Στο Ιράκ ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας – Συνομιλίες για νερό, πετρέλαιο, PKK

Στο Ιράκ ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας – Συνομιλίες για νερό, πετρέλαιο, PKK

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας άρχισε επίσημη επίσκεψη στο Ιράκ, διεξάγοντας συνομιλίες με τον ιρακινό ομόλογό του για το ζήτημα των υδάτινων πόρων, για την προοπτική της επανέναρξης των εξαγωγών πετρελαίου του ιρακινού Κουρδιστάν μέσω της Τουρκίας και για την παρουσία της αυτονομιστικής οργάνωσης PKK στην ιρακινή επικράτεια.

Το ταξίδι του Χακάν Φιντάν στη Βαγδάτη και στο ιρακινό Κουρδιστάν θεωρείται προπαρασκευαστικό, ενόψει επίσκεψης του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την οποία ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένη ημερομηνία μέχρι τώρα. Στη Βαγδάτη, ο κ. Φιντάν έγινε δεκτός από  τον πρόεδρο Άμπντελ Λατίφ Ρασίντ (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: Minister of Foreign Affairs  @HakanFidan)

Ο φάκελος του νερού και των φραγμάτων στον Τίγρη και στον Ευφράτη, που πηγάζουν στην τουρκική επικράτεια, είναι εξαιρετικά λεπτό ζήτημα στις σχέσεις των δύο γειτόνων.

Το Ιράκ είναι αντιμέτωπο με τρομακτικά μεγάλη μείωση του επιπέδου των υδάτων στους δυο ποταμούς και κατηγορεί την Τουρκία πως μειώνει πολύ τη ροή του νερού με τα φράγματα.

Μετά τις συνομιλίες με τον ιρακινό ομόλογό του Φουάντ Χουσέιν, ο κ. Φιντάν δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι προσεγγίζει το ζήτημα της ξηρασίας στο Ιράκ από «εντελώς ανθρωπιστική σκοπιά». Είπε ότι σκοπεύει να δημιουργήσει μηχανισμό «μόνιμου διαλόγου» ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Βαγδάτη για αυτό.

(ΦΩΤΟ: Minister of Foreign Affairs  @HakanFidan)

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας πρότεινε τη δημιουργία «διαρκούς επιτροπής» αρμόδιας να διαχειρίζεται το πρόβλημα των υδάτινων πόρων, επιβεβαίωσε ο κ. Χουσέιν.

Στη Βαγδάτη, ο κ. Φιντάν έγινε δεκτός από  τον πρόεδρο Άμπντελ Λατίφ Ρασίντ.

Άλλο φλέγον ζήτημα: οι τούρκοι κούρδοι μαχητές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), που έχουν δίκτυο βάσεων μετόπισθεν στο βόρειο Ιράκ, όπου οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας διεξάγουν συχνά επιχειρήσεις εναντίον τους.

Προειδοποιώντας εναντίον του PKK, του «κοινού εχθρού μας που δεν πρέπει να δηλητηριάζει τις διμερείς σχέσεις μας», ο Χακάν Φιντάν παρότρυνε τη Βαγδάτη να χαρακτηρίσει την αυτονομιστική οργάνωση «τρομοκρατική».

Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης την προσεχή επανέναρξη των εξαγωγών αργού από το αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν στην Τουρκία, που πάγωσε τον Μάρτιο η Άγκυρα.

«Ελπίζουμε να βρούμε λύση», είπε ο Φουάντ Χουσέιν στη συνέντευξη Τύπου.

Αφού για χρόνια έκανε ανεξάρτητα εξαγωγές πετρελαίου μέσω Τουρκίας, το ιρακινό Κουρδιστάν υποχρεώθηκε στα τέλη Μαρτίου να αποδεχθεί την ετυμηγορία διεθνούς δικαστηρίου που δικαίωσε τη Βαγδάτη ως προς τη διαχείριση των εξαγωγών αργού.

Μετά την απόφαση, η Τουρκία ανέστειλε τη διέλευση μέσω αγωγού στην επικράτειά της του κουρδικού πετρελαίου.

Τον Μάιο, το Ιράκ ανέφερε πως αναμένει τη σύναψη «οριστικής συμφωνίας» με την Τουρκία προτού ξαναρχίσουν οι εξαγωγές, όμως παραμένουν άλυτα οικονομικά ζητήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post