Στην Ζάκυνθο μνημόνευσαν τον Κιέβου Επιφάνιο

Στην Ζάκυνθο μνημόνευσαν τον Κιέβου Επιφάνιο

Η Εκκλησία Ελλάδος δεν έχει ακόμη αποφασίσει υπέρ της αναγνώρισης της Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας Ουκρανίας, ωστόσο στην Ζάκυνθο,    για δεύτερη φορά σε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο μνημονεύτηκε στα Δίπτυχα ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος.

 

Η πρώτη φορά ήταν  στις 17 Δεκεμβρίου 2018, κατά την χειμερινή εορτή του Αγίου Διονυσίου, δύο μόλις ημέρες μετά την Ενωτική Σύνοδο των Ορθοδόξων της Ουκρανίας και την ίδρυση της νέας Εκκλησίας. Η δεύτερη φορά ήταν  σήμερα, 24 Αυγούστου 2019, κατά το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο  (επί τη μεταθέσει του Αγίου Διονυσίου εκ Στροφάδων).
Της Ευχαριστιακής Συνάξεως της σημερινής Εορτής του Προστάτου και Πολιούχου Ζακύνθου, προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Άρτης κ. Καλλινίκου, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου, Ζάμπιας κ. Ιωάννου, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, Αξώμης κ. Δανιήλ, του Θεοφ. Επισκόπου Ανδρούσης κ. Κωνσταντίου και του οικείου Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄.

Ο Δωδώνης Χρυσόστομος τρίτος από αριστερά

Ο Σεβ. Δωδώνης ευθαρσώς υπεραμύνεται των ιεροκανονικών δικαίων του Οικουμενικού Θρόνου να χορηγεί Αυτοκεφαλίες σε τοπικές Εκκλησίες (εν προκειμένω στην νεοπαγή της Ουκρανίας), θεωρεί μάλιστα ότι, μετά την χορήγηση κάποιου Τόμου δεν χρειάζεται και η οποιαδήποτε έγκριση ή επιβεβαίωση για την ένταξη της νέας Εκκλησίας στα Δίπτυχα.

Στη σημερινή θεία Λειτουργία τα Δίπτυχα απέδωσε συμπτωματικώς ο εκ Ζακύνθου καταγόμενος Πανοσιολ. π. Αλέξανδρος Κούτσης, Τριτεύων Διάκονος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

ΠΗΓΗ:νυχθημερόν

Τον Μητροπολίτη Δωδώνης , τέως Ζακύνθ0υ, Χρυσόστομο (Συνετό) τον γνώρισα το 1971 στα Ιωάννινα. Τότε διακονούσε ως αρχιμανδρίτης στο Σιναΐτικο μετόχι της Αγίας Αικατερίνης. Επίσκοπος Δωδώνης ήταν ο μετέπειτα μακαριστός εδώ και χρόνια Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Χρυσόστομος (Βούλτσος) . Όταν ο από Ιωαννίνων Σεραφείμ έγινε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ο Χρυσόστομος Συνετός ανέλαβε ηγούμενος της Μονής Πεντέλης και εξελέγη   Επίσκοπος υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης  Επισκοπής Δωδώνης.

Επί μακαριστού Σεραφείμ ο Χρυσόστομος Συνετός, γέννημα και θρέμμα της Ζακύνθου εξελέγη στις 25 Μαΐου 1994  από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης της .
Στις 18 Αυγούστου 2011, παραιτήθηκε από Μητροπολίτης Ζακύνθου. Στις 13 Οκτωβρίου 2011, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος του απέδωσε τον τίτλο του Μητροπολίτη της Πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Μητροπόλεως Δωδώνη. Ο κ. Χρυσόστομος διατηρεί πνευματική φιλία από τα φοιτητικά χρόνια με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β. Είθε η στάση του να επιδράσει θετικά στον προκαθήμενο της Εκκλησίας Κύπρου

Α. ΒΙΚ

 

 

Share this post