαν οποιαδήποτε απαίτηση στο μέλλον μετά από αυτή την πληρωμή. Ένα άλλο στοιχείο, που καταρρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς για περιουσιακά δικαιώματα έχει να κάνει με το ΕΔΑΔ και την απόφαση του, στην υπόθεση Ξενίδη Αρέστη. Εξηγώντας τη νομική διάσταση του όλου ζητήματος ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης υπενθύμισε πως το ΕΔΑΔ απέρριψε την απαίτηση του ΕΦΚΑΒ ότι η περιουσία τηςκ, Αρέστη του άνηκε . Κατά την άποψη του κ. Δημητριάδη η απόφαση αυτή συνιστά δεδικασμένο. Έκτοτε, όπως συμπλήρωσε, η τουρκική πλευρά έχει διορθώσει το αφήγημά της και έχει κάνει και διαδικασίες στα κατεχόμενα, το ΕΦΚΑΒ εναντίον της υποτελούς διοίκησης όπου λέει, δήθεν, ότι έχει απόφαση δικαστηρίου που διαπιστώνει την ιδιοκτησία του ΕΦΚΑΒ για την περιφραγμένη πόλη. Αυτά, σημείωσε, βεβαίως δεν τα δεχόμαστε.
Το άλλο σημαντικό ζήτημα, που εγείρεται, από τον ίδιο, είναι ο τρόπος αντίδρασης των ιδίων των Αμμοχωστιανών, απέναντι στα όσα προκλητικά υποστηρίζονται στα κατεχόμενα.
Καθώς το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων δείχνει να προετοιμάζεται να προβεί σε κινήσεις με την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, αλλά και τους ισχυρισμούς περί κατοχής τίτλων που δείχνουν, κατά την Τουρκική πλευρά, πως το ΕΦΚΑΒ είναι ιδιοκτήτης περιουσιών εντός της κλειστής πόλης, ο κ. Δημητριάδης βάζει στο τραπέζι τη μαζική αντίδραση Αμμοχωστιανών με προσφυγή στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας των κατεχομένων.

 

Συγκεκριμένα ο κ. Δημητριάδης προτείνει όπως Ε/κ ιδιοκτήτες περιουσίων, εντός της πόλης της Αμμοχώστου να προσφύγουν στην Επιτροπή των κατεχομένων ως απάντηση, σε ενδεχόμενο άνοιγμα της περιφραγμένης πόλης. Η προσφυγή όπως διευκρινίζει θα αφορά αποκλειστικά και μόνο την απαίτηση για αποκατάσταση και για απώλεια χρήσης από το 1974 μέχρι σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζει ο κ. Δημητριάδης, θα αναγκαστεί η τουρκική πλευρά να αποκαταστήσει αυτές τις περιουσίες εις τους ιδιοκτήτες της χωρίς να μπορεί να κάνει οτιδήποτε άλλο.
Με βάση στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί από την Επιτροπή των κατεχομένων, από τις περίπου 6 χιλιάδες προσφυγές ενώπιον της, οι 500 αφορούν περιουσίες της περιφραγμένης πόλης. Το πλαίσιο αντίδρασης που βάζει στο τραπέζι ο κ. Δημητριάδης, προβλέπει την έγκαιρη προετοιμασία των Ε/κ ιδιοκτητών, εάν και εφόσον η τουρκική πλευρά υλοποιήσει τις απειλές για άνοιγμα της πόλης υπό Τ/κ διοίκηση. Ο κ. Δημητριάδης ζητά την κρατική αρωγή προκειμένου να εκτιμηθεί η αξία των συγκεκριμένων περιουσιών. Είναι σημαντικό, σημειώνει το κράτος να καταθέσει τις εκτιμήσεις του Κτηματολογίου για αυτήν την περιουσία που είναι μέσα στην περιφραγμένη πόλη. Η τουρκική πλευρά παρουσιάζει τις αξίες της περιφραγμένης πόλης πολύ πιο χαμηλές από αυτές που υπολογίζονται στις ελεύθερες περιοχές. «Και ο λόγος είναι ότι εμείς βασιζόμαστε στις τιμές των ελεύθερων περιοχών και εκείνοι βασίζονται στις τιμές των κατεχόμενων περιοχών», συμπλήρωσε.

Share this post