Συνάτνηση Χριστοδουλίδη -Πάπα Φραγκίσκου

Συνάτνηση Χριστοδουλίδη -Πάπα Φραγκίσκου

Συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο  είχε σήμερα στην Αγία Έδρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνοδευόταν από την σύζυγό του , Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πάπας Φραγκίσκος  είχαν αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια ο Πάπας δέχθηκε και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος  δώρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα μετάλλιο που απεικονίζει τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέφερε στον Ποντίφηκα  ασημένιο αντίγραφο δέντρου ελιάς που συμβολίζει την ειρήνη.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυπριακή αντιπροσωπεία είχαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αγίας Έδρας Καρδινάλιο Parolin.

Ιδιαίτερης σημασίας τόσο σε ουσιαστικό όσο και σε συμβολικό επίπεδο χαρακτήρισε τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Πάπα Φραγκίσκο Α’, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις  στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πάπα Φραγκίσκο Α’, στην Αγία Έδρα, ο  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος , Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, είπε ότι ήταν μια επίσκεψη  ιδιαίτερης σημασίας και συμβολισμού , η οποία πραγματοποιήθηκε και ενόψει της συμπλήρωσης 50 ετών από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων Κύπρου-Αγίας Έδρας.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε και τα εξής: “Ενόψει και της περαιτέρω βελτίωσης των ήδη εξαίρετων σχέσεων που έχει η Κύπρος με την Αγία Έδρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε με τον Ποντίφικα τις εξελίξεις στην περιοχή μας και του ανέπτυξε την πρωτοβουλία που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναλάβει ως προς τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, αλλά και για τις ανησυχίες μας για πιθανή κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή και ότι καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες που η Κύπρος μπορεί να κάνει ως κράτος της περιοχής, και λόγω των εξαιρετικών σχάσεων που διατηρεί τα τελευταία χρόνια με τα κράτη της περιοχής, ως προς την πιθανή αποκλιμάκωση της κρίσης.

Με τον Πάπα Φραγκίσκο συζητήσαν, επίσης, το Μεταναστευτικό . Η Κύπρος και η Ιταλία ως κράτη πρώτης γραμμής της ΕΕ αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν μεγάλες μεταναστευτικές ροές και είναι εδώ που είναι κοινές και οι επιδιώξεις μας και οι στόχοι μαζί με την Ιταλία, αλλά και με τον ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν το Κυπριακό, τις προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας ως προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έχουν διακοπεί και τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για διατήρηση και προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα”.

Διπλωματικές πηγές στην Αγία Έδρα σημειώνουν ότι για την πραγματοποίηση της επίσκεψης ιδιαίτερο ρόλο διεδραμάτισε ο πρέσβης της Κύπρου και πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος, Γεώργιος Πουλίδης.

ΦΩΤΟ: VATICAN MEDIA

Share this post