Συνεχίζονται οι έρευνες για τυχόν αγνοούμενους μετανάστες στην Πύλο , μετά την βύθιση αλιευτικού σκάφους

Συνεχίζονται οι έρευνες για τυχόν αγνοούμενους μετανάστες στην Πύλο , μετά την βύθιση αλιευτικού σκάφους

Συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από το Λιμενικό Σώμα της Ελλάδος  στη θαλάσσια περιοχή 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων, μετά την βύθιση αλιευτικού σκάφους με μετανάστες, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 78 άτομα και να διασωθούν 105.

Οι περισσότεροι από τους διασωθέντες είναι υπηκοότητας Συρίας, Πακιστάν και Αιγύπτου.

Στο σημείο των ερευνών στη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε το ναυάγιο, επιχειρούν ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, μία φρεγάτα, εννέα παραπλέοντα πλοία, ενώ από αέρος επιχειρούν τρία ελικόπτερα, του Λιμενικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού.

Σε συνεννόηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) είναι παρών στο νοσοκομείο της Καλαμάτας από την Τετάρτη το μεσημέρι με προσωπικό, προκειμένου να καλύψει τις μεταφραστικές ανάγκες που υπάρχουν. Ένας επιπλέον διερμηνέας αναμένεται να φτάσει σήμερα το απόγευμα από την Αθήνα για να καλυφθούν τυχόν επιπλέον ανάγκες.

«Ο ΔΟΜ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους διασωθέντες, άνθρωποι σοκαρισμένοι και φοβισμένοι. Το βασικό τους αίτημα είναι να επικοινωνήσουν με την οικογένειά τους για να τους πουν ότι είναι ζωντανοί. Την ίδια στιγμή, πολλοί από αυτούς ταξίδευαν με συγγενείς, αδέλφια, ξαδέλφια, γονείς και δεν μπορούν να μάθουν αν είναι ζωντανο_ί», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Χριστίνα Νικολαΐδου, υπεύθυνη επικοινωνίας του ΔΟΜ.

«Καμία ευθύνη στην Ελλάδα» λέει η Ιταλία

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, αναφέρθηκε, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό κανάλι Skytg24, στο τραγικό ναυάγιο στα ανοικτά της Πελοποννήσου. Πιο αναλυτικά, ο Ιταλός υπουργός δήλωσε:

“Στην Πελοπόννησο έλαβε χώρα μια μεγάλη τραγωδία που μας προκαλεί πόνο, όπως συνέβη και με ανάλογες στο παρελθόν. Ελπίζω να μην συμβούν ποτέ πια, αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι έτσι.

“Αυτό όμως μας κάνει να είμαστε ακόμη πιο αποφασιστικοί στον δρόμο που ακολουθούμε: να μπλοκάρουμε τους διακινητές ανθρώπων, να εργαστούμε για να τους νικήσουμε. Μπορούμε να το κάνουμε μαζί με την Ευρωπη. Οι κανόνες που εγκρίθηκαν τις περασμένες ημέρες ακολουθούν την σωστή κατεύθυνση”.

Ο Ιταλός υπουργός πρόσθεσε ότι το ναυάγιο έλαβε χώρα στην ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης, υπογραμμίζοντας όμως πως «αυτό δεν σημαίνει ότι ευθύνεται η Ελλάδα, απλώς περιγράφονται συγκεκριμένες περιοχές ευθύνης».

Επίσης, αναφερόμενος στις σχέσεις με την Λιβύη, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συνεργασία με την Ευρώπη πρέπει να είναι ευρύτατη, όχι μόνο για το θέμα της ασφάλειας.

“Όλες οι προσπάθειες θα ακολουθήσουν την κατεύθυνση που οδηγεί τον περιορισμό των αναχωρήσεων από τις χώρες της βόρειας Αφρικής, των αναχωρήσεων που οργανώνουν οι διακινητές”, κατέληξε ο Πιαντεντόζι.

Πηγἠ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post