Στο Κοινό Ποτήριο ο Ταμασού Ηαΐας με τον Αρχιεπίσκοπο Βίσχοροντ, Αγάπιο, της Α.Ο. Ε. Ουκρανίας

Στο Κοινό Ποτήριο ο Ταμασού Ηαΐας με τον Αρχιεπίσκοπο Βίσχοροντ, Αγάπιο, της Α.Ο. Ε. Ουκρανίας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης καταδίκασε και πάλι τον εγκληματικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο οποίος, τόνισε,  προκαλεί βαθειά θλίψη και συνιστά “μεγάλη πρόκληση”. 
Ο μέχρι πριν λίγο καιρό Μητροπολίτης Ταμασού &Ορεινής Ησαΐας, ο οποίος δήλωνε σε υψηλούς  τόνους ότι η Αυτοκέφαλη  Ορθόδοξη  Εκκλησίας  Ουκρανίας είναι “σχισματική και αντικανονική” και δεν συλλειτούργησε με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κυρό Χρυσόστομο Β’, λόγω της μνημόνευσης του Μητροπολίτη Κιέβου& πάσης Ουκρανίας,Επιφανίου,  σήμερα στο Φανάρι συλλειτούργησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, και με τον εκπρόσωπο του Προκαθημένου της Εκκλησίας Ουκρανίας, Αρχιεπίσκοπο Βίσχοροντ , Αγάπιο. (στην φωτογραφία επάνω από αριστερά  ο Μητροπολίτης Ταμασού τρίτος και  ο Αρχιεπίσκοπος Αγάπιος  έβδομος)
Ο Μητροπολίτης Ταμασού , ο οποίος με τον Γέροντα του, Μητροπολίτη Κύκκου , Νικηφόρο, ξεκίνησαν πρώτοι τον αγώνα κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χρυσοστόμου Β’, μετέλαβε από το Κοινό Ποτήριο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος χειροτόνησε σε διάκονο τον μοναχό Βαρθολομαίο της Ι. Μ. Ταμασού, και τον Αρχιεπίσκοπο Βίσχοροντ , Αγάπιο.
Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας , Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας στο τέλος της Θείας Λειτουργίας για την μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, αναφέρθηκε στον εγκληματικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο οποίος προκαλεί βαθειά θλίψη και συνιστά “μεγάλη πρόκληση”, όπως  είπε ο Παναγιώτατος.
“Αναφορικώς προς αυτά τα απαράδεκτα γεγονότα, είναι καίριον να ενθυμώμεθα ότι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Κρήτη, 2016) κατεδίκασεν τον πόλεμον διακηρύξασα ότι η Εκκλησία του Χριστού καταδικάζει γενικώς τον πόλεμον, τον οποίον θεωρεί απόρροιαν του εν τω κόσμω κακού και της αμαρτίας… Εν τω πνεύματι τούτω, η Σύνοδος διεκήρυξεν ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία θεωρεί καθήκον αυτής να επικροτή παν ό,τι εξυπηρετεί πράγματι την ειρήνην και ανοίγει την οδόν προς την δικαιοσύνην, την αδελφωσύνην, την αληθή ελευθερίαν και την αμοιβαίαν αγάπην μεταξύ όλων των τέκνων του Ενός Ουρανίου Πατρός, ως και μεταξύ όλων των λαών των αποτελούντων την ενιαίαν ανθρωπίνην οικογένειαν”.
Ο Αρχιγραμματέας της Εκκλησίας Κύπρου, Αρχιμ. Γεώργιος, ανέγνωσε χαιρετισμό του Τοποτηρητή, Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου. 


Share this post