Συναντήσεις Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη και Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο

Συναντήσεις Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη και Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο

Σε απόλυτο συντονισμό βρίσκονται Ελλάδα και Κύπρος δήλωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από συνάντηση τους που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη .

Μετά τη συνάντηση τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε : «θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για όσα έχω ακούσει από τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Οι προσπάθειες μας συνεχίζονται, είναι κοινές, ο συντονισμός είναι συνεχής και, επαναλαμβάνω, εκφράζω την ικανοποίηση μου για όλα όσα έχω ακούσει».

Ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς για τη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο είπε ότι προέβη σε σχετικές δηλώσεις για τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «οι συνομιλίες έγιναν σε καλό κλίμα. Από την άλλη, όμως, ήταν μια ευκαιρία να επαναλάβουμε τις πάγιες μας θέσεις σχετικά με το κυπριακό ζήτημα σε απόλυτο συντονισμό πάντα με τον κ. Πρόεδρο».

 

ΕΞΑΛΛΟΥ, ο πρόεδρος  Νίκος Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής  Ελπιδοφόρο.

 Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εξέφρασε μεγάλη χαρά και μεγάλη τιμή που τον υποδέχεται στην Αρχιεπισκοπή, σημειώνοντας : «προσωπικά έχω τη χαρά να σας έχω συναντήσει παλαιότερα με άλλες ιδιότητες και των δύο μας».

Πρόσθεσε : «σάς βλέπω τώρα με τη νέα σας ιδιότητα που τόσο επάξια κερδίσατε και σας τίμησε ο κυπριακός λαός με την ψήφο του και σας ανέδειξε στο ύπατο αξίωμα.

Οι ελπίδες του Κυπριακού Ελληνισμού και του Ελληνισμού γενικότερα είναι πάνω σας διότι είστε ένας νέος, δυναμικός και χαρισματικός ηγέτης και είμαι σίγουρος ότι ο Κύριος θα σας ευλογήσει. Να φέρετε ωραίες μέρες στην πονεμένη Κύπρο, διότι ο πόνος της Κύπρου είναι ο πόνος όλου του Ελληνισμού. Με όλες μας τις ευχές και τις προσευχές να σας συνοδεύουν σάς υποδέχομαι με μεγάλη χαρά εσάς και την εξοχότατη σύζυγο σας και όλους τους εκλεκτούς συνεργάτες σας στην Αρχιεπισκοπή».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε : «η χαρά και η τιμή είναι δική μου. Σίγουρα δεν μπορούσα να βρίσκομαι στη Νέα Υόρκη και να μη σας επισκεφθώ, λαμβάνοντάς υπόψη τον διαχρονικό ρόλο που διαδραματίζει η Αρχιεπισκοπή, ειδικότερα στις ΗΠΑ που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο για την ομογένεια μας, και για την ελλαδική και την κυπριακή παροικία, πάνω στην οποία στηριζόμαστε στην προσπάθεια μας για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και επανένωσης της Κύπρου. Σαρανταεννέα χρόνια είναι πάρα πολλά.

Την ίδια στιγμή, παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, δεν ξεχνούμε και αυτή η προσπάθεια θα τερματιστεί μόνο όταν φτάσει η ευλογημένη ώρα της επανένωσης.

Ξεκινήσαμε μια νέα προσπάθεια που αποσκοπεί να αναδείξει τα οφέλη για όλους και για την Κύπρο φυσικά, την Τουρκία, την Ελλάδα, την περιοχή, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, μέσα από την επίλυση του Κυπριακού, πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Παρά τις προκλήσεις, τις δυσκολίες, κάποιες φορές τις απογοητεύσεις, είμαστε εδώ και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουμε αυτό τον στόχο.

Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο δεν μπορεί να αποτελέσει τη λύση του Κυπριακού. Είναι μια κατάσταση η οποία εγκυμονεί καθημερινά κινδύνους, βλέπουμε τι γίνεται και σε άλλες περιοχές σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο, και ελπίζουμε με τη βοήθεια και της διεθνούς κοινότητας, με τη βοήθεια των ΗΠΑ που διαδραματίζουν ένα καθοριστικό ρόλο, να φτάσουμε σε αυτή την ευλογημένη ώρα».

 Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής πρόσφερε ως δώρο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα αναμνηστικό τόμο,  που εκδόθηκε με την ευκαιρία των 100 χρόνων παρουσίας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ενώ στην κα Καρσερά Χριστοδουλίδη προσέφερε μια εικόνα της Παναγίας.

Στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγος του προσέφεραν, επίσης, αναμνηστικά δώρα. 

Share this post