#Swedengate: Γιατί οι Σουηδοί δεν ταΐζουν τους καλεσμένους τους

#Swedengate: Γιατί οι Σουηδοί δεν ταΐζουν τους καλεσμένους τους

Πριν από δύο εβδομάδες μία ανάρτηση στο reddit πυροδότησε ένα τεράστιο κύμα αντιδράσεων στη διαδικτυακή κοινότητα και έκτοτε έλαβε μεγάλες διαστάσεις και στα παραδοσιακά media.

«Ποιο είναι το πιο περίεργο πράγμα που υποχρεώθηκες να κάνεις στο σπίτι κάποιου άλλου λόγω της κουλτούρας/ θρησκείας του;» ρώτησε στο AskReddit ο χρήστης u/sebastian25525. Μεταξύ των κυριολεκτικά χιλιάδων απαντήσεων, εκ των οποίων πολλοί αναφέρουν λίγο – πολύ κοινά περιστατικά όπως φερειπείν ότι όφειλαν να βγάλουν τα παπούτσια τους στην είσοδο ενός ξένου σπιτιού, μία ήταν αυτή που ξεχώρισε:

«Θυμάμαι να πηγαίνω στο σπίτι του Σουηδού μου φίλου. Και ενώ παίζαμε στο δωμάτιό του, η μαμά του φώναξε ότι το φαγητό ήταν έτοιμο. Και ακούστε να δείτε. Μου είπε να ΠΕΡΙΜΕΝΩ στο δωμάτιό του, όσο θα τρώγανε», απάντησε ο χρήστης Wowimatard.

 

Πολλοί ήταν αυτοί που μοιράστηκαν αντίστοιχες δικές τους ιστορίες ή κοντινών τους προσώπων, με τις οποίες κατηγορούσαν την σουηδική κουλτούρα για το πώς φέρεται στους καλεσμένους υπό το όνομα «Swedengate». Ιδιαίτερα ηχηρή ήταν η αντίδραση των μειονοτήτων που ζουν στη Σουηδία και σε άλλα μέρη του κόσμου και μέσω του Swedengate προέβαλαν περιστατικά ρατσισμού και μεροληψίας.

Η συζήτηση «μετακόμισε» βέβαια και στο Twitter, όπου η Σουηδή τραγουδίστρια Zara Larsson κατά κάποιον τρόπο επιβεβαίωσε αυτή τη συνήθεια, λέγοντας «Το αποκορύφωμα της σουηδικής κουλτούρας <3».

Σε επόμενη ανάρτησή της, όταν το θέμα είχε λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, διευκρίνισε ότι αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο σε παιδιά. Σημείωσε επίσης ότι έχει συμβεί πολλές φορές στην ίδια όταν ως παιδί επισκεπτόταν σπίτια φίλων.

Θέμα κουλτούρας

Πολλοί είναι οι Σουηδοί, οι οποίοι επιβεβαιώνουν ότι πράγματι αυτή η τακτική συμβαίνει και ιδίως στα παιδιά. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία παρωχημένη συνήθεια, η οποία δεν συμβαίνει εδώ και τουλάχιστον τριάντα χρόνια στη χώρα. Άλλοι όχι μόνο λένε ότι συνεχίζουν να το κάνουν, αλλά και ότι είναι αναπόσπαστο μέρος της σουηδικής κουλτούρας.

Ενδεικτικά, ο τίτλος μίας άποψης που δημοσιεύθηκε στον Independent γράφει «Είμαι Σουηδή – είναι αλήθεια ότι δεν σερβίρουμε φαγητό στους επισκέπτες. Ποιο είναι το πρόβλημα;» Η Linda Johansson, η οποία μεγάλωσε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, γράφει στο κείμενο ότι αντίστοιχα όταν ήταν μικρή ως καλεσμένη σε σπίτια άλλων δεν την ενδιέφερε να περιμένει όσο έτρωγαν οι οικοδεσπότες. «Απλώς συνέχιζα να παίζω όσο η οικογένεια που με φιλοξενούσε έτρωγε φαγητό», σημειώνει.

Το λεγόμενο «Swedengate» προκάλεσε τόσο μεγάλη αναστάτωση και αντιδράσεις ενδεχομένως διότι ο θεσμός του οικογενειακού τραπεζιού και της φιλοξενίας γενικά είναι δεμένα με πολλές κουλτούρες στον κόσμο. Φαίνεται συνεπώς αδιανόητο σε πολλούς ότι μπορεί ένας οικοδεσπότης να αφήσει έναν φιλοξενούμενο, πόσο μάλλον ένα παιδί, στο ένα δωμάτιο, όσο οι υπόλοιποι τρώνε. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εξηγήσεις που δίνουν άτομα που γνωρίζουν την σουηδική κουλτούρα, η συνήθεια σχετίζεται με τον σεβασμό που έχουν οι Σουηδοί προς την οικογενειακή  μονάδα και το πρόγραμμα της οικογένειας. 

ΠΗΓΗ: moneyreview.gr/  ΦΩΤΟ: shutterstock

Share this post