Συντονισμός Αθηνών-Λευκωσίας

Συντονισμός Αθηνών-Λευκωσίας

Ν. Δένδιας: «Αν η Τουρκία νομίζει ότι μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε νησί τουρκικής λίμνης, να το ξεχάσει».

Ν. Χριστοδουλίδης: Απαιτείται συνέπεια και αποφασιστικότητα γιατί οι στιγμές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες»

Συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, θα έχει στην Αθήνα , στις 14 Ιουλίου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος σήμερα είχε στην ελληνική πρωτεύουσα συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογο του, Νίκο Δένδια.

Τις συνομιλίες απασχόλησαν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η αντιμετώπιση τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Κυπριακό , αλλά και οι συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή.   

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος παραμένουν προσηλωμένες στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, όπως και την αποφασιστικότητα της Αθήνας απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα, και για μία ακόμη φορά έστειλε  μήνυμα στην Άγκυρα για τους σχεδιασμούς περί διενέργειας ερευνών – γεωτρήσεων σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. «Αν η Τουρκία νομίζει ότι μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε νησί τουρκικής λίμνης, να το ξεχάσει»,  τόνισε . Σημείωσε πως «η Τουρκία κωφεύει και συνεχίζει τις προκλήσεις» και  προειδοποίησε ότι «αν πραγματοποιηθούν οι έρευνες που έχει εξαγγείλει, θα ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου». Η Ελλάδα και η Κύπρος ως μέλη της ΕΕ, των οποίων τα κυριαρχικά δικαιώματα προσβάλλονται επανειλημμένως, έχουν θέσει το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρόσθεσε εν όψει και τη Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις  13 Ιουλίου, με αποκλειστικο θέμα συζήτησης τη συμπεριφορά της Τουρκίας. 

Στο ίδιο πλαίσιο χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, με δεδομένο -όπως υπογράμμισε- ότι η στάση της Τουρκίας προσβάλλει τις ευρωπαϊκές αρχές. «Ελπίζω ότι η Τουρκία θα δει ότι η ελπίδα της είναι όχι στην παραβατικότητα ή την πολιτική των κανονιοφόρων αλλά στο διεθνές δίκαιο και κοντά ή μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια», ήταν ένα ακόμα μήνυμα που έστειλε στη γείτονα ο υπουργός Εξωτερικών.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι αποτελεί κορυφαίο εθνικό ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση και επανέλαβε την επιδίωξη της Αθήνας για επανέναρξη των συνομιλιών και λύση του προβλήματος, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και καθεστώς εγγυήσεων.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είχαν από καιρό επισημάνει ότι η πολιτική του κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία θα οδηγούσε σε πρωτοφανή κλιμάκωση της αναθεωρητικής συμπεριφοράς της. «Έχω την έντονη πεποίθηση ότι δεν είναι ώρα των μεγάλων δηλώσεων. Απαιτείται συνέπεια και αποφασιστικότητα γιατί οι στιγμές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες» υπογράμμισε, τονίζοντας παράλληλα ότι η συζήτηση που θα γίνει στις 13 Ιουλίου «δεν θα είναι το τέλος, αλλά η απαρχή για τον καθορισμό της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα, ο υπουργός κ. Χριστοδουλίδης  σημείωσε ότι με τον κ. Δένδια έγινε ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση για τον συντονισμό των δράσεων των δύο χωρών, αλλά και για το Κυπριακό και επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών καθώς «η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να είναι αποδεκτή από εμάς». 

Share this post